Apropos jeszcze samobojstwa to krazy mi po glowie poewna mysl: czy Powstanie Warszawskie nie bylo zbiorowym samobojstwem? przeciez ta akcja od poczatku byla skazana na niepowodzenie ...????
To typowe spojrzenie post factum. Dla walczących w danym miejscu i czasie, w żadnym razie nie było skazane na niepowodzenie ani nie było samobójstwem Jeszcze inna kwestia jest w przypadku Powstania w Getcie - tam był tylko wybór o rodzaj śmierci - godnej lub niegodnej. Wybrali godną.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
ci ludzie mieli wiarę. Więc jak zwykle liczą się intencje. To był czas likwidacji getta, wiadomo o co chodziło. Reszta ludzi która tam została, nie chciała się poddać. Walczyli z wiarą, mieli dość bezradności,walczyli o swoją godną śmierć. Ja bym to określała w kategoriach bohaterstwa a nie samobójstwa.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości Jim Morrison
Jeżeli już piszecie o Powstaniu Warszawskim, to należy się tez zastanowić, czy dowódcy którzy byli świadomi, ze powstanie może być totalna klęska, czy nie nazwać ich mianem morderców.
Zbyszek pisze:Historycy są tylko ludźmi i maja rożne zdania. W zależności z jakiego są ugrupowania, takie maja poglądy.
To domena wszystkich nauk humanistycznych, ale oprócz tego historycy mają to do siebie, że wertują tysiące dokumentów, źródeł i opinii innych historyków. O Powstaniu Warszawskim powstały już różne opasłe tomiska, za którymi stały długoletnie badania - ja mam za sobą zaledwie lekturę książki Normana Daviesa i kilku popularnych opracowań, dlatego wstrzymam się od oceny.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl