Na początku była dla mnie zbawieniem, czymś co uratowało mnie przed końcem i dało nadzieję na "przyszłość".
Czy nadal do niej wracacie?
Ja ostatnio zacząłem ją czytać. Szykujcie się na pytania

Pablo diaz pisze:Podstawą spirytyzmu jest miłosierdzie
Poddaj wszystkie swoje myśli ,uczynki próbie miłosierdzia, a sumienie ci odpowie: ono nie tylko powstrzyma cię od złego, ale skłoni do dobrego, bo nie wystarczy nie czynić źle ale konieczne jest praktykowanie dobra.
Reszta to strata czasu.

000Lukas000 pisze:To co mówi Pablo jest najważniejsze dla nas ludzi ale podejście do świata duchowego i metodologia badań tego świata którą reprezentuje Kardec jest też bardzo ważna dla nas jako spirytystów.
Ale osobiście obserwowałem aż za dużo odejścia od tej metodologii i nauk. Dziś mamy czasy ezoteryki i egzaltacji światem duchowym. Niestety zaczyna się to przeplatać i zniekształcać naszą metodologię i postrzeganie świata duchowego.
Za dużo zaufania w przekazy, za mało poddawania krytycznemu osądowi. A przecież lepiej odrzucić tysiąc prawd niż przyjąć jedno kłamstwo na wiarę.
Pozdrawiam wszystkich.
lerefant pisze:Zatrzymałem się na stronach 79-80 i dalej się nie ruszam póki co![]()
viewtopic.php?f=6&t=5674

Pablo diaz pisze:Żyć miłością,aż do bólu , być w wibracji Chrystusowej , ,poprzez głębokie odczuwanie miłości do wszystkiego.
Reszta nie jest nam potrzebna ,przecież tak wiele już otrzymaliśmy przekazów,wystarczy dobrze wcielać w życie we własne wnętrze ,pielęgnować ten skarb jakim jest miłość ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości