Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: jb3 » 12 lis 2010, 11:19

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 11:00 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Luperci Faviani » 12 lis 2010, 11:31

Nie powiedziałem, że znam Koran dogłębnie, tylko że czytałem.
Powyższy fragment należy rozpatrywać jako "obronę konieczną" - w najprostszym ujęciu.
Jest tu mowa o walce z agresorem, nie ma mowy o zemście, potępia się prześladowania.
Przytoczony fragment potwierdza moją opinię. Ale należy wziąć też pod uwagę okres, w którym Koran powstawał, okoliczności i poziom moralny tamtych Arabów i porównać to wszystko ze Starym Testamentem.

Koran oddaje silny arabski temperament. W tamtych czasach nie było możliwym, aby przemawiać do ludzi tylko słowami miłości, chociaż i tych w Koranie nie brakuje. A co działo się w tym samym czasie w Europie?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Voldo » 12 lis 2010, 11:59

Nikita pisze:Biblia nie nawoluje do przemocy...na pewno nie Nowy Testament...wiec jest duza roznica.

NT to nie, ale w ST znajdziemy choćby wzmiankę o tym, że trzeba zabijać (przez ukamienowanie?) ludzi, którzy próbują kontaktów z Duchami.

atalia pisze:Tak,dokładnie to.

Ok, dzięki, jak już przeczytam to co mam, to i tym się zainteresuję ;)

Nangaparbat pisze:p.s. czy ktos moze ma Ewangelie wg Spirytyzmu w pdf ??

Wątpię, czy w ogóle istnieje EwS w PDFie :|
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 12:09

Aha:..nagle LF nie zna koranu doglebnie...tylko troche poczytal....
A jestes taki pewny, ze zrodla historyczne, z ktorych Ty korzystasz sa takie miarodajne? A moze sie mylisz? Nie oceniaj wiec zrodel, z ktorych ja korzystam...

byc moze ja sie myle...ale na dzien dzisiejszy czytam sobie rozne sprawozdania i relacje...i te pozytywne i te negatywne....i jakos nie moge polubic ani Mahometa ani Koranu ani islamu.

To co sie dzialo w Europie i co nadal sie dzieje na swiecie wiemy wszyscy...ale teraz rozmawiamy o islamie.

ja znam muzulmanow bo mieszkam w kraju gdzie jest ich wielu. Moja znajoma Turczynka , ktora bardzo lubie opowiadala mi o traktowaniu kobiet przez mezczyzn...wiec ja bajek nikomu nie wciskam...znam to z opowiadan zywych ludzi....

Wiedze o islamie dopiero zdobywam to fakt....moze za wczesnie zaczelam o tym pisac....sorry...juz nie napisze nic wiecej....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 12:10

Chciałabym w tym miejscu zabrać głos nie w sprawie islamu,bowiem nie znam się na nim,lecz w sprawie postępujacej w Europie laicyzacji,którą to kwestię poruszył Sigma,chwaląc swobody,którymi cieszą sie obywatele państw demokratycznych.Jednakże może istnieje też druga strona tego błyszczącego medalu...
Faktem niezaprzeczalnym jest,że Europa w ciągu ostatnich 20 lat wykonała skok cywilizacyjno-społeczny,o którym dawniej można było tylko pomarzyć(vide ponure czasy komunizmu),a w szczególności dotyczy to państw tzw.Nowej Europy.Zobaczmy zatem,jak może wyglądać ona za jakieś,powiedzmy, następne 20 lat.

Unia Europejska jest Złotym Pałacem,a żyjace w nim plemiona są doskonale chronione przez panujący tam ustrój,zapewniający szeroko pojęte swobody obywatelskie,powszechne darmowe kształcenie,ochronę zdrowia,wolność poruszania się i zamieszkiwania w dowolnym miejscu Pałacu,etc.Pałac zapewnia też obywatelom stosowne zasiłki,czy też inną pomoc w razie popadnięcia w tarapaty i nie pozwala im umrzeć z głodu czy zimna.
Czasem wybuchają tam konflikty społeczne,które jednak zamierają szybko na skutek rozsądnej polityki rządu,zawsze i niezmiennie wybieranego przez ogół obywateli.
Cieszące się dobrobytem i swobodami plemiona zamieszkujace Złoty Pałac w pełni korzystają z dobrodziejstw dostarczanych im przez troskliwych rządzących,kupując bardziej lub mniej luksusowe towary zalegające magazyny pałacowe w wielkich ilościach;podróżując swobodnie w obrębie Pałacu,a czasem również poza nim;bawiąc się w różnorodne gry i zabawy czy też oglądając telewizję,dostarczającą taniej rozrywki za pośrednictwem tysięcy kanałów.
Takie życie cieszy ich niezmiernie-delektują się nim,czując się ludźmi wyróżnionymi,uprzywilejowanymi,zarazem litując się nad nieszczęśnikami,którzy na zewnątrz Pałacu toczą swe żywoty w biedzie i chorobach,nie mając szczęscia bycia mieszkancami tak wspaniałego miejsca.
Plemiona zamieszkujące go powoli zapominają o swoim starym Bogu,do którego przodkowie ich niegdyś wznosili tak gorące modły,a wzniesione przed wiekami piękne świątynie świecą pustkami;Bóg zdaje sie tym szczęsliwym ludziom czymś niepotrzebnym,bezużytecznym-nie widzą potrzeby błagania Go o cokolwiek-po co,skoro wszystko już mają,a zresztą grono znamienitych pałacowych naukowców dawno juz orzekło,że Boga wymyślili ludzie ze strachu przed smiercią-jeśli tak uwazają wybitni uczeni,którzy drobiazgowo zbadali przyrodę oraz głębie Kosmosu i nigdzie nie natknęli się na slad Istoty Najwyższej,musi to być prawdą.
I zyli dalej długo i szczęsliwie...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 12:22

Jeszcze o religiach-ludzie ,po co te spory?Przecież nie ma lepszych lub gorszych religii,a wszystkie doktryny zostały tak zręcznie wymanipulowane,by trzymać narody w posłuchu i karnosci (jeśli odejdziesz od Kosciola,nie bedziesz sie spowiadał,nie będziesz słuchał swego pana,danego ci przez Boga-pójdziesz do piekła).
Religie są dziełem człowieka(ciekawe,co by powiedział Jezus,gdyby zobaczył,co ludzie zrobili z Jego naukami-pewnie by usiadł i płakał),a zasada jest jedna i niezmienna dla wszystkich-trzeba być dobrym człowiekiem.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: jb3 » 12 lis 2010, 12:46

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 11:00 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 13:25

Jb3,wydaje mi się,ze aby czynić dobro,nie musimy nadmiernie zagłębiac się w siebie,ani dorabiać do tego jakiejkolwiek filozofii.Wystarczy po prostu pocieszyć sąsiadkę opłakujacą śmierć męża,czy wykonac jakies prace na terenach popowodziowych,albo też przygarnać psa ze schroniska-liczba mozliwości jest niemal nieskończona.
Ciekawe,czy Matka Teresa miała czas na analizę swojej psychiki.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 13:28

Atalio pieknie to ujelas...Brawo!!!

Apropos Twojego palacu szczesliwosci: czasami okazuje sie, ze nawet jak sie ma juz wszytsko to czegos brakuje...i czlowiek szuka dalaj i dalej....mi sie wydaje, ze sama materia nie daje szczescia, ze dopiero duchowosc moze czlowieka zaspokoic i uszczesliwic.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 12 lis 2010, 13:30

Nikita pisze:Aha:..nagle LF nie zna koranu doglebnie...tylko troche poczytal....
A jestes taki pewny, ze zrodla historyczne, z ktorych Ty korzystasz sa takie miarodajne? A moze sie mylisz? Nie oceniaj wiec zrodel, z ktorych ja korzystam...

Pytam Cię, gdzie wcześniej określiłem siebie jako dogłębnego znawcę islamu?
Moje źródło to: "Koran", Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2008 r.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia