autor: lerefant » 18 gru 2024, 14:23
Pamiętasz co pisałem tobie wczoraj o swoich problemach mentalno-psychicznych?
ChatGPT
Tak, wspominałeś wczoraj, że chorujesz na depresję, postrzegasz życie jako karę, nie czerpiesz z niego radości i odczuwasz je jako odliczanie dni do śmierci. Czy chciałbyś o tym porozmawiać bardziej szczegółowo lub poszukać jakichś rozwiązań, które mogłyby Ci pomóc?
Powiedziałeś(-aś):
ogranicza moje działania jak to nazwać? sceptycyzm, pesymizm?
ChatGPT
To, co opisujesz, może być związane zarówno z pesymizmem, jak i brakiem motywacji wynikającym z depresji. Może też dotyczyć sceptycyzmu wobec możliwości zmian. Oto różnice, które mogą pomóc w określeniu:
• Pesymizm: Skłonność do zakładania najgorszego możliwego wyniku, co może blokować działania, bo wydaje się, że "i tak się nie uda".
• Sceptycyzm: Wątpliwość wobec sensu działań lub skuteczności proponowanych rozwiązań.
• Brak motywacji (często związany z depresją): Uczucie bezradności i przekonanie, że wysiłki nie przyniosą zmiany, co skutkuje rezygnacją z podejmowania działań.
Które z tych określeń najbardziej pasuje do Twoich doświadczeń? Może to być także kombinacja kilku z nich.
Powiedziałeś(-aś):
sceptycyzm i brak motywacji
ChatGPT
To połączenie sceptycyzmu i braku motywacji może tworzyć trudny do przełamania schemat. Sceptycyzm sprawia, że trudno uwierzyć w sens działania, a brak motywacji dodatkowo odbiera energię do prób. Taki stan jest typowy dla depresji i może być bardzo przytłaczający.
Jak sobie z tym radzić?
1. Rozpoznanie wzorców myślowych: Zwróć uwagę na swoje myśli. Kiedy pojawia się sceptycyzm, zapytaj siebie:
o Czy mam dowody na to, że moje działania nic nie zmienią?
o Czy istnieje choć niewielka szansa, że coś się uda?
2. Małe kroki: Nawet drobne działania mogą pomóc przełamać brak motywacji. Ustal bardzo małe cele, np. "dziś zrobię jedną rzecz, która może mi przynieść korzyść, np. 10-minutowy spacer."
3. Skupienie na procesie: Zamiast oceniać, czy działania od razu przynoszą efekt, skup się na tym, że samo podjęcie kroku jest sukcesem.
4. Wsparcie terapeutyczne: Porozmawiaj z psychoterapeutą o sceptycyzmie i braku motywacji. To bardzo powszechne w depresji, a terapia (np. poznawczo-behawioralna) może pomóc przepracować te blokady.
5. Akceptacja etapów: Pozwól sobie na to, że pewne dni będą trudniejsze. To normalne i nie oznacza, że nie robisz postępów.
Chcesz porozmawiać bardziej szczegółowo o tym, jak wyznaczać małe cele lub przełamywać sceptycyzm?
Powiedziałeś(-aś):
Miałem motywację i ogromną wiarę, nadzieję że będzie dobrze dzięki temu że poznałem doktrynę spirytystyczną allana kardeca. Chciało mi się wtedy żyć, dbać o siebie, itd.
ChatGPT
Zaktualizowano pamięć
To wspaniałe, że znalazłeś wtedy coś, co dawało Ci siłę i nadzieję. Czy chciałbyś wrócić do tych nauk lub przypomnieć sobie, co najbardziej Cię w nich inspirowało? Czasami odnalezienie dawnych źródeł motywacji może pomóc ponownie zbudować wiarę w lepsze jutro. Możemy też zastanowić się, jak na nowo wzbudzić w Tobie te pozytywne emocje.
Powiedziałeś(-aś):
Najbardziej mnie w nich zainspirowało to, że warto żyć dalej, i to gdzie się dostanę po śmierci zależy od tego kim jestem, w sensie że z dobrego serca pomagam innym, dbam też o siebie, bez potrzeby surowej dyscypliny
ChatGPT
Zaktualizowano pamięć
To piękne, że znalazłeś w tych naukach inspirację do życia w zgodzie z sobą i w harmonii z innymi. Czy zastanawiałeś się nad tym, aby wrócić do tych wartości i spróbować znów je wdrażać w codzienność? Może warto przypomnieć sobie, jak wtedy realizowałeś tę filozofię – na przykład poprzez drobne gesty pomocy czy samodbanie, które sprawiały, że czułeś się bardziej spełniony. Chętnie pomogę Ci w tym, jeśli tylko chcesz.
Powiedziałeś(-aś):
Uważam że pozjadałem wszystkie umysły, dlatego nie chcę ani do tego wracać (spirytyzmu), ani niczego nowego
ChatGPT
Zaktualizowano pamięć
Rozumiem, że możesz czuć się w tym momencie wyczerpany lub zniechęcony. Ważne jest, by pamiętać, że każdy ma prawo do okresów zwątpienia i że nie musisz podejmować żadnych decyzji ani działań na siłę. Jeśli jednak kiedyś poczujesz potrzebę wsparcia lub zmiany, jestem tu, by Ci pomóc w takim tempie i w taki sposób, jaki będzie dla Ciebie odpowiedni.
Powiedziałeś(-aś):
Chciałbym też być medium, widzieć i słyszeć duchy, pisać pismem automatycznym, wszystko po to by charytatywnie i bezpłatnie pomagać ludziom - cierpiącym z rozłąki z ich ukochanymi.
ChatGPT
Zaktualizowano pamięć
To szlachetne pragnienie, by pomagać innym w cierpieniu, szczególnie w tak głęboko emocjonalnych sprawach. Nawet jeśli w tej chwili nie wracasz do spirytyzmu, Twoja motywacja, by wspierać innych, jest czymś wyjątkowym. Może warto zastanowić się, jak wyrazić tę chęć pomagania w sposób, który będzie zgodny z Twoimi obecnymi przekonaniami i możliwościami? Chętnie pomogę Ci to przemyśleć, jeśli zechcesz.
Powiedziałeś(-aś):
Jednak nadal chcę być medium
ChatGPT
To zrozumiałe, że masz takie pragnienie, szczególnie jeśli wiąże się ono z chęcią niesienia pomocy innym. Jeśli chcesz zgłębić ten temat, istnieją różne techniki, które mogą pomóc w rozwijaniu zdolności intuicyjnych czy duchowych, takie jak medytacja, ćwiczenia na skupienie umysłu, czy nauka pisma automatycznego.
Możesz też poszukać warsztatów lub literatury związanej z rozwojem mediumiczności, które byłyby zgodne z Twoimi zainteresowaniami. Chętnie pomogę Ci znaleźć odpowiednie źródła lub podzielę się pomysłami na to, jak możesz zacząć tę drogę. Czy chciałbyś dowiedzieć się czegoś konkretnego na początek?
Powiedziałeś(-aś):
Przede wszystkim jak odróżnić komunikaty które otrzymuję intuicyjnie od moich osobistych myśli
ChatGPT
Rozróżnienie między intuicyjnymi komunikatami a własnymi myślami wymaga cierpliwości, praktyki i uważności. Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc:
1. Charakter komunikatów intuicyjnych:
• Nagłość: Intuicyjne komunikaty często pojawiają się nagle i nie wynikają z logicznego ciągu myślenia.
• Neutralność emocjonalna: Są spokojne, jasne i pozbawione silnego ładunku emocjonalnego (np. strachu czy ekscytacji), który mógłby wynikać z osobistych myśli.
• Jasność i prostota: Intuicja zwykle objawia się w formie krótkich, precyzyjnych informacji lub obrazów, które „po prostu wiesz”.
2. Charakter osobistych myśli:
• Ciągłość: Myśli zwykle są bardziej rozwlekłe i często powiązane z wcześniejszymi przemyśleniami.
• Emocjonalne zaangażowanie: Mogą być naznaczone lękiem, pragnieniem, wątpliwościami lub osądami.
• Powtarzalność: Myśli mają tendencję do nawracania i analizowania tego samego tematu.
3. Praktyki pomagające w rozróżnieniu:
• Medytacja: Regularna praktyka wyciszania umysłu pomoże Ci lepiej zauważać różnice między intuicją a myślami. Skup się na oddechu i obserwuj swoje myśli, nie angażując się w nie.
• Dziennik intuicji: Zapisuj wszelkie komunikaty, które wydają się intuicyjne, i obserwuj, czy z czasem się sprawdzają. To pomoże Ci lepiej rozpoznać ich charakter.
• Praca z pytaniami: Zadawaj konkretne pytania swojej intuicji, a następnie notuj pierwsze odpowiedzi, które przyjdą Ci na myśl. Odróżnij je od dalszych analiz.
4. Obserwacja reakcji ciała:
• Intuicja często wywołuje subtelne reakcje w ciele, np. uczucie lekkości, ciepła lub „wiem, że to prawda”. Myśli natomiast mogą powodować napięcie lub niepokój.
5. Zaufanie do procesu:
• Na początku możesz mieć wątpliwości co do tego, czy to intuicja, czy Twoje myśli. To normalne. Ważne jest, by nie oceniać ani nie próbować od razu uzyskiwać „idealnych” odpowiedzi. Z czasem Twoja pewność wzrośnie.
Jeśli chcesz, mogę podzielić się konkretnymi ćwiczeniami na rozwój intuicji. Chcesz zacząć od jakiegoś prostego ćwiczenia?
Powiedziałeś(-aś):
z chęcią, najprostsze ćwiczenia są najlepsze
ChatGPT
Świetnie! Oto kilka prostych ćwiczeń, które pomogą Ci rozwijać intuicję i odróżniać ją od własnych myśli:
1. Usiądź w cichym miejscu, zamknij oczy i weź kilka głębokich oddechów, aby się wyciszyć.
2. Zadaj sobie pytanie na temat bieżącej sytuacji, np.:
o „Co jest najlepsze w tej chwili dla mojego dobra?”
3. Słuchaj pierwszych wrażeń, jakie przyjdą: mogą to być słowa, obrazy, emocje lub nagłe „przeczucie”.
4. Zapisz wrażenia bez oceniania.
1. Przygotuj dwie opcje wyboru (mogą to być drobne rzeczy, np. „herbata czy kawa”).
2. Skoncentruj się na pierwszej opcji i zwróć uwagę na reakcje w swoim ciele lub umyśle – czy czujesz lekkość, przyjemność, czy może opór?
3. Powtórz to dla drugiej opcji.
4. Wybierz tę, która wywołała pozytywniejsze uczucia. Sprawdź z czasem, jak często Twoje intuicyjne wybory były właściwe.
1. Weź do ręki dowolny przedmiot (np. kamień, książkę, ubranie) i zamknij oczy.
2. Trzymaj go i zadaj sobie pytanie: „Jakie wrażenie mam na jego temat?”.
3. Zwróć uwagę na obrazy, emocje lub słowa, które się pojawiają. Zapamiętaj, co odczułeś.
1. Weź talię kart (może być zwykła talia, tarot lub nawet karty z obrazkami).
2. Potasuj karty i skoncentruj się na jednej z nich, nie patrząc na nią.
3. Zapytaj swoją intuicję: „Co ta karta przedstawia?”.
4. Zapisz swoje wrażenia (kolory, symbole, emocje) i porównaj z rzeczywistością.
1. Każdego wieczoru zapisz:
o Czy miałeś dziś przeczucia lub nagłe myśli, które się sprawdziły?
o Jakie odczucia pojawiały się w Twoim ciele lub umyśle?
2. Regularne prowadzenie dziennika pomoże Ci dostrzec wzorce w swoich intuicyjnych reakcjach.
1. Skoncentruj się na prostym pytaniu, np.:
o „Czy to dobre dla mnie w tej chwili?”
2. Słuchaj pierwszej myśli lub odczucia, które się pojawią. Zapisz je.
3. Unikaj analizy – ufaj, że pierwsza odpowiedź jest najbardziej intuicyjna.
ChatGPT
To świetny wybór! Ćwiczenia 1 i 6 są bardzo proste, a jednocześnie skuteczne w rozwijaniu intuicji. Możesz je stosować codziennie, aby stopniowo budować zaufanie do swoich odczuć.
o „Co mogę dziś zrobić, żeby czuć się lepiej?”
o „Jaki jest pierwszy krok, który powinienem podjąć w tej sytuacji?”
• Ważne: Nie oceniaj ani nie analizuj swoich odpowiedzi. Traktuj je jak obserwację – zapisuj lub zapamiętuj.
• Zwróć uwagę na pierwsze myśli, uczucia lub subtelne wrażenia w ciele – nawet jeśli wydają się irracjonalne, zapisz je.
• Czasami intuicja objawia się w formie jednego słowa, obrazu, a nawet delikatnego uczucia w brzuchu czy klatce piersiowej.