Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Postautor: sigma » 05 lis 2010, 16:01

Nangaparbat pisze: ... Czy jestesmy w stanie okreslic czas (liczony w ziemskich latach) obecnosci naszej duszy tutaj na ziemi w tym stanie materii ?? ...

Nie wiem tego ale po co to określać ? Po co się cofać ?
Proponuję przeczytać pkt. 608 Księgi Duchów.

Nangaparbat pisze: ... Jak wytlumaczyc, poslugujac sie biblia, istocie ludzkiej (wierzacej, praktykujacej, chrzescijance) ze reinkarnacja to jest fakt ...

Pamiętam jak kiedyś moja mama zapytała księdza który przyszedł do nas po kolędzie (tak, tak, to były czasy ... se ne vrati...): "Co ksiądz myśli o reinkarnacji ?"
Ksiądz odparł: "Chrystus nic nie mówił na ten temat."

I to był koniec zarówno rozmowy jak i tzw. wizyty duszpasterskiej. Ale wielebny nie odpowiedział na zadane pytanie ... A istotne było, jest i będzie to jak się rzeczy mają. A nie jak się komu wydaje że mają. Nawet jeżeli w dzieciństwie ktoś nie miał wyboru bo bał sie swoich rodziców, sąsiadów ... kogoś jeszcze, nie wiadomo dlaczego ...

Osoba wierząca, praktykująca ... Ona po rozmowie z Tobą pójdzie do proboszcza zapytać się co i jak ... Pewności czy tak będzie nie mam, ale z (niemałego) doświadczenia uważam że prawdopodobieństwo takiej sekwencji zdarzeń jest spore.

Tak naprawdę to problem nie tkwi w argumentacji dyskusji. On tkwi w lękach z dzieciństwa osób "formowanych duchowo" (tak to niektórzy określają).

A argumenty biblijne ? Co po nich jeżeli niektórzy oświadczyli że źródłem wiary jest także Święta Tradycja w oparciu o którą można zanegować naprawdę wiele z tego co w Biblii jest napisane ?

Chyba, że Twoja znajoma jest chrześcijanką ewangeliczną, wierzącą biblijnie. To co innego, tu dyskusja jest możliwa.

:)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nangaparbat » 05 lis 2010, 16:43

Bardzo wam dziekuje ze odpowiedzi, lecz musze cos dodac.

A'propos osoby wierzacej, ktora scisle podaza za biblia i interpretuje ja na sposob, ktory nie da sie wtracic faktow ktore przytoczylisci. Poniewaz dla tej istoty Jezus jest bogiem i koniec, tylko w nim poklada cala nadzieje. W takim razie moje wszelkie dyskusje na temat reinkarnacji (w ktora wierze) sa troszke bezpodstawne (poniewaz interpretacja zazwala na wszelkie zmiany tak by jej pasowalo).

Co do pozycji ksiazkowych do ktorych mnie odsylacie to niepredko bede miec okazje miec wglad w takowe poniewaz przez nastepne 5-6 miesiecy bede jeszcze w USA a tu dostep do zasobow ksiazkowych jest ograniczony (ze wzgledu na moja sytuacje finansowa = student).
Jesli byscie mogli napisac cytaty z tych ksiazek bylbym wdzieczny.

p.s. Piotr, zadanie pytanie "co sadzi Ksiadz o reinkarnacji?", wspaniale ;"))
Nangaparbat

Postautor: Nikita » 05 lis 2010, 17:00

Droga Atalio spiesze Ci wyjasnic, ze ilekroc o czyms pisze to Ty tonem osoby, ktora wszystko wie lepiej starasz sie uniewaznic to o czym napisalam...juz wiele razy tak sie zdarzylo...wkoncu zaczelo mnie to uwierac. Jakie Ty masz pojecie o medytacji czy jodze? To dlaczego ciagle wydajesz sady w tej sprawie? Aby o czyms muwic nalezy poznac doglebnie temat teoretycznie i praktycznie. Jak zauwazylas ja nie wypowiadam sie na tematy o spirytyzmie bo jeszcze malo o tym wiem. Pisze wtedy: moze , nie wiem itd. Ty natomiast potrafisz wszelkie nowe pomysly i idee zgniesc w zarodku swoimi uwagami. To muwie z mojego byc moze subiektywnego doswiadczenia.

Voldo nie chcialam Cie urazic. Poprostu ostatnio jestem troche poddenerwowana. Zawsze jak cos napisze to musi sie jakis komentarz pojawic. A przeciez Konrad pisal, ze na jego forum kazdy glos sie liczy i kazdy ma prawo do wlasnego zdania.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 05 lis 2010, 18:29

Nikito,zakop wreszcie ten topór wojenny bo to nie ma najmniejszego sensu.Pisałam już o tym,ale chyba nie zwrócilaś na to uwagi,że mam taki styl pisania i zgoła nic nie mogę na to poradzić.A nasmiewanie się z czyjegoś stylu naprawdę nie uchodzi.Gdybym była złośliwa(a nie chciej tego),wyciągnełabym wszystkie Twoje wpisy,które...no naprawdę...czasami mnie śmieszyły,choć w najmniejszym nawet stopniu tego nie okazałam.
Poza tym badź łaskawa zwrócić uwagę na to,jak często opatruję swoje wypowiedzi zwrotami typu"myślę,że","uważam,że"itp.,ale niestety ubolewam nad tym,że umknęło to jakoś Twojej uwadze.
Forum jest miejscem wymiany poglądów i każdy ma tutaj prawo do własnego zdania,chociażby nawet urażało to czyjąś miłość własną.
Wielokrotnie prosiłam o przytoczenie zwrotów,które w Twoim mniemaniu są obraźliwe,ale chyba już się nie doczekam.No trudno,nie bedę ponawiała tych próśb w nieskończonosć.
Pozdrawiam
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 05 lis 2010, 20:22

15 głębokich oddechów przed napisaniem posta pomaga :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 05 lis 2010, 22:34

No nie,c87,odnoszę wrażenie,ze zaczynam nurzać się w oparach absurdu,lub też czuć jak Józef K.Oskarżenie bez uzasadnienia,to jest to. :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 05 lis 2010, 22:47

Nikita pisze:Voldo nie chcialam Cie urazic.

Ależ ja się nie czuję urażony.

Nikita pisze:Zawsze jak cos napisze to musi sie jakis komentarz pojawic. A przeciez Konrad pisal, ze na jego forum kazdy glos sie liczy i kazdy ma prawo do wlasnego zdania.

Tak, owszem, każdy głos się liczy i każdy ma prawo do własnego zdania.
I w końcu tak się rozwija dyskusja, że wymieniamy swoje poglądy czyż nie?
Jeśli którykolwiek z moich postów odebrałaś (oraz ogólnie tyczy się to też reszty społeczności) jako atak na Ciebie lub Twoje poglądy, to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru i nigdy nie będę miał. Nikomu nie zamierzam narzucać swoich poglądów na sprawę, ani mówić, iż jego są nic nie warte.
Więc jeszcze raz - jeśli Ty, lub ktokolwiek inny odebrał moją którąkolwiek wypowiedź jako atak na swoje poglądy - przepraszam najmocniej.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 05 lis 2010, 23:03

Ależ kochany Voldo,o jakich atakach ze swojej strony mówisz?Toż jesteś uosobieniem łagodności. :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 05 lis 2010, 23:26

atalia pisze:Ależ kochany Voldo,o jakich atakach ze swojej strony mówisz?Toż jesteś uosobieniem łagodności. :D

Wiesz, różni ludzie różnie mogą odbierać moje słowa. Choćby przez interpretację.
Więc i dla kogoś coś, co za nic nie miało być atakiem, tak może być odebrane.

Uosobieniem łagodności - no skoro tak mówisz... Dziękuję za miłe słowa ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 06 lis 2010, 00:33

Moje wpisy sa smieszne ...no coz...Atalio...masz prawo tak myslec...ale ciekawi mnie ktore....??? Ta chec dogryzienia i odgryzienia sie....No coz jestesmy tylko ludzmi i mamy swoje slabosci.

Juz zamkne pysk i nie bede sie czepiac....

Czasem potrafie sie przyczepic...to fakt...mam wredny charakter. Ale ja nie potrafie tak "och i ach" i tylko ciagle prawic komplementy. Muwie co mysle.

Ty Voldo jestes bardzo milym chlopakiem. Czuje sie glupio, ze Cie w to wciagnelam.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi