Tabliczka OuiJa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Tabliczka OuiJa

Postautor: atalia » 16 lis 2010, 09:31

Gwoli ścisłości-według Ciebie spirytysta to kto?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: troll1 » 16 lis 2010, 09:54

spirytysta z tego forum jest dla mnie jak murarz, taki murarz co nie miał kielni, zaprawy ani pustaka lub cegły w ręku, czyli bez praktyki, wiedzę ma tylko z książek i się przechwala na prawo i lewo jaki to z niego specjalista :lol: , a jak co do czego to lipa, czy chcielibyście aby taki murarz Wam dom stawiał? :mrgreen: coś by brzydko wyszło, a on na to "no ale w książce tak było" :mrgreen:

najeżdżacie na kontakt przez tabliczkę a to ja kielnia dla murarza, 300 lat temu i teraz też jest używana, trochę ładniejsza z wygodniejszą rączką, ale dalej służy, choć też są nowocześniejsze metody, ale najprostsza i najczęściej stosowana to kielnia

PS, powiedźcie murarzowi na budowie, że z kielnią niech się nie ośmiesza bo 300 lat temu jej używano :mrgreen: , teraz są nowocześniejsze metody tylko nie wiecie jakie, ale tak słyszeliście. :lol:

Pozdrawiam murarzy "teoretyków" z tego forum :mrgreen:
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: Ewa Fortuna » 16 lis 2010, 10:13

Moim zdaniem każda próba kontaktu z tamtą stroną niesie w sobie ryzyko.
Nie ważne czy to jest tabliczka,czy mentalne wzywanie zmarłego,czy pismo automatyczne,czy jeszcze cos innego?
Zanim zajęłam sie nawiązywaniem kontaktów ze zmarłymi,miałam przez nich troche problemów. Z siedem lat temu zostałam oczyszczona,kłopoty sie skończyły i wiecej sie nie pojawiły mimo,że dosć intensywnie zaczęłam sie z nimi kontaktować.
Czytałam sporo artykułów na temat tabliczki i ja osobiscie bała bym sie jej uzywać,ale moze dla tego,ze tyle złego o niej czytałam. Moze tylko w rekach laika jest niebezpieczna? Nigdy nie rozmawiałam z osobą która w ten sposób nawiązuje kontakty,może rozwiała by moje obawy?
Najbardziej boimy sie nieznanego.
Tak sobie czasem myślę,ze gdy by nie miała problemów z duchami,to nigdy nie zainteresowała bym sie kontaktem z nimi,wiec automatycznie nie zajmowała bym sie tym czym sie zajmuje i nie pomogła wielu cierpiącym ludziom które proszą o kontakt,a i dwa razy dostałam podziękowanie od Duszy którą przeprowadziłam na tamta stronę.
W moim przypadku sprawdziło sie w w stu% powiedzenie
"Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło" ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Luperci Faviani » 16 lis 2010, 11:21

troll1 pisze:na tym forum na Kardecka coś napisać albo o tabliczce to już się każdy czepia i jedzie, mam kontakt z osobą która od 18 lat praktykuje i ma znajomych praktykujących,

Przyjacielu, problem polega na tym, że nie próbujesz nas zrozumieć. Jeżeli chcesz krytykować Kardeca napisz coś konkretnego, a my ci odpowiemy równie rzeczowo. Wbrew temu, co może Ci się wydawać, nie jesteśmy bandą zatwardziałych i zaślepionych wyznawców spirytystycznej sekty, co z resztą widać na forum.

Skoro masz znajome media, to zaproś ich do nas, bo chętnie je poznamy. Dlaczego nie chcesz tego uczynić, dlaczego nie chcesz podzielić się z nami tym cennym skarbem?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: troll1 » 16 lis 2010, 12:30

jedna z tych osób widziała to forum i nie jest zainteresowana, nie ujawniam czyichś danych bez zgody tej osoby
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: konrad » 16 lis 2010, 12:31

troll1 pisze:spirytysta z tego forum jest dla mnie jak murarz, taki murarz co nie miał kielni, zaprawy ani pustaka lub cegły w ręku, czyli bez praktyki, wiedzę ma tylko z książek i się przechwala na prawo i lewo jaki to z niego specjalista :lol: , a jak co do czego to lipa, czy chcielibyście aby taki murarz Wam dom stawiał? :mrgreen: coś by brzydko wyszło, a on na to "no ale w książce tak było" :mrgreen:

najeżdżacie na kontakt przez tabliczkę a to ja kielnia dla murarza, 300 lat temu i teraz też jest używana, trochę ładniejsza z wygodniejszą rączką, ale dalej służy, choć też są nowocześniejsze metody, ale najprostsza i najczęściej stosowana to kielnia

PS, powiedźcie murarzowi na budowie, że z kielnią niech się nie ośmiesza bo 300 lat temu jej używano :mrgreen: , teraz są nowocześniejsze metody tylko nie wiecie jakie, ale tak słyszeliście. :lol:

Pozdrawiam murarzy "teoretyków" z tego forum :mrgreen:

Chodzi po prostu o to, że wielkich budynków kielnią nie zbudujesz. Do tego potrzeba dźwigów i innego sprzętu.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 16 lis 2010, 13:00

troll1 pisze:jedna z tych osób widziała to forum i nie jest zainteresowana

Każdy ma prawo...
ale Ty jednak nas nie przekreśliłeś, skoro wciąż do nas piszesz, a co oznacza, że nadal masz nadzieję... Czyli jednak nie jesteśmy aż tak beznadziejni :)

Miło :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Voldo » 16 lis 2010, 16:42

troll1 pisze:spirytysta z tego forum jest dla mnie jak murarz, taki murarz co nie miał kielni, zaprawy ani pustaka lub cegły w ręku, czyli bez praktyki

Żaden murarz nie wymuruje niczego dobrze, jeśli nie będzie znał odpowiednich rodzajów wiązań cegieł, konsystencji spoiwa, metody nakładania spoiwa oraz grubości spoiny. Czyli nie będzie posiadał wiedzy teoretycznej.
A takich rzeczy się uczy. W szkole.

Nas, czytających książki i pogłębiających swoją wiedzę teoretyczną porównaj więc do uczniów.

troll1 pisze:przez takie docinki jak Voldo ma to ludzie mający pojęcie o duchach unikają tego forum

Jeszcze raz poproszę o wskazanie mi owych docinek. Skoro zarzucasz mi takie coś, musisz mieć jakieś dowody. Poproszę cytatem.

troll1 pisze:a 50zł to nie majątek

Cóż, kłóciłbym się z tym. Niektórzy na chleb nie mają, więc 50zł to może być dla nich majątek.

troll1 pisze:(lepiej wychodować 3 kilo jabłek, posadzić drzewko za 10zł, pielęgnować (pryskanie, podlewanie) i 3 lata czekać na owoce czy iść do sklepu i kupić za 5 zł 3 kg jabłek?

Drzewo będzie stało przez długie lata, inwestycja nam się zwróci, a nawet będzie wielka nadwyżka.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: myiwy » 19 lis 2010, 20:50

Tabliczka Ouija napiszemy tak może trochę brutalnie: kawał dechy czy tektury bądź innego materiału wraz ze wskaźnikiem.
Z wypowiedzi wnioskujemy, iż jest to niebezpieczne narzędzie… hm
A więc nasze argumenty:
Tak jak tablica niebezpieczny jest także papier, spodek, talerz, szklanka kieliszek i stolik… hm? Bzdury, tak jak tabliczka i wszystkie pozostałe wymienione i niewymienione są tylko narzędziami w ręku spirytysty/medium. Dzięki którym można odczytać przekaz. I tak naprawdę to osoby, które biorą się za kontakt z „tamta stroną” są niebezpieczne a właściwie brak wiedzy bądź niewystarczającej wiedzy.
To jest jak ktoś napisał w jednym z postów z kierowcą….
myiwy

Postautor: troll1 » 19 lis 2010, 21:21

niektórych podobno tabliczka do samobójstwa nakłaniała, albo po "rozmowie " z tabliczką słyszeli "głosy" w głowie, ale to tylko teoria zaczerpnięta z gazet i internetu
Awatar użytkownika
troll1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi