2 pytania początkującego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: 2 pytania początkującego

Postautor: konrad » 11 lis 2010, 01:30

Co do Jezusa, podejście do jego postaci jest różnorodne... Księga Duchów podaje nam informację, że był to najdoskonalszy Duch, który wcielił się na Ziemi i jest on dla nas wzorem. Nie ma tam mowy o tym, czy był Bogiem czy nie. Po prostu stwierdza się fakt, że spośród wszystkich ludzi, którzy żyli pośród nas, on był najdoskonalszy moralnie i intelektualnie.

Nieco później Kardec napisał jednak artykuł, z którym ja w pełni się zgadzam, w którym analizuje tę postać i stwierdza, że Jezus Bogiem nie był. Ale tak jak pisał cthulhu87, spirytyzm niczego nie nakazuje i mówi, że to, czy wierzymy w Boskość Jezusa czy nie, nie zmieni naszego losu po śmierci ani na lepsze, ani na gorsze. Ważne jest to, by być dobrym człowiekiem - sam Jezus zresztą o tym wiele razy mówi.

W kolejnych dziełach spirytystycznych odnajdujemy też informację o tym, że Jezus jest przewodnikiem naszej planety, ale pojawiają się też gdzieś tam informacje, że nie działa sam. Myślę, że nawet sam ruch spirytystyczny pokazuje, że najlepiej sprawdza się zarządzanie kolektywne tzn. gdy mniejsza lub większa grupa dzieli się zadaniami i wspólnie podejmuje decyzje. Myślę więc, że Jezus jest jednym z wielu Duchów czystych, które działają tam z góry, by nam pomagać. Ale jest nam najbardziej znany, więc to jego powinniśmy brać za model, a właściwie nauki, które po sobie pozostawił.

Myślę, że np. w Brazylii, choć nikt nie twierdzi, że Jezus jest Bogiem, część osób tak właśnie go traktuje i do niego w pierwszej kolejności kieruje swoje modlitwy. Ktoś, kto spędzi trochę czasu z brazylijskimi spirytystami, stwierdzi, że Jezus to dla nich "number one".

Ja sam widzę to tak:
- postać Jezusa sama w sobie nie jest kluczowa, ale jego nauki jak najbardziej... patrzę raczej na tę postać więc pod kątem przykładu, który nam dał
- być może kieruje naszym światem i nas wspiera, być może robi to grupa Duchów, być może zajmuje się tym ktoś inny - to nie jest istotne
- ja sam nie uważam Jezusa za Boga, gdyż jak dla mnie Bóg to istota zbyt niepojęta, by mogła choć na chwilę ograniczyć swoją wielkość i stać się człowiekiem... nie widzę w tym większego sensu. Myślę jednak, że nie oznacza to, że Bóg jest nieobecny w naszym świecie. Wręcz przeciwnie. Sądzę, że jest przy nas bardziej niż nam się to wydaje.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 08:53

Moje zdanie jest takie,że każdy z nas nosi w sobie cząstkę Boga,a na ile jest tego swiadom i w jaki sposób wiedza ta wpływa na jego czyny,to juz zupełnie inna sprawa.
Są bracia i siostry,którzy stanowią wzorzec moralny,tak jak wzorzec metra,przede wszystkim Jezus,następnie matka Teresa,Chico Xavier,Albert Schweitzer...,a są i tacy jak Hitler,Stalin,Pol Pot...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 09:04

Mi sie takze podoba postac Jezusa ale czasami nie lubie tego cierpietnictwa chrzescijanskiego. Ciagle te cierpienie i cierpienie....ofiara i pokuta....

Gautama Sidartha zobaczyl na Ziemi cierpienie i powodowany wspolczuciem postanowil znalezsc przyczyne cierpienia i usunac ja....

Tych czystych duchow na Ziemi jest i bylo zawsze duzo...tylko niektore staly sie slynne i na bazie ich nauk powstaly religie.

W tradycji dzinizmu najstarszej religii hinduistycznej taka postacia byl Mahawira...pewnie nikt o nim nie slyszal...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 13:24

Nikita pisze:W tradycji dzinizmu najstarszej religii hinduistycznej taka postacia byl Mahawira...pewnie nikt o nim nie slyszal...

W sumie to... Owszem, nie słyszałem.
Opowiesz coś na temat?

A co do boskości Jezusa - ja również nie uważam, że był wcielonym Bogiem. Ale z pewnością był (a raczej jest) Duchem Czystym lub też jednym z Duchów Czystych, które to przybyły aby nam pomagać.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 13:36

Myślę o Jezusie w ten sposób,ze miał On w sobie o wiele większa cząstkę boskosci niż ktokolwiek przed i po Nim.Być może został tą niezwykłą mocą obdarzony przez Stwórcę Wszechrzeczy,by nieść ludziom przesłanie miłości,czy też by uświadomili oni sobie sens ziemskiej egzystencji jak również cierpienia,dlatego tez poddał się dobrowolnie męczeńskiej śmierci,azeby wskazac ludziom,że cierpienie jest niedłączną cząstką ludzkiej egzystencji,lecz zarazem drogą do nieba.
Oczywiscie sa to moje prywatne rozważania,nie predystynujące do roli dogmatu (żeby nie było).
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 13:49

atalia pisze:Myślę o Jezusie w ten sposób,ze miał On w sobie o wiele większa cząstkę boskosci niż ktokolwiek przed i po Nim.

Czy dobrze rozumiem, iż mówisz przez to, że jest jakoby najbardziej rozwiniętym Duchem Czystym?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 11 lis 2010, 14:43

konrad pisze: ... Nieco później Kardec napisał jednak artykuł, z którym ja w pełni się zgadzam, w którym analizuje tę postać i stwierdza, że Jezus Bogiem nie był ... W kolejnych dziełach spirytystycznych odnajdujemy też informację o tym, że Jezus jest przewodnikiem naszej planety, ale pojawiają się też gdzieś tam informacje, że nie działa sam ...

A gdzie konkretnie można to przeczytać ? Bo ja myślę że, podobnie jak np. w Brazylii, w Polsce byłoby to interesujące.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 14:55

Odnośnie mojej wypowiedzi :oops: :oops: :oops:
Miało być "nie pretendujące do roli dogmatu".
Przeczytałam moją wypowiedź ponownie i aż sie za głowę złapałam. :oops:
Widocznie ten stary Niemiec,jak mu tam...aha,Alzheimer zaczął za mną chodzić.

Tak,Voldo,tak właśnie postrzegam Jezusa.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 15:09

atalia pisze:Odnośnie mojej wypowiedzi :oops: :oops: :oops:

To się robi szybką edycję postu i po kłopocie ;)

atalia pisze:Tak,Voldo,tak właśnie postrzegam Jezusa.

Aha, rozumiem. A jeszcze pytanie co do tego - czy on jako jeden jedyny może taki być (w sensie tak rozwinięty), czy inne Duchy też mają taką szansę?
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 17:18

Myślę,że w tym sensie tak wysoce rozwiniętymi Duchami byli wszyscy wielcy nauczyciele ludzkości,oczywiście to mój prywatny pogląd.
Niektórzy twierdzą ,że to właśnie Chrystus był najwyżej rozwinietym Duchem,jaki kiedykolwiek pojawił się na Ziemi.

A z tą edycją ,Voldo,to trzeba umieć. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi