Historie zwyczajne/niezwyczajne

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Historie zwyczajne/niezwyczajne

Postautor: Jul » 07 lut 2009, 19:24

Lilo, czytałem już kiedyś o tych schodach z Santa Fe, niesamowite i śliczne to dzieło architektoniczne, są zdjęcia też tego dziwnego dzieła sztuki:

Obrazek

Obrazek

A historia z chórem też budująca, jakże często można się przekonać, że ktoś jednak czuwa nad biegiem wydarzeń jednostek i całych grup.

To ja dorzucam też coś znalezione na innym forum. Co myślicie o tych przypadkach? Może wymagałaby kilku modlitw?

1. Freddy Jackson. Na zdjęciu grupowym widać wyraźnie częściowo przezroczystą twarz, która wyłania się zza jednego z mężczyzn. Podobno jest to Freddy Jackson, mechanik samolotowy, który... zginął dwa dni przed zrobieniem tego zdjęcia (fotografię zrobiono w dniu pogrzebu Jacksona). Pojawiła się teoria, iż Freddy chciał być na zdjęciu, ponieważ jeszcze nie zdawał sobie sprawy z tego, że nie żyje. Chyba zaczniemy unikać grupowych fotografii...
http://img105.imageshack.us/my.php?imag ... 69xta5.jpg

2. "Brązowa Dama" - to jedno z najsłynniejszych zdjęć duchów na świecie. Wiele osób wierzy, iż przedstawia ono ducha Lady Dorothy Townshend, żony Charlesa Townshenda - brytyjskiego polityka. Oboje żyli w pierwszej połowie XVIII wieku. Legenda głosi, iż Charles podejrzewał żonę o niewierność i upozorował jej śmierć. Rzekomo wyprawił kobiecie fikcyjny pogrzeb w roku 1726, a biedna Dorothy w rzeczywistości resztę życia spędziła w zamknięciu. Brrr....
http://img140.imageshack.us/my.php?imag ... 68xzo7.jpg

3. Dziecko przy grobie. Niejaka pani Andrews zrobiła zdjęcie grobu swojej 17-letniej córki. Podczas fotografowania nie zauważyła niczego szczególnego. Jednak, gdy zobaczyła wywołany film na grobie jej córki siedział... duch małego dziecka. I najwyraźniej pozował do zdjęcia!
http://img401.imageshack.us/my.php?imag ... 70xry7.jpg

4. Dziadek przy babci. - Kobieta na zdjęciu to moja 94-letnia wówczas babcia. Fotografię zrobiono w 1997 r., po wywołaniu właściwie się jej nie przyglądałam. Na podobiznę babci natrafiłam ponownie już po jej śmierci, w 2000 r. I wtedy to do mnie dotarło: za babcią widać twarz dziadka, który zmarł w 1984 r.! Byłam w szoku - opowiada Denise Russell, wnuczka kobiety na zdjęciu.
http://img140.imageshack.us/my.php?imag ... 14xpw8.jpg

5. Przerażająca zjawa. To zdjęcie zrobił w 1963 r. pastor K.F. Lord w kościele w Newby w Anglii. Fotografia od początku budziła ogromne kontrowersje - duch był zbyt dobrze widoczny i zbyt przerażający, by go nie zauważać. Podejrzewano sprytne oszustwo, ale do tej pory nic nie udało się udowodnić. - Kiedy fotografowałem ołtarz, w kościele nikogo nie było - zapewniał pastor. Wierzycie?
http://img230.imageshack.us/my.php?imag ... 26xjz9.jpg

Oraz dołączam bardzo świeży raport z podobno nawiedzonego kościoła w Sędzisławie.

Nawiedzony kościół w Sędzisławiu

Jakiś czas temu w mediach pojawiły się informacje, jakoby leżący w miejscowości Sędzisław na Dolnym Śląsku kościół był nawiedzony. Co ciekawe, duch w formie mglistej postaci zajmował miejsce w ławce. Widziało go kilka osób. Do miejscowości udał się Norbert Jodziewicz z Infry z zamiarem przyjrzenia się sprawie na miejscu…

Wszystko zaczęło się kilka dni temu wraz z tym, jak w mediach pojawiły się głosy o nawiedzonym kościele mającym znajdować się w jednej z dolnośląskich miejscowości.

Sędzisław – niewielka miejscowość, znajduje się tuż przy granicy z Czechami w gminie Marciszów w województwie dolnośląskim. Leży ona u podnóża góry Krąglak. Przez ostatnie kilka tygodni krążą tam plotki o „duchu” mającym nawiedzać nowy i jeszcze nie konsekrowany budynek miejscowego kościoła.

Widziało go kilka osób, jednak świadkowie zdarzeń nie są chętni do rozmów, podobnie jak proboszcz parafii w Gostkowie, ksiądz Andrzej Wilczyński.

Pojawiający się w budynku nowego kościoła w Sędzisławiu duch ma według relacji postać mężczyzny i zasiada zawsze w trzeciej ławce.

- Jest duch, postać, która jest ubrana, tylko w miarę niewidoczna – powiedział Radiu Wrocław jeden z mieszkańców Sędzisławia mając prawdopodobnie na myśli to, że zjawa pojawia się w na wpół przezroczystej formie.

Nie wiadomo dlaczego miejscowi milczą na ten temat, choć temat traktowany jest raczej poważnie, sądząc po zachowaniu duchownych. Ksiądz parafii w Gostkowie, jak poinformowało Radio Wrocław, starał się nawet wpłynąć na publikację materiału twierdząc, że wszystko jest wyłącznie sprawy wiary.

Oczywiście pojawiają się zróżnicowane opinie, często oparte na chrześcijańskim światopoglądzie jak też i sceptyczne głosy. Miejscowi nie boją się jednak nawiedzać świątyni.

Słysząc o tym dość ciekawym przypadku postanowiliśmy wysłać w to miejsce naszego przedstawiciela z Jeleniej Góry, Norberta Jodziewicza, który starał się ustalić czy to co dzieje się w Sędzisławiu to jedynie „wieść gminna” czy też znacznie poważniejsza sprawa.

Relacja Norberta Jodziewicza

Dnia 7 lutego 2009 roku udałem się do miejscowości Sędzisław. Kilkoro mieszkańców tej miejscowości (prawdopodobnie troje i ksiądz), widziało, jak twierdzą, „ducha" w miejscowym kościele. Mieszkańcy patrzą w bardzo zróżnicowany sposób na całą, zaistniałą sytuację. Jedni twierdzą, że są to kompletne bzdury i chora wyobraźnia wiernych - drudzy, że coś w tym może być i, że być może, jest to „duch".

Rzekomo nawiedzony kościół

Najwięcej informacji zdobyłem od sołtysa Sędzisławia - Kazimierza Gołosia. To właśnie on poinformował mnie o tym, że duch pojawia się już od dłuższego czasu, że widziało go kilka osób i podobno nawet sam ksiądz, ale sołtys nie chciał wymienić nazwisk.

Dowiedziałem się też od niego, że ks. Andrzej Wilczyński powiedział na mszy o „duchu". Ksiądz zabronił też ludziom rozgłaszania tej informacji, stwierdzając, że to są sprawy duchowieństwa i w razie potrzeby sprowadzi egzorcystę. Sołtys wspomniał też o kobiecie zajmującej się kościołem, głównie odradzał mi jej odwiedzenia. Jej rodzina nie daje jej spokoju a ludzie cały czas wypytują.

Pan Kazimierz mówił, że w akcie desperacji „kościelna poszczuła dziennikarzy psami". Tajemniczy kościół jest zamknięty. Otwiera się go tylko na czas mszy - we wtorki, czwartki i niedziele. Sam sołtys twierdzi, że „być może coś w tym jest".

Większość pytanych przeze mnie przypadkowych mieszkańców odpowiadała zazwyczaj, że „nie chcę się wypowiadać w tej sprawie", w ten sposób odpowiedziała mi jedna ze sprzedawczyni tamtejszego sklepu i kilka przypadkowych osób.

Ci, którzy powiedzieli więcej, twierdzą, że są to kompletne bzdury i plotki. Jeden z zapytanych odpowiedział nawet dosadnie, że „ludzie nie mają co robić i głupoty pie…". Inny rozmówca mówił, że „ludziom się nudzi i zaczynają wymyślać duchy", zaś jeszcze inny, że „nie obchodzi mnie to i są to bzdury". Być może mieszkańcy są już nieco znudzeni i poirytowani mnożącymi się pytaniami ze strony dziennikarzy i innych gości.

Sklepikarka z innego sklepu, który tam spotkałem, powiedziała:

- Nie jestem stąd, ale wydaje mi się, że to tylko rozwinięta wyobraźnia wierzących.

Wieś wydaje się całkiem normalna, przynajmniej ja nie spotkałem tam niczego niezwykłego. Media coraz bardziej się tym interesują, sam czekam na rozwój zaistniałej sytuacji i jej zakończenie. Po tym, co mówili mieszkańcy nie można jednak stwierdzić jednoznacznie, co tam zaszło i czy duch jest wymysłem ludzi czy prawdą.

Podsumowanie

Zdarzenie z Sędzisławia jest niezaprzeczalnie ciekawe, jednak problemem pozostanie fakt, że źródła kościelne będą w tej sprawie milczeć. Podobne będzie także być może z innymi świadkami, którzy z jednej strony nachodzeni są przez dziennikarzy, zaś z drugiej naciskani przez kościół zobowiązujący ich do zachowania milczenia. Co więcej, miejscowy proboszcz zapowiedział odprawienie specjalnej mszy mającej na celu odpędzenie „ducha”.

Nie wiadomo, jak wytłumaczyć anomalne obserwacje w kościele w Sędzisławiu. Nie wiadomo też, czy oprócz manifestacji zjawy zachodzą tam także inne zjawiska. W każdym razie zachowanie duchownych wskazało, że rzeczywiście coś jest na rzeczy.

Zdjęcia tu: http://paranormalne.eu/ycie-po-yciu/naw ... -sdzisawiu
Jul

Postautor: lilo » 23 mar 2009, 22:51

Zamieszczm tutaj kolejne historie, które jednak niewątpliwie należy uznać za nadzwyczajne. Historie te opowiadali klienci mojego męża.

Misjonarz
Pani M. jest osobą głęboko wierzącą i bardzo aktywną w wielu organizacjach charytatywnych. Jest osobą dość zamożną a przy tym badzo szczodrą, rzeczową, konkretną. Kiedyś opowiedziała następującą historię. Otóż osoba z jej rodziny jest misjonarzem w Ameryce Południowej. Nie pytajcie o kraj, jakoś to umknęło podczas całego opowiadania. Być może Chile, być może Boliwia ... W każdym razie ten misjonarz przemierza całe dziesiątki kilometrów na ośle, żeby odprawić Mszę św. Oni tam czekają miesiącami na taką Mszę, wówczas jest to niemałe wydzrzenie. Pewnego razu wracał na swoim ośle po odprawieniu takiej Mszy, był zmęczony, przemierzał góry, bo nie ma tam regularnych dróg w naszym rozumieniu. Padał ulewny deszcz. W pewnym momencie coś spłoszyło osła, tak, że on spadł i nie mógł się podnieść. leżał w tym deszczu w bezruchu, nie czuł nóg, które były dziwnie zdrętwiałe. Nadchodził zmierzch. Zaczął więc się zastanawiać czy czasem nie przyjdzie mu umrzeć. Całkowite odludzie, temperatura spada, zaraz pojawią się dzikie zwierzęta albo zamarznie na śmierć, nogi przy tym są jakby martwe. Stracił przytomność. Obudziło go rozpalające i rozprzestrzeniające się ciepło w nogach. Otworzył oczy; zobaczył twarz Jezusa, który powiedział "Wstań". On podzwignął się zobaczył, że nogi "fukcjonują" i przeszedł wiele kilometrów do najbliższej wioski.

Oślepiające światło

Inny klient ma firmę przwozową (TIRY). Jeden z jego kierowców opowiedział mu następującą historię: Była noc, jechał z ładunkiem na takim traku. Znaki wskazywały, że ma zakręcić w określonym miejscu. Kiedy zbliżył się do tego miejsca rozbłysło oślepiające światło. Tak bardzo oślepiało, że musiał zachamować na ostro bo nic nie widział. Wyskoczył z samochodu, żeby zobaczyć co to... i zobaczył, ku swojemu przerażeniu przepaść !!! droga w tym miejscu osunęła sięw przepaść, a on stanął kilka metrów przed urwiskiem. Widać jego godzina jeszcze nie nadeszła.
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: Luperci Faviani » 22 kwie 2009, 08:31

Prawdziwa Historia Spirytyzmu :)
Załączniki
hippolyte 1.jpg
hippolyte 1.jpg (114.87 KiB) Przeglądany 8255 razy
hippolyte 2.jpg
hippolyte 2.jpg (137.3 KiB) Przeglądany 8259 razy
seans.jpg
seans.jpg (104.7 KiB) Przeglądany 8255 razy
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Norbi » 20 sty 2011, 20:00

Witam,

Dopiero teraz, przez przypadek, trafiłem na to forum. Zacznę od pytania. Czy twórca jednego z postów wie co to cudzysłów?

Pozdrawiam.
Norbi

Postautor: methyl » 20 sty 2011, 20:14

Niezłe, uśmiałem się :lol:
Ten komiks to Twoje dzieło, LF?

Ja też kiedyś po przeczytaniu KD miałem fazę na rysowanie komiksów metafizycznych, ale jak teraz z perspektywy czasu patrzę na te swoje bazgroły, to chyba pod wpływem samego Belzebuba byłem , he he :roll:
Norbi pisze:Czy twórca jednego z postów wie co to cudzysłów?

Ale chodzi Ci o cudzysłów apostrofowy, pojedyńczy, ostrokątny czy definicyjny? :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: cthulhu87 » 21 sty 2011, 02:39

Norbi pisze:Witam,

Dopiero teraz, przez przypadek, trafiłem na to forum. Zacznę od pytania. Czy twórca jednego z postów wie co to cudzysłów?

Pozdrawiam.

Założę się, że nie przez przypadek. Prawdopodobnie trafiłeś na to forum z powodu, który też doprowadził Cię do zadania tego pytania.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 21 sty 2011, 13:26

Tak, ten komiks, to moje dzieło :)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 22 sty 2011, 19:13

Świetny,setnie mnie rozbawił :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 22 sty 2011, 19:25

Mam jeszcze inne:
Załączniki
francuzi.jpg
francuzi.jpg (75.85 KiB) Przeglądany 8078 razy
myśliciel.jpg
myśliciel.jpg (53.96 KiB) Przeglądany 8079 razy
wyjątek.jpg
wyjątek.jpg (49.74 KiB) Przeglądany 8076 razy
głupoty.jpg
głupoty.jpg (98.87 KiB) Przeglądany 8074 razy
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 22 sty 2011, 19:50

LF, piekłem nas straszysz? :idea:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności