Kiedy wreszcie seans

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kiedy wreszcie seans

Postautor: Sebastian » 25 sie 2010, 21:55

Na spotkaniu w Łodzi Konrad mówił, że można iść w ślady zagranicznych "spotkań mediumicznych". Wtedy też odsiew jest bardzo prosty. Regularne spotkania w jednym miejscu. Na początku (a ten początek może okazać się baaardzo długi :P) będą one wyglądały na tej zasadzie, że się pogada, usiądzie i będzie cierpliwie czekać. Sądzę, że po kilku nieefektywnych (i nieefektownych ;) ) spotkaniach Ci "dla rozrywki" sami zrezygnują. Zostaną tylko Ci naprawdę zaangażowani.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 25 sie 2010, 22:00

ADI84 pisze:-skąd będzie wiedział że duchy wyższe zaoferowały swoją pomoc

Obstawiam, że będzie to polegało na tym, że będzie się patrzyć na treść komunikatów. Po nich będzie wiadomo z jakimi Duchami ma się do czynienia.

ADI84 pisze:-każdy z nas jest jako indywidualność a na spotkaniu mediumicznym musi nam przyświecać wszystkim jeden cel ,nie może to byś tak że jedni przyjdą bo szukają tylko potwierdzenia zaświatów,inni bo będzie to dla nich jakaś rozrywka a jeszcze inni w poważnych i adekwatnych celach jakie mają przyświecać temu spotkaniu.
W jaki sposób przesiejesz takie osoby,skąd będziesz wiedział z kim masz do czynienia i kogo wybrać aby nie zaszkodzić spotkaniu

A tutaj można na początek polegać na zaufaniu...
Jeśli ktoś jest spirytystą od dawna, to wątpię, żeby przychodził na spotkania aby zaspokoić swoją ciekawość, czy też się bawić. Bo tacy wiedzą czym to grozi.

Sebastian pisze:Regularne spotkania w jednym miejscu.

Oczywiście jest to dobre rozwiązanie. Ale wtedy tylko ograniczona liczba osób będzie miała do nich "dostęp". No chyba, że ktoś ma wystarczająco czasu i pieniędzy, aby regularnie jeździć do Warszawy ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Damian » 25 sie 2010, 22:11

-tak ale zanim zacznie się spotkanie mamy mieć pewność że duchy wyższe będą nam pomagać i te niższe nie tyle co namieszają ale nie zrobią nikomu żadnej krzywdy
-a co z tymi co niby wiedzą ,niby są a najbardziej ich będzie pociągać ciekawość ,wydaje mi się że zaufanie to za mało bo na spotkaniu jeśli będą niewłaściwe osoby mogą wyżadzić zakłócenia i wszystko popsuć a wtedy już będzie za późno ,no i takich może byś dużo a wszystkim nie zaufasz
-mam pomyśl ale....
Damian

Postautor: Sebastian » 25 sie 2010, 22:16

-a co z tymi co niby wiedzą ,niby są a najbardziej ich będzie pociągać ciekawość ,wydaje mi się że zaufanie to za mało bo na spotkaniu jeśli będą niewłaściwe osoby mogą wyżadzić zakłócenia i wszystko popsuć a wtedy już będzie za późno ,no i takich może byś dużo a wszystkim nie zaufasz

Myślę, że Duchy wyższe nie przyjdą, jeśli będą wyczuwać złe intencje. Być może uprzedzi o tym czyjś Duch opiekun. Albo będzie głucha cisza - tak długo, aż taka osoba sama się nie wyłamie.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Damian » 25 sie 2010, 22:24

Dobrze ale mamy mieć pewność że te duchy będą. Co będzie podstawą rozpoczęcia bądź zastanowienia się nad rozpoczęciem praktycznej strony spirytyzmu i zminimalizowania zagrożenia .
Jakieś znajome medium o tym poinformuje ? (Konrad),które oczywiście się znajdzie do tego czasu,co będzie jakby znakiem do myślenia nad tym tematem?
Damian

Postautor: Damian » 25 sie 2010, 22:33

Sebastian pisze:Na spotkaniu w Łodzi Konrad mówił, że można iść w ślady zagranicznych "spotkań mediumicznych". Wtedy też odsiew jest bardzo prosty. Regularne spotkania w jednym miejscu. Na początku (a ten początek może okazać się baaardzo długi :P) będą one wyglądały na tej zasadzie, że się pogada, usiądzie i będzie cierpliwie czekać. Sądzę, że po kilku nieefektywnych (i nieefektownych ;) ) spotkaniach Ci "dla rozrywki" sami zrezygnują. Zostaną tylko Ci naprawdę zaangażowani.

A co z tymi którzy nie będą mieć możliwośći uczestnictwa w częstych spotkaniach a będą ,prawdziwymi spirytystami :) w duchu i czynie :).
Oczywiście jeśli przyjmiemy zasadę obecnośći a nie komu się prędzej znudzi bo w tylko takim przypadku jest to rozsądne.Ponieważ ciekawscy mogą się zmieniać a któremuś albo kilku uda się że akurat trafią w prawdziwy seans,a lepiej żeby chyba tak nie było :)
Damian

Postautor: cthulhu87 » 25 sie 2010, 23:05

Pisaliście wcześniej co z osobami, które są spoza Warszawy. Moim zdaniem wiele zależy od tego, jak skutecznie będą działały osoby w innych miastach. Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości w Łodzi i Krakowie powstaną jakieś grupki, wówczas pewnie grupa warszawska będzie już miała jakieś pierwsze doświadczenia, którymi będzie się chciała podzielić, gdy inni będą już mogli zacząć. Wiele oczywiście zależy od aktywności i zaangażowania większej liczby osób, a póki co niestety nie jest nas zbyt wielu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 25 sie 2010, 23:28

A co z tymi którzy nie będą mieć możliwość i uczestnictwa w częstych spotkaniach a będą ,prawdziwymi spirytystami :) w duchu i czynie :).

A co ma być? Praw fizyki jak na razie się nie przekroczy i trzeba poświęcić czas i pieniądze na dojazdy. Można być prawdziwym uduchowionym spirytystą i być szczęśliwym bez spotkań mediumicznych, naprawdę :)

Sądzę, że ważniejsze jest, aby cel spotkań był osiągnięty, a nie to, że "ja też chce tam być". Ja prawdopodobnie też nie będę miał możliwości regularnego przyjeżdżania do Warszawy czy Krakowa na takie spotkania (generalnie to przede mną jeszcze lektura KM) i jakoś specjalnie z tego powodu nie cierpię. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że taka inicjatywa powstaje. Najwyżej poproszę "praktykujących" o to, czy mogliby zadać jakieś pytanie, które ja bym chciał zadać. I jak będę tylko mógł będę wspierać grupę.

Jakieś znajome medium o tym poinformuje ? (Konrad),które oczywiście się znajdzie do tego czasu,co będzie jakby znakiem do myślenia nad tym tematem?

Generalnie jak dotąd PTSS nie znalazło dobrego, wiarygodnego medium. Dlatego na spotkaniach mediumicznych będą kształtowane zdolności mediumiczne danych osób - aż się uda. A to będzie trudne i żmudne. Aczkolwiek sądzę, że po pewnym czasie opłacalne. To właśnie m. in. dlatego przez pierwsze spotkania będzie "nudno".
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Damian » 26 sie 2010, 06:33

"Generalnie jak dotąd PTSS nie znalazło dobrego, wiarygodnego medium"-jesteś pewien ????
Damian

Postautor: Damian » 26 sie 2010, 06:56

"Można być prawdziwym uduchowionym spirytystą i być szczęśliwym bez spotkań mediumicznych, naprawdę "
-poważnie? :D ,dzięki że mi powiedziałeś bo ja dopiero miesiąc temu rozpoczołem swoją przygode ze spirytyzmem :) ,tego nie wiedziałem
Damian

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi