Kiedy wreszcie seans

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kiedy wreszcie seans

Postautor: konrad » 26 sie 2010, 14:26

A0001 pisze:Są tutaj zalecenia bardziej aktywnego pojmowania spotkań mediumicznych. Co na to PTSS?

Warto odróżnić spotkania mediumiczne doświadczonych grup i tych, które dopiero zaczynają. Nie przewiduję typowych wywołań znanych z horrorów, typu: "Duchu X wywołuję Cię", ale - tak jak wspomniał Sebastian - nie mam nic przeciwko temu, by np. w modlitwie poprzedzającej spotkanie zwrócić się o wsparcie Ducha opiekuna. Na początku bezsensem jest szukanie kontaktu z konkretnymi Duchami. Jak pisałem już wcześniej, będzie tu chodziło bardziej o to, by zdobyć sympatię Duchów wyższych i zdać się na ich wsparcie i wybór.

Zacytuję tu fragment KM, który pojawia się odrobinkę dalej (w punkcie 270):

"Często też dobrze jest poczekać na życzliwość tych, które chcą się zamanifestować, bo nie narusza się w żaden sposób ich spokoju i można dzięki temu uzyskać wspaniałe rzeczy."

Dlatego też myślę, że jest bezcelowym cytowanie KM wyrywkowo. Trzeba tę książkę zrozumieć w całości i temu służą właśnie przygotowania, które zamierzamy na samym początku podjąć. Dodam też, że ja też jestem nieomylny i jeśli okaże się, że lepiej jest postępować ciut inaczej, nie będę miał z tym problemu ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 26 sie 2010, 14:40

Niektóre tematy (jak ten) powtarzają się już X raz. Może po prostu lepiej je zamykać i odsyłać osoby zainteresowane do linków, w inne miejsca forum?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: A0001 » 26 sie 2010, 14:51

konrad pisze:Zacytuję tu fragment KM, który pojawia się odrobinkę dalej (w punkcie 270):

"Często też dobrze jest poczekać na życzliwość tych, które chcą się zamanifestować, bo nie narusza się w żaden sposób ich spokoju i można dzięki temu uzyskać wspaniałe rzeczy."

Spodziewałem się tego.
Oba fragmenty nie wykluczają się, jednak statyczne czekanie ma coś w sobie z słabości. Wybór jednej metody (oczekiwania na zgłoszenie), to tak jak stanie nad brzegiem morza i czekanie, że kiedyś fale coś cennego wyrzucą na brzeg. Gdyby poszukiwacz spodziewał się, że czekając z założonymi rękoma uda mu się znaleźć bezcenny skarb, to będzie miał nikłe szanse na sukces, ewentualnie upłynie sporo czasu.
Uważam,że szczęściu wychodzi się naprzeciw, bo z modlitwą jest jak z drążeniem skały przez krople wody. Gdy można, trzeba ważne akcje wspierać i korzystać z różnych środków uskuteczniających ten zabieg, tzn. nie tylko z modlitwy.
O ile się nie mylę, Duchy nie przepadają za bezczynnością.
A0001

Postautor: konrad » 26 sie 2010, 15:29

vinitorze, spirytyzm to nie fale na morzu, więc porównanie nietrafne.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: troll1 » 23 paź 2010, 12:17

dalej nie ma nikogo z doświadczeniem na forum?

na
http://www.komnatadusz.ostrowiec.net.pl ... um=2&id=16 nowy wpis admina, może uda się tam dotrzeć do osób z praktyką?
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: methyl » 23 paź 2010, 17:06

Mój kochany Trollu.
Jeśli jesteś w gorącej wodzie kompany, to kariery spirytystycznej Ci raczej nie wróżę ale i tak życzę Ci duuużo szczęścia i powodzenia 8-)

eh...(westchnienie)
Trochę tęsknię za vinitorem...
Brakuje mi jego perwersyjnej nielogiczności wypowiedzi i kompletnego braku zrozumienia tematu :mrgreen:.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Luperci Faviani » 25 paź 2010, 20:02

Na jakiś czas mogę Ci zastąpić vinitora, potrafię :shock:

:lol:

troll1 pisze:http://www.komnatadusz.ostrowiec.net.pl/forum/index.php?type=topic&forum=2&id=16

Jakoś mnie to nie zachęca.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Voldo » 25 paź 2010, 20:08

Luperci Faviani pisze:Na jakiś czas mogę Ci zastąpić vinitora, potrafię

Nie, nie, nie! Proszę nie!
;)

No chyba, że na PMke, to nie wnikam :P
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 10:55

Swoją drogą ciekawe czemuż to kolega troll taki złakniony kontaktu z duchami? Może śmiertelnicy mają dość tej niecierpliwości i zwracamy się ku zaświatom. Cóż, nick aż nadto trafny.
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Voldo » 01 lis 2010, 12:16

Niektórym nie wystarczy czysta wiedza teoretyczna.
Chociaż zastanawiam się, czy jakby dokładnie przepytać trolla z wiedzy teoretycznej, to czy uzyskalibyśmy dokładne odpowiedzi? Bo jeśli tak - to wtedy chęć praktykowania spirytyzmu praktycznego miałaby jakieś podstawy. Jeśli nie - no to wiadomo.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi