Jackowski przyznaje się do kontaktów z duchami

Wszystko o Spirytyzmie w Internecie: ciekawe strony, nagrania, linki do książek w wersji elektronicznej, informacje o ciekawych aukcjach.

Re: Jackowski przyznaje się do kontaktów z duchami

Postautor: Zbyszek » 08 sty 2011, 15:35

Polskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych, tak jak inne towarzystwa o tej samej działalności na świecie oparte są na zasadzie bezpłatności, dlatego wszystkie formy płatnych medium są odrzucane. Osoby które pobierają pieniądze za usługi, jeżeli chcą uzyskać poparcie tej grupy, muszą dokonywać kontaktu z duchami w formie bezpłatnej. Towarzystwo nigdy nie zareklamuje żadnego medium jeżeli będzie pobierał opłaty. Myślę ze nie chodzi tu o żadną wrogość do tych osób, tylko o podstawowy cel grupy, jaki jest zgromadzić ludzi o tych samych ideałach, dusz na tym samym poziomie rozwoju, sympatyzujących ze sobą i odrzucających pewne podstawowe rzeczy jaki jest płatny mediumizm. Poza tym pokazując bezinteresowność przyciągnąć i zainteresować więcej ludzi. Takie jest zadanie towarzystwa.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 08 sty 2011, 15:37

Stawianie mediów na piedestał i przypisywanie im nadprzyrodzonych umiejętnosci,jak również umiejscawianie ,ze tak powiem,poza obowiazujacym prawem duchowym,jest grubym nieporozumieniem.Jak mawia moj ulubiony Duch,Andre Luiz,to wszystko ,panie,jest o wiele bardziej przyziemne niz komukolwiek mogłoby się wydawać...Po smierci trafiamy w miejsce,które jest o wiele bardziej realne,niz tzw.świat fizyczny, a nie do jakiegoś kartonowego raju z pieniami anielskimi i grą na harfach.Nie widzę powodów,dla którego mielibysmy padać przed jakimiś,bliżej nieznanymi ludźmi na kolana,tylko i wyłącznie dlatego,ze są oni mediami spirytystycznymi i w ten sposób automatycznie posiedli "wiedzę tajemną" niedostepną zwykłym śmiertelnikom, z tej prostej przyczyny,że żadnego mistycyzmu i wiedzy dostępnej wybranym po prostu nie ma.Działanie mediumizmu oparte jest na pewnej specyficznej budowie szyszynki,czym zajmuje się brazylijski naukowiec Sergio de Oliveira(odsyłam) i tyle tam "ezo-wiedzy",co brudu za paznokciem.
Allan Kardec nigdy medium nie był i nie udawał,że nim jest, a ciekawe ,jak by wyglądała teoria spirytystyczna,gdyby nie zabrał się on za naukowe opracowanie wszystkich relacji z zaświatów.No chyba,że zrobiłyby to często niewykształcone a nawet niepiśmienne media ,z którymi miał do czynienia.Ładnie by to wszystko wyglądało,nie ma co.
Lokio,jeśli chcesz dyskutować tu z ludźmi było nie było,oczytanymi,biegłymi w temacie i znającymi osobiscie najwybitniejsze media świata(nie mówię o sobie),radzę Ci najpierw zapoznać się z podstawowymi lekturami na dany temat i biografiami ludzi , o których się wypowiadasz- a tak to z tego wszystkiego wychodzi jedna wielka lipa,aż się pisać nie chce...To tak jakbym dyskutowała o prawach dziedzicznosci z profesorem biologii...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Ewa Fortuna » 08 sty 2011, 16:29

Tak sobie Was podczytuje i powiem wam,ze NIKT nie ma takiego prawa narzucać drugiemu co ma robić,jak ma żyć i z czego ma żyć.
Gdzies była wzmianka o chlebie i piekarzu....
Owszem laik o chlebie moze dyskutować,mimo ze nie jest piekarzem,ale nie moze POUCZAĆ piekarza jak ten ma wypiekać chleb i za ile go potem sprzedawać.
Każdy ma swój rozum i własne sumienie. To ze ktos pomaga za darmo wcale nie oznacza,ze jest lepszym człowiekiem. Pomaga bo chce.
Ja przez sześć lat też za darmo pomagałam,ale od paru dni juz nie i co,przez to stałam sie gorsza? Bo ma dar od Boga to juz mi nie wolno za swoja pracę wziąć pieniędzy? Wolno i nikomu nic do tego.
Każdemu łatwo sie pisze jak nie wykonuje takiej pracy. Przeczytał parę ksiązek i wszystko wie ale teoretycznie. Bo jak w ksiązce napisali ze ktoś tam pomagał za darmo,to inni tez muszą.
Nie oceniajmy ludzi,nie narzucajmy im jak maja żyć tylko dla tego ze nam sie coś nie podoba i wypowiadajmy sie z praktycznego punktu widzenia,a nie teoretycznego. ;)
Nie wiem czy medium powinno brać za swoje usługi pieniadze,czy nie bo nim nie jestem.
Jezeli jest gdzies taka niepisemna umowa,ze nie powinien na tym zarabiać,to ok. Jezeli całe zrzeszenie spirytystów tak sie umówiło,to tego trzeba sie trzymać i osoba która jest "medium" ale bierze za to pieniądze,powinna nazwać sie jakos inaczej,ale z drugiej strony kto jej tego zabroni? ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 16:42

Atalia jesteś WIELKA!
Homo unis libris chciałoby się rzec :?

Medium nie ma nadprzyrodzonych umiejętności? To ciekawe, nawet bardzo. :lol:

Nie widzisz powodu, by padać przed bliżej nieznanymi osobami mediami na kolana? Ja też nie. Ale wykluczam możliwośc decydowania, kto jest dobry, a kto zły, bo za swoje usługi bierze pieniądze i uzurpowania sobie prawa do narzucania swoich poglądów, tylko dlatego, że się nazywa spirytystą, :evil:

Medium ma wiedzę praktyczną, najczęściej z poziomu na jakim pracuje. Teoria mu niepotrzebna. I nikt nie mówi o "wiedzy tajemnej", chociaż i tak ma jej więcej, bo praktykuje.

Chciałbym, ;) by Twoja szyszynka choć raz popracowała jak szyszynka najgorszego z mediów

Naukowe opracowanie wszystkich relacji z zaświatów? Nie był medium, ale korzystał z ich pomocy. To, że stworzył zestaw pytan... nauka do tej pory zaprzecza istnieniu duchów. I tak naprawdę nawet nie wiemy z kim sie tak naprawdę kontaktował Kardec.

Zbyszek pisze:Polskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych, tak jak inne towarzystwa o tej samej działalności na świecie oparte są na zasadzie bezpłatności, dlatego wszystkie formy płatnych medium są odrzucane. Osoby które pobierają pieniądze za usługi, jeżeli chcą uzyskać poparcie tej grupy, muszą dokonywać kontaktu z duchami w formie bezpłatnej. Towarzystwo nigdy nie zareklamuje żadnego medium jeżeli będzie pobierał opłaty. Myślę ze nie chodzi tu o żadną wrogość do tych osób, tylko o podstawowy cel grupy, jaki jest zgromadzić ludzi o tych samych ideałach, dusz na tym samym poziomie rozwoju, sympatyzujących ze sobą i odrzucających pewne podstawowe rzeczy jaki jest płatny mediumizm. Poza tym pokazując bezinteresowność przyciągnąć i zainteresować więcej ludzi. Takie jest zadanie towarzystwa.

BRRR ... Ciarki zaczęły chodzić mi po plecach... Myślę, że nie taka była pierwotna idea założenia Towarzystwa, które z zasady powinno być bezstronne i nastawione na badanie nieznanego. A tu proszę samozwańcza policja i straż moralności się narodziła :evil: To zła droga....Ślepy fanatyzm ... Ską wy się wzieliście? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
lokio

Postautor: Voldo » 08 sty 2011, 17:39

Może skończmy tą dyskusję dobrze?
Bo jak widzę, do niczego dobrego to nie prowadzi.

Co do mediów - jeśli zamierzają określać się mediami spirytystycznymi, to niech nie robią nic, co będzie szkodzić spirytyzmowi.
A branie pieniędzy, MOIM ZDANIEM, spirytyzmowi szkodzi. Bo człowiek widzi "o a ten i ten bierze za to pieniądze, więc co ja się będę interesował spirytyzmem, skoro to też jest jedna wielka instytucja".
Jeśli będą się określać zwykłymi mediami, bez związków ze spirytyzmem, niech sobie i po 6 tysięcy biorą. Po śmierci dowiedzą się, czy robili dobrze czy nie.

Aha... I jeszcze jedno...
Jeśli ktoś się określa spirytystą tylko przez to, że jest medium lub uczestniczy w spotkaniach mediumicznych, to jest w wielkim błędzie.
Tyle ode mnie w tym temacie.

lokio pisze:I tak naprawdę nawet nie wiemy z kim sie tak naprawdę kontaktował Kardec.

Tak na prawdę nie wiemy, czy nie jesteśmy programem czyż nie?
Jednym wielkim kawałem...
No i tak na prawdę nie wiemy z kim kontaktowało się którekolwiek z mediów. Nie tylko Kardec.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 08 sty 2011, 18:15

Nie rozumiem,dlaczego niektórzy się tu w ogóle wypowiadają i co mają na celu.Zreformowanie PTSS?,bo na to wychodzi.Jednak,żeby posiadać jakieś jakieś zapedy reformatorskie trzeba najpierw być członkiem PTSS,a po wtóre posiadać znajomosć przynajmniej podstawowych dzieł spirytyzmu.Dla tej właśnie przyczyny nie wypowiadam się na forach dla:ateistów,świadków Jehowy,krisznowców,wyznawców Kobiety Pajaka,itd...Jest to całkowicie bezcelowe,ponieważ zaden z wyznawców w/w religii i tak raptownie nie zmieni swoich poglądów pod wpływem moich żarliwych namów.Szkoda pary puszczonej w gwizdek i tyle.
Czy media posiadają jakies właściwosci nadprzyrodzone?Oczywiście że nie,ponieważ nic "nadprzyrodzonego"nie istnieje, a wszystko co istnieje,obojętnie na tym,czy tamtym świecie podlega jednakim prawom natury-tu doradzałabym również doedukowanie się w naukach przyrodniczych,ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych osiagnięć z dziedziny fizyki,biologii oraz teorii ewolucji zamiast zamieszczania tu szeregu buziek,co ani mnie ziębi ani grzeje.
Pozdrawiam :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 18:49

Oj chyba grzeje, grzeje :D

Tu nie chodzi o reformowanie Towarzystwa, bo właśnie to ono przyciąga ludzi, którzy się tym interesują. Tu chodzi o pieniaczy, którzy przy każdej okazji i temacie wtrącają swoje zdanie i opinie i tworzą nową religię. To jest niedopuszczalne. Czy w swoim zacietrzewieniu tego nie widzicie?

Najpierw był temat o Jackowskim, teraz o mediach polskich i nadal to samo. :evil: Jeśli przyklaskujecie sobie nawzajem jest dobrze. Jak tylko ktoś się pojawi z innymi poglądami już jest żle. Zieje z was nienawiść, niczym nie uzasadniona złość. Jeśli forum i stowarzyszenie ma łączyć ludzi o podobnych duszach, stopniu rozwoju itp. jak to powyżej napisal jeden z uczestników, to cieszę się, że pełzam po ziemni jak robak nikczemny i smażyć się bedę w ogniach pikielnych... :lol:
lokio

Postautor: Zbyszek » 08 sty 2011, 19:05

lokio pisze:BRRR ... Ciarki zaczęły chodzić mi po plecach... Myślę, że nie taka była pierwotna idea założenia Towarzystwa, które z zasady powinno być bezstronne i nastawione na badanie nieznanego. A tu proszę samozwańcza policja i straż moralności się narodziła :evil: To zła droga....Ślepy fanatyzm ... Ską wy się wzieliście? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Jak ty możesz, się wypowiadać i krytykować innych, jeżeli nie szanujesz nikogo. Pragniesz zrozumienia, a nie dajesz go innym, którzy maja inny punkt widzenia, jeżeli czytasz to co inni piszą, to ja zacząłem ten temat na tej stronie, gdyż nie byłem przekonany o słuszności takiego podejścia. Dzięki tobie jestem pewien po której stronie stanąć. Dzięki za pokazanie mi ze Konrad ma 100% racje. Ludzie muszą dorosnąć by zrozumieć o co chodzi w naszej drodze./Tak często wyrażają się duchy/
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 08 sty 2011, 19:09

lokio pisze:to cieszę się, że pełzam po ziemni jak robak nikczemny i smażyć się bedę w ogniach pikielnych...

Nie no naprawdę?
To jest już poniżej wszelkiego poziomu...

Znowu nas oceniasz, co jest niefajne...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 19:19

Twojego poziomu? Jak najbardziej, nie dorastam do pięt.

Zbyszek pisze:Jak ty możesz, się wypowiadać i krytykować innych, jeżeli nie szanujesz nikogo.

Ja nie mogę, a Ty-wy możecie?

Zbyszek pisze:Pragniesz zrozumienia, a nie dajesz go innym, którzy maja inny punkt widzenia, jeżeli czytasz to co inni piszą,

Niczego nie pragnę a najbardziej zrozumienia. Cała zaś reszta cytatu odnosi się chyba nie do mnie. Doskonale pasuje do sytuacji na forum

Zbyszek pisze:to ja zacząłem ten temat na tej stronie, gdyż nie byłem przekonany o słuszności takiego podejścia. Dzięki tobie jestem pewien po której stronie stanąć. Dzięki za pokazanie mi ze Konrad ma 100% racje. Ludzie muszą dorosnąć by zrozumieć o co chodzi w naszej drodze./Tak często wyrażają się duchy/

Amen. Ludzie muszą dorosnąć by zrozumieć o co chodzi w waszej drodze..
lokio

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Internecie