Choroba, śmierć, kara

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Choroba, śmierć, kara

Postautor: Nikita » 05 gru 2010, 11:30

Apropos jeszcze samobojstwa to krazy mi po glowie poewna mysl: czy Powstanie Warszawskie nie bylo zbiorowym samobojstwem? przeciez ta akcja od poczatku byla skazana na niepowodzenie ...????
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 05 gru 2010, 11:32

To typowe spojrzenie post factum. Dla walczących w danym miejscu i czasie, w żadnym razie nie było skazane na niepowodzenie ani nie było samobójstwem :)
Jeszcze inna kwestia jest w przypadku Powstania w Getcie - tam był tylko wybór o rodzaj śmierci - godnej lub niegodnej. Wybrali godną.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Melys » 05 gru 2010, 11:47

ci ludzie mieli wiarę. Więc jak zwykle liczą się intencje. To był czas likwidacji getta, wiadomo o co chodziło. Reszta ludzi która tam została, nie chciała się poddać. Walczyli z wiarą, mieli dość bezradności,walczyli o swoją godną śmierć. Ja bym to określała w kategoriach bohaterstwa a nie samobójstwa.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 05 gru 2010, 12:10

Dla mnie powstancy warszawscy,zarówno ci z getta,jaki i spoza niego to wielcy bohaterowie,a ich postawa zasługuje na najwyższy szacunek.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 05 gru 2010, 13:55

Japońscy kamikadze byli samobójcami, ponieważ mieli intencję zginąć, a czy powstańcy w Warszawie mieli zamiar dokonać samozagłady? Nie sądzę.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Zbyszek » 05 gru 2010, 14:34

Jeżeli już piszecie o Powstaniu Warszawskim, to należy się tez zastanowić, czy dowódcy którzy byli świadomi, ze powstanie może być totalna klęska, czy nie nazwać ich mianem morderców.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 05 gru 2010, 14:38

Chyba potrzebna jest tu ocena historyka.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 05 gru 2010, 15:03

Historycy są tylko ludźmi i maja rożne zdania. W zależności z jakiego są ugrupowania, takie maja poglądy.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 05 gru 2010, 15:24

Zbyszek pisze:Historycy są tylko ludźmi i maja rożne zdania. W zależności z jakiego są ugrupowania, takie maja poglądy.

To domena wszystkich nauk humanistycznych, ale oprócz tego historycy mają to do siebie, że wertują tysiące dokumentów, źródeł i opinii innych historyków. O Powstaniu Warszawskim powstały już różne opasłe tomiska, za którymi stały długoletnie badania - ja mam za sobą zaledwie lekturę książki Normana Daviesa i kilku popularnych opracowań, dlatego wstrzymam się od oceny.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zbyszek » 05 gru 2010, 15:52

Nie wiem czy spotkaliście się z próbami fałszowania historii, co w ostatnich czasach nieraz miało miejsce.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi