Demony istnieją?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Demony istnieją?

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 12:29

Witam wszystkich,

Czy demony istnieją? Jeśli tak to czym są, jak byście je określili? Czy to po prostu potężne, złe duchy niższe? A może nieco inny rodzaj bytów niż duchy (które niejako z definicji są osobami zmarłymi)?. Czytałem kiedyś o przypadku rodziny, której dom nawiedzały trzy duchy i według relacji kobiety - medium, która interweniowała w tym przypadku te trzy duchy podporządkował sobie demon (nakazywał im szkodzić rodzinie, uniemożliwiał duchom odejście). Jak Wy to widzicie Moi Drodzy?
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Re: Demony istnieją?

Postautor: Ewa Fortuna » 01 lis 2010, 13:40

Nigdy w swoich kontaktach nie spotkałam jakiejś złej,albo dziwnej istoty. Po oglądnięciu filmu "Egzorcyzm Emily Rose" spałam tydzień przy zapolony świetle. ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 14:07

E tam, słaby film :) leciwy ''Egzorcysta'' bije go na głowę.

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Voldo » 01 lis 2010, 14:17

W dzisiejszych czasach słowo "demon" oznacza istotę złą... A co ciekawe, demony według swojej definicji, a także według demonologów są dobre i złe.
Chociaż jak pytałem się demonologów na jakimś forum o to, to mówili, że dla nich istnieją Duchy oraz demony.
Spirytyzm zakłada istnienie tylko Duchów.
Bo czymże miałyby być demony?
Więc odpowiadając na pytanie - demony nie istnieją.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Melys » 01 lis 2010, 14:55

Więc odpowiadając na pytanie - demony nie istnieją.

dokładnie, to pogubione dusze, prostsze, mniej wiedzące raczej mniej świadome. Czegoś potrzebują, coś chcą ..... a my nie wiemy jak to odczytać , jak zrozumieć i strach każe nazwać je demonami.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 01 lis 2010, 18:03

Demony to nic innego jak Duchy niższe, którym daleko jeszcze od doskonałości. W odróżnieniu jednak od innych teorii np. katolickiej, spirytyści twierdzą, że nie ma jakichś istot innych niż ludzie. Wszyscy jesteśmy takimi samymi duszami, tyle że na różnych poziomach rozwoju. Te "demony" więc są takimi samymi bytami co my i też mogą się rozwijać, a w przyszłości staną się doskonałe jak każdy Duch.

Ewa Fortuna pisze:Nigdy w swoich kontaktach nie spotkałam jakiejś złej,albo dziwnej istoty.

To miałaś szczęście. :) Niemal 200-letnia praktyka spirytystów pokazuje jednak, że takie istoty istnieją. Tak jak wspomniałem, są złe, bo po prostu są niedoskonałe... I naszym zadaniem jest pomóc im odnaleźć właściwą drogę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 01 lis 2010, 20:46

Ale właściwie jak (albo: po czym) można poznać w kogo wcielił się Duch niższy ? I od jakiego miejsca spotkanie z wcielonym Duchem niższym można już nazwać relacją ? I czy przypadkiem we mnie się nie był uprzejmy wcielić ?

:roll:
Ostatnio zmieniony 01 lis 2010, 20:47 przez sigma, łącznie zmieniany 1 raz
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Ewa Fortuna » 01 lis 2010, 20:46

Slav pisze:E tam, słaby film :) leciwy ''Egzorcysta'' bije go na głowę.

Egzorcysta to fikcja. Egzorcyzmy Emyli to film oparty na faktach,dla tego wywołał na mnie takie wrażenie.
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Slav » 02 lis 2010, 05:45

Ewa Fortuna pisze:
Slav pisze:E tam, słaby film :) leciwy ''Egzorcysta'' bije go na głowę.

Egzorcysta to fikcja. Egzorcyzmy Emyli to film oparty na faktach,dla tego wywołał na mnie takie wrażenie.

I tutaj się mylisz. I to podwójnie - pisząc swą książke Blatty kierował się i inspirował historią autentycznego opętania, o którym opowiedział mu znajomy ksiądz. Po drugie - Emily jest luźno powiązana z historią Anneliese Michel - opętanej dziewczyny z Niemiec. W filmie historia została zlokalizowana w USA, oczywiście.

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Ewa Fortuna » 02 lis 2010, 10:23

Przecież Emyli i Anneliese Michel to jest jedna i ta sama osoba.Na potrzeby filmy dostała imie Emyli.[Autentyczna historia]

A to jest fikcja.
http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=2255
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi