demony

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: demony

Postautor: OneNight » 07 cze 2018, 14:52

Do wszystkich, którzy uważają demony za duchy nisko rozwinięte - polecam książke "Duchowy satanizm". Są tam nawet rytuały przywołania, jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do ich wyższości.

AVE Satan.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: soldado » 08 cze 2018, 23:10

OneNight pisze:Do wszystkich, którzy uważają demony za duchy nisko rozwinięte - polecam książke "Duchowy satanizm". Są tam nawet rytuały przywołania, jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do ich wyższości.

AVE Satan.

To byty bardzo rozwinięte, bardzo inteligentne, mające przy tym ogromną moc wynikającą z ogromnej wiedzy, którą mają.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: ronald73 » 10 cze 2018, 08:51

Może jestem troche leniwy żeby wszystkie tematy na tym forum przeczytać, ale według was kto czy co stworzył demony? Trudno mi uwierzyć że Bóg ich stworzył.
tylko czasami coś czytam
ronald73

Postautor: OneNight » 10 cze 2018, 12:58

Według spirytyzmu nie ma czegoś takiego jak "demon". Klasyfikuje się dusze na podstawie ich moralności. Duchy niższe, średnie i wyższe.

Wg. satanizmu, a przynajmniej tej odmiany którą znam, czyli "Duchowy satanizm", demony to istoty pozaziemskie, które przybyły kiedyś na Ziemię, aby stworzyć rasę ludzką do celów niewolniczych. Mieliśmy rzekomo pracować w kopalniach. Legenda głosi, że stworzył nas sam Szatan, który uczynił nas podobnym " bogom", czyli tym istotom pozaziemskim. Pamiętam też, że wg. tej legendy nasz embrion miał wyglądać jak jabłko, co było ponoć oznaką tego, że zostaliśmy obdarzeni zaawansowanymi genami, co nie spodobało się niektórym, więc go przeklnęli, bo mieliśmy być tylko niewolnikami, a kiedy skończył się program wydobywczy, chcieli nas potopić. Demony to istoty, które rzekomo nam pomagały, o czym świadczą budowle, których nie mogli zrobić ludzie w tamtych czasach bez profesjonalnych narzędzi, ale jednak powstały. Mówi się, że to istoty przyjazne ludziom, ale inaczej postrzegają dobro i zło. To co dla nich jest dobre, dla nas wydaje się złe. W skrócie - wg. tej teorii, nie było jednego boga, a cała masa twórców. Dodam jeszcze ciekawostke. OOBEnauci po wyjściu z ciała często widzą tzw. opiekunów. Zarówno buddyści i sataniści są zgodni, że są to istoty, które ktoś kiedyś zmusił do pomagania nam. Natomiast obecnie robią to dobrowolnie. Ponadto, satanizm jest o tyle wyjątkowy, że jego wyznawcy twierdzą, że mogą na własne oczy się przekonać do tego. Nie muszą być obdarzeni umiejętnościami i są podane nawet metody kontaktu z drugą stroną, w przeciwieństwie do spirytyzmu. Satanizm duchowy wywodzi się z pogaństwa, gdzie wyznawano bogów od pieniędzy, miłości i tak dalej. Uznają oni bowiem, że każdy demon to taki bóg od czegoś.

Wg. chrześcijaństwa są to upadłe anioły, które stworzył bóg. Teoria ta jest trochę nielogiczna, bo przedstawiająca boga jako kogoś miłosiernego i przebaczającego, a skazującego ludzi na cierpienie przez zjedzenie jakiegoś jabłka. Co ciekawe, wg. biblii bóg wymordował więcej ludzi niż szatan.

Więcej wierzeń nie znam.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 10 cze 2018, 14:01

ronald73 pisze:Może jestem troche leniwy żeby wszystkie tematy na tym forum przeczytać, ale według was kto czy co stworzył demony? Trudno mi uwierzyć że Bóg ich stworzył.

Dusze kwalifikuje się według ich moralności i tak jak pisałam w innym temacie "Dusza nie umiera, to i się nie rodzi od nowa, dusza powoduje narodzenie się tego i następnego człowieka, gdy ulegnie zniszczeniu materiał, w którym się dana dusza przejawia - sięga po następny." Wszystkie dusze są od Boga, ale dusze demoniczne sprzeciwiły się Bogu, chciały się odłączyć od nieodłączanego/ niepodzielnego i siebie okrzyknąć bogami. Stąd tyle nieporozumień, człowiek wysoko moralny nie odda Demonom pokłonu, a one nie zmuszą go do tego. My ludzie istniejemy na równych z nimi prawach, jeśli ich nie okrzykniemy większymi nie mają nad nami władzy.
danut

Postautor: danut » 10 cze 2018, 18:27

OneNight - nic podobnego, to Ty wypisujesz herezje. Nadajesz jakieś prawa i przywileje demonom. Ok. Szacunek należy się każdemu, lecz hołdowanie nikomu kto realizuje boski plan i spełnia dzieła boże, kto z Boga jest. Możesz to robić jak chcesz, ponieważ masz wolną wolę, ale nie możesz narzucać nikomu innemu by postępował tak samo jak Ty i wywyższał demony lub cokolwiek, kogokolwiek.
danut

Postautor: danut » 10 cze 2018, 18:45

Wywodzą się z pogaństwa, potem przejęły temat religie, tylko jak to się ma do mnie? Gdzie ja piszę o aniołkach? Co Ci się miesza i co wymyślasz na mój temat? Wiele pisałam i o demonach nigdzie nie podpierając się katolicką definicją, demony są znane i psychologii. Haloo! I co chcesz nam pokazywać - swoje kontakty z demonami, czy jak?
danut

Postautor: danut » 10 cze 2018, 18:58

Na tej samej zasadzie co Twoje biją satanizmem :D A teraz się rozumiemy i nawet zgadzamy ze sobą w swoich wypowiedziach co do demonów, tak, tak samo uważam i mam ewolucyjne podejście w świetle nauki do wierzeń. A nadprzyrodzoną potęgą jest każde w żywej istocie objawianie się boskiego dzieła, my także taką dysponujemy, my ludzie.
danut

Postautor: OneNight » 10 cze 2018, 19:01

Na tej samej zasadzie co Twoje biją satanizmem

:lol:

Oj tam, od razu satanizmem. W wielu wierzeniach demony rozumiane są jako życzliwe istoty, które krzywdzą jedynie w słusznym gniewie.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Xsenia » 01 lip 2018, 19:57

Według katolickiej Biblii Szatanem jest Anioł, który nie chciał słuchać Boga :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia