Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 19:46

atalia pisze:Hmm..do spotkan z pozadoczesnoscią mozna dochodzić na przeróżne sposoby.Ale jeden z nich mnie zawiódł-jest to medytacja.

Nie wiem jaką medytację próbowałaś praktykować. Medytacja zen jest bardzo żmudnym zajęciem. Zwłaszcza komuś nieprzyzwyczajonemu od dzieciństwa trudno oddalić się od swoich emocji i myśli. Niektórzy utrudniają sobie to jeszcze dążeniem do przyjęcia wzorowej pozycji. Rzeczywiście pozycja powinna być zgodna z pewnym wzorcem ale, co podkreślają nauczyciele buddyjscy, wcale nie musi być z nią zgodna. Ale, z drugiej strony, dystansowanie się od swoich emocji i myśli może być tak trudne że łatwiej zamiast tego koncentrować się na pozycji :). Znam z lektury przypadek uszkodzenia kolana na skutek zbyt gorliwego przyjmowania pozycji. Sensu to nie ma kompletnie ...

A dowodem na to jak medytacja zen może być dla niektórych trudna jest wypowiedź przełożonego Domu Formacji Duchowej jednej z polskich prowincji zakonu o wielowiekowej tradycji którego charyzmatem są właśnie ćwiczenia duchowe. Ojciec wielebny po próbach medytacji zastanawiał się otóż jak właściwie długo można wdychać i wydychać powietrze ... Dłuższy czas miałem ten artykuł ale niestety pozbyłem się go :).

Teoretycznie, praktykujący medytację zen jest skazany na sukces. Bo wdychać i wydychać powietrze po prostu musi, trzeba to po prostu umiejętnie wykorzystać :). Ale to teoria - w praktyce, jak to w praktyce: bywa różnie.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 20:03

Luperci Faviani pisze:
sigma pisze:LF, zwróć proszę uwagę na to że pytanie dotyczy Mszy św. a nie zgromadzenia modlitewnego. Istota zagadnienia polega zatem na znaczeniu ofiarowania Mszy św. w intencji duszy w czyścu cierpiącej.

Modlić można się indywidualnie i zbiorowo, w kościele, kaplicy, domu ...

Czym innym jest Ofiara a czym innym modlitwa. Modlić może się każdy a składać Ofiarę tylko kapłan.

Jeśli ofiarowanie Mszy, to tak jakby wszyscy podczas mszy modlili się za konkretnych zmarłych - nie tak? Na początku ceremonii ksiądz wyczytuje imiona, za których Msza się odbywa, więc można powiedzieć, że wierni wiedzą na którym zmarłym mają się skupić w modlitwie. No chyba, że masz na myśli sens Mszy jako zgromadzenia?

Luperci Faviani pisze:
sigma pisze:Modlić się za zmarłego / zmarłych można i poza Mszą św. Mało tego, nie trzeba być do tego katolikiem.

Oczywiście, ale czy automatycznie przekreśla to sens ofiarowania Mszy?
Chyba jestem przemęczony, bo trudno mi załapać o co biega.
...

Biega o to co sam zacytowałeś. Czym innym jest Eucharystia sprawowana w intencji duszy w czyścu cierpiącej a czym innym modlitwa w intencji duszy w czyścu cierpiącej.

Może tak: Ponieważ rzecz dzieje się w Kościele Rzymskokatolickim dobrze jest pamiętać o znaczeniu Sakramentu Ołtarza. Eucharystia jest centrum życia Kościoła Rzymskokatolickiego, jest tym co stanowi jego istotę. Modlitwa zaś charakteryzuje każdą religię i każde wyznanie. Teologia modlitwę ukierunkowuje, stąd np. możliwość przedkładania przez wiernych biskupowi tekstów modlitewnych do akceptacji. Jesteśmy zatem w Kościele Rzymskokatolickim i modlimy się zgodnie z nauczaniem Kościoła. Ale ponieważ jesteśmy w Kościele Rzymskokatolickim to powinniśmy pamiętać że oto podczas Mszy św. dokonuje się cud Przeistoczenia. To jest ważniejsze od modlitwy.

Więcej (chyba) już nic w tym temacie nie napiszę, za wszystko szczerze żałuję ...

:)

Prościej nie potrafię, ale czy to o czym piszę nie jest oczywiste ?
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 20:09

atalia pisze:Modlitwa ta będzie miała sens pod warunkiem,że znajomi ci będą modlili się szczerze,a nie tylko ruszali ustami.

Niestety Atalio, ale tego nie sprawdzisz. Takie postawienie sprawy nie rokuje nadziei na wspólną modlitwę :).

ps.: Inna sprawa, że ludzie zgromadzają się w celu wspólnej modlitwy z różnymi intencjami. Można np. obserwować czy ktoś się modli "dobrze" czy "źle" a potem go obgadywać :). Można też czujnie wypatrywać kto pierwszy zaśnie bo to też się zdarza :).
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 20:26

Czy wiecie o tym że św. Ludwik (ten z Księgi Duchów) był tercjarzem franciszkańskim ? Dla mnie ma to pewne znaczenie ...

ps.: Napisałem cztery posty pod rząd. Chyba dostanę bana, był tu jeden taki ...

:roll:
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 20:33

sigma pisze:Czy wiecie o tym że św. Ludwik (ten z Księgi Duchów) był tercjarzem franciszkańskim ?

Jakoś to mnie nie zaskakuje. Za życia zabijał niewiernych z równie dużym oddaniem, jak się modlił. Ale dzisiaj wiemy, że po śmierci zrozumiał swój błąd :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 14 lis 2010, 21:46

A mnie się cały czas zdawało, że chodziło o króla francuskiego - :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 22:05

No mnie też :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 22:16

No ale... to był król Francji - Ludwik IX Święty (ur. 25 kwietnia 1214 w Poissy, zm. 25 sierpnia 1270 w Tunisie) - król Francji od 1226 r., syn Ludwika VIII z dynastii Kapetyngów. Był organizatorem i uczestnikiem VI i VII wyprawy krzyżowej.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 23:00

sigma pisze:Czy wiecie o tym że św. Ludwik (ten z Księgi Duchów) był tercjarzem franciszkańskim ? ...

Luperci Faviani pisze:No ale... to był król Francji - Ludwik IX Święty (ur. 25 kwietnia 1214 w Poissy, zm. 25 sierpnia 1270 w Tunisie) - król Francji od 1226 r., syn Ludwika VIII z dynastii Kapetyngów. Był organizatorem i uczestnikiem VI i VII wyprawy krzyżowej.

Przecież nie napisałem że nie był królem Francji tylko że był tercjarzem franciszkańskim.

:shock:

Co jedno z drugim ma wspólnego ?

:roll:
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 23:26

cthulhu87 pisze:A mnie się cały czas zdawało, że chodziło o króla francuskiego - :)

atalia pisze:No mnie też :?:

To jest zamęt grubymi nićmi szyty!
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia