10 dowodów na to ze duchy nie istnieja !!!

Czyli odrobina humoru na naszym "poważnym" forum...

Re: 10 dowodów na to ze duchy nie istnieja !!!

Postautor: cthulhu87 » 15 lis 2010, 06:25

Bóg stworzył duchy prostymi i niemającymi wiedzy. Duchy stopniowo ewoluują, doskonaląc się na płaszczyźnie moralności i inteligencji. Nabierają świadomości, uczą się postępować dobrze, poprzez kolejne wcielenia zdobywają niezbędne doświadczenie. Na pytanie, jak powstało życie, nie jest łatwo odpowiedzieć, ale znamy skutek, więc możemy wnioskować o przyczynie. Inteligentny skutek musi mieć inteligentną przyczynę - taki był przynajmniej tok rozumowania Kardeca. Stosował go również do kwestii powstania wszechświata i praw, które nim rządzą.
Co ciekawe, spirytyzm mówił o ewolucji na krótko przed tym, zanim Darwin ogłosił swoją teorię, dlatego może spirytyści nigdy nie mieli problemu z akceptacją teorii ewolucji. Myślę, że o początkach życia po prostu dużo mówią nauki przyrodnicze i spirytyzm to generalnie akceptuje... :)

Nangaparbat pisze: w sumie jest nas okolo 7 miliardow to powinno byc okolo 7 mld duchow (w cialach materialnych)...

Tak właśnie jest : ), tak właśnie myśli spirytysta ; )
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nangaparbat » 15 lis 2010, 07:24

No dobrze, pasuje mi ta odpowiedz...idac za ciosem, powiedzmy ze na poczatku ludzi bylo mniej tak ?! I z czasem ta liczba wzrastala... Az doszla do punktu zwanego rokiem 2010 i liczba ludzi 7mld... czyli niktore duchy mialy wiecej czasu na ewolucje a inne mniej czy po prostu te ktore pozniej sie wcielaly byly bardziej rozwiniete...Jak to jest z ta ewolucja...
Mozna by pomyslec ze jesli hipotetycznie Ja urodzilem sie 100tys lat temu pierwszy raz... a Chinczyk Jao urodzil sie pierwszy raz 1000 lat temu... Jestemy na tym samym pulapie rozwoju... to gdzie jest sprawiedliwosc ?? chyba ze takowej nie ma to tez nie bylo tego pytania:")
Nangaparbat

Postautor: Nikita » 15 lis 2010, 08:47

Istnieja stare dusze i mlode dusze...stare pomagaja mlodym w rozwoju....nie ma sie co przejmowac, ze ktos jest wyzej...kazdy w koncu dopnie celu....kazda niesprawiedliwosc zostanie wyrownana i kazda krzywda zostanie wynagrodzona....
Istnieje nieskonczona ilosc swiatow i nieskonczona ilosc dusz....

Ale zbyt duza ilosc ludzi na jednej planecie chyba nie jest dobra bo wtedy zaczynaja sie konflikty...

Ale zauwazyliscie, ze w Europie jest niz demograficzny a w Azji wyz....ale to sie takze w Azji zmienia...nawet w Indiach mlodzi ludzie zenia sie pozniej i juz nie posiadaja tyle dzieci co kiedys...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 15 lis 2010, 09:08

Wszyscy płyną w jedną stronę, więc start nie jest tak bardzo ważny. Zauważ, że jest to i tak bardziej sprawiedliwa koncepcja niż ta, która zakłada jedno tylko życie. Różnice, które dzielą ludzi tu na ziemi, są tak ogromne, że bez reinkarnacji trudno się z tym pogodzić. Trzeba przy tym pamiętać, że jeśli duch przekroczył próg człowieczeństwa nie może wcielić się już w ciało zwierząt. W książkach spirytystycznych określa się to ładnie "progresywną wędrówką" - każdy ma równe szanse, ale każdy ma też indywidualną drogą. Za tempo naszego postępu sami musimy brać odpowiedzialność, nie oglądając się na tych, co na dole, za to z pokorą przyjmując fakt, że są ci na górze, bardziej mądrzy i bardziej światli niż my. Ale oni też nie otrzymali nic za darmo, swój obecny stan musieli sobie wypracować własnym wysiłkiem.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 15 lis 2010, 09:14

Stwierdzen tych nie mozna traktowac powaznie,co najwyżej w kategoriach żartu.Myśle,że nie są to czyjeś poglądy,tylko marna próba wykpienia zjawisk duchowych.No bo jak dyskutować z argumentami typu"Duchy nie miały skąd się wziąć" :roll:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 15 lis 2010, 12:19

duchy jak sama nazwa wskazuje pochodza ze swiata duchowego :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nangaparbat » 15 lis 2010, 18:14

Droga Atalio, nie staram sie rozmawiac na temat rozpoczety w tym temacie, jedynie chcialem sie dowiedziec jak to jest z mlodymi duszami i starymi.... :")))
Nangaparbat

Postautor: atalia » 15 lis 2010, 18:25

Toteż nie odpowiadałam Tobie,tylko,hehe...wypowiedziałam się tak bardziej ogólnie... ;) ,czyli na właściwy temat 8-)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 15 lis 2010, 23:23

Nangaparbat pisze:to gdzie jest sprawiedliwosc ?? chyba ze takowej nie ma to tez nie bylo tego pytania

Hm, wydaje mi się, że aby móc rozmawiać o sprawiedliwości dotyczącej tego, o czym piszesz, nie należy brać pod uwagę tylko i wyłącznie naszej jednej planety.

Chociaż nawet... Biorąc tylko naszą planetę...
Istnieją Duchy takie które rozwijają się szybciej i takie które rozwijają się wolniej... Więc hipotetycznie, Ty jesteś Duchem którym rozwija się wolnej, a Duch Jao jest tym, który rozwija się szybciej... I właśnie dlatego jesteście na tym samym etapie. Po prostu Ty musiałeś pokonać dłuższą drogę przez swoje błędy.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nangaparbat » 16 lis 2010, 01:14

Zgodze sie z tym ze ktos moze sie rozwijac szybciej i jak najbardziej to akceptuje ale... to znaczy ze "nowe" dusze zaczynaja juz z wyzszego poziomu nizeli inne ktore byly na ziemi przed tysiacami lat... Tutaj nie chodzi o to ze zazdroszcze ze ktos sie rozwija szybciej... Bardzo sie ciesze z tego ze ktos sie rozwija szybciej i zycze kazdemu by sie rozwijal najszybciej jak to mozliwe.
Ciekawi mnie tylko jak to jest ze jeden zaczyna na pulapie wysokim a inny na niskiom :"))))
Nangaparbat

PoprzedniaNastępna

Wróć do Humor