Efekt nocebo a "klątwy"

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Efekt nocebo a "klątwy"

Postautor: Pawełek » 30 sie 2018, 18:32

Jakie znów tajemnice i wtajemniczenia?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 30 sie 2018, 18:42

Pawełek pisze:Jakie znów tajemnice i wtajemniczenia?

Takie, że jak człowiek pisze tu jak jest, to nikt temu nie zaprzeczy żadnym argumentem, tylko umniejsza temu co to pisze, ucisza go i uważa, że on tego nie może wiedzieć. Dlaczego?
danut

Postautor: Pawełek » 30 sie 2018, 18:47

danut pisze:
Pawełek pisze:Jakie znów tajemnice i wtajemniczenia?

Takie, że jak człowiek pisze tu jak jest, to nikt temu nie zaprzeczy żadnym argumentem, tylko umniejsza temu co to pisze, ucisza go i uważa, że on tego nie może wiedzieć. Dlaczego?

Że jak?

To jest forum spirytystyczne. Tutaj przede wszystkim promuje się wiedzę spirytystyczną, która jest dostępna od ręki, dlatego na pewno nie można tu mówić o jakiś "tajemnicach" czy "wtajemniczeniach". Jeśli ktoś ma pytanie dotyczące spirytyzmu to staramy się takiej osobie wszystko rozjaśnić, bo od tego jest to forum. Natomiast to, co piszą użytkownicy niezwiązanego ze spirytyzmem forum nie ponosi odpowiedzialności, więc tutaj różnie może być.

I prosiłbym o jakiś przykład takiego zachowania, które opisałaś.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 30 sie 2018, 18:54

Pawełek, Ty jesteś na to przykładem najlepszym. Promujesz to co głosi spirytyzm i wymagasz przyjęcia tego przez innych bez żadnego gmerania do wiadomości. Nie dociera do Ciebie, że spirytyzm głosi wiele bzdur i nie pozwalasz tego wskazać, uważasz go za największe osiągniecie ludzkości, koniec- kropka, wiedzę wtajemniczonych, a tak niestety nie jest. Jeśli ja nie mam racji to podejmij dysputę, zaprzecz temu gdzie piszę źle, ja tak robię gdy czemuś zaprzeczam.
danut

Postautor: Pawełek » 30 sie 2018, 19:07

danut pisze:Promujesz to co głosi spirytyzm i wymagasz przyjęcia tego przez innych bez żadnego gmerania do wiadomości.

Przekazuje wiedzę, którą sam zdobyłem na temat spirytyzmu a która ciekawi innych. Odpowiadam na pytania, ale szanuje zdanie innych i nie staram się na siłę przekonać do tego co głosi spirytyzm.

Podaj mi proszę przykład kiedy "wymagasz przyjęcia tego przez innych bez żadnego gmerania do wiadomości", najlepiej gdyby to był mój cytat.

danut pisze:Nie dociera do Ciebie, że spirytyzm głosi wiele bzdur i nie pozwalasz tego wskazać

A do Ciebie nie dociera, że to Ty jesteś tu gościem, natomiast my gospodarzami.

Zapraszam na priv gdzie możesz mi napisać listę tych bzdur. A, no i oczywiście to Twoje zdanie. Inni nie muszą tego uważać za bzdury. Inni mogą uważać natomiast Twoje opisy za bzdury.

danut pisze:uważasz go za największe osiągniecie ludzkości, koniec- kropka

Proszę o cytat kiedy tak napisałem. Jakbyś choć trochę się w spirytyzm zagłębiła, wiedziałabyś że sam głosi, że gdy pojawi się coś lepsze od niego to mamy podążać ku temu.

danut pisze:wiedzę wtajemniczonych, a tak niestety nie jest.

Wiedza, która jest dostępna dla każdego ;) Nie ma żadnych "wtajemniczonych", przestać powielać jakieś bzdury. Informacje w internecie i książki są dostępne dla każdego. Wystarczy po nią sięgnąć.

I jeszcze raz: I prosiłbym o jakiś przykład takiego zachowania, które opisałaś.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 30 sie 2018, 19:14

W każdym temacie są na to przykłady, nawet w tym, dziwna to prośba o wskazywanie, bo to widać na każdym kroku. Nie zyskacie tak popularności, marny trud, goście nie przychodzą tu po nauczanie. Nie chcecie z nimi rozmawiać, zamknijcie drzwi. Ja natychmiast reaguje na bzdurę i bezpośrednią ją wskazuję Pawełku, nie na priv i poza oczami. Nie wolno jej tu jawnie wskazać, bo? Odpowiedz szczerze - dlaczego?
danut

Postautor: ronald73 » 30 sie 2018, 20:27

Pawełek pisze:To jest forum spirytystyczne. Tutaj przede wszystkim promuje się wiedzę spirytystyczną, która jest dostępna od ręki, dlatego na pewno nie można tu mówić o jakiś "tajemnicach" czy "wtajemniczeniach".

Tylko widzę że ciągle jest pytanie która wiedza jest prawdziwa. Prawie każdy z nas ma inne zdanie co do prawda :roll:

Czy tu na forum jest może jakis prawdziwy medium?
tylko czasami coś czytam
ronald73

Postautor: Ryszard » 30 sie 2018, 21:08

Lubię Danusie, przestańcie już się kłócić, wszyscy jesteśmy tutaj gośćmi, prócz właścicieli forum !
Jest łatwy dostęp do wiedzy, ale któż się odważy skorzystać, zapomnieć o tym czym "karmiono" nas od dziecka.
Co ważniejsze Biblia czy Koran ... , Bóg jest jeden, samo nic nie powstało, zapomnijcie , otwórzcie się , to wystarczy by zacząć rozumieć.
Żaden naukowiec nie przyzna się, że czegoś nie wie, stąd tak wiele teorii :)
Sławni spirytyści na słowa krytyki, w odpowiedzi na zarzut kłamstwa, odpowiadają, "pomagamy ludziom" , jeden powiedział, ze to łatwiejszy zarobek niż siedzenie na kasie w biedronce. W to akurat wierzę, łatwo manipulować zrozpaczonymi ludźmi, ależ to podłe!
Wiara to tylko wiara, żaden dowód, warto pozbyć się "naleciałości" otworzyć się, tylko to albo aż, wystarczy.
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 30 sie 2018, 22:38

Dziękuję Ryszardzie! Ważne zdanie z omawianego artykułu "Mimo powszechności tego zjawiska jego mechanizm wciąż pozostaje nieznany"! Kluczową rolę w nim odgrywa czynnik psychologiczny". Omówiłam wszystkie takie czynniki, które znam, ze swojego życia i obserwacji, na podstawie opisów wielu podobnych doświadczeń, rzetelnego ich opisu a nie tylko wzmianki, którą w tym artykule mamy, a stwierdzenie Krzysztofa, że wystarczy tylko wierzyć czy nie wierzyć i koniec dyskusji mnie uraziło i taka jest prawda. Bo po to jest problem poddany do dyskusji, by podejść do niego i spróbować go rozwiązać, a nie przyjąć do wiadomości czyjegoś dogmatu, ogólnika i zamknąć usta. Wystarczy tylko wierzyć, lub nie wierzyć? - a czym jest wiara? Widzę, że goście w ostatnich postach też o to pośrednio pytają? - Super. I to właśnie wzmacnia poziom dyskusji. I nie omieszkam podać ważnej informacji z ostatniej chwili https://wiadomosci.onet.pl/nauka/odkryc ... -b/yv4131v To pole kwantowe nadaje masę kwarkom. Pole kwantowe przekazuje wszystkie informacje i z nich tworzy. To czy to co dostaje się do twojego pola przez całe życie ma tu znaczenie, to trzeba na nie uważać, czy nie, ważne jest ile fałszywych i złych informacji się w nie dostanie, czy nie ma to znaczenia, w jaki sposób się tam dostają, ważne jest wiedzieć o tym, czy można olewać temat, bo nie wierzę i wszystko stanie się na moje chcę?
danut

Postautor: OneNight » 31 sie 2018, 07:55

danut pisze:W każdym temacie są na to przykłady, nawet w tym, dziwna to prośba o wskazywanie

Oskarżanie użytkownika i unikanie podania przykładów. Cóż za wstrętna próba manipulacji :D
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi