Wszechwiedza Boga - Wróżki.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wszechwiedza Boga - Wróżki.

Postautor: Sebastian » 12 sie 2010, 21:16

W sumie już od przeczytania pierwszej książki spirytystycznej (KD) nie potrafię zgodzić się z pewnym przymiotem Boga. Mam na myśli to, że jest na tyle wszechwiedzący, że zna dokładnie przyszłość. Może wyrecytować od początku do końca historię każdego ducha, nawet tę, która się jeszcze nie wydarzyła. Ale jak ma to się do wolnej woli człowieka? Człowiek sam nie wie co zdecyduje, ma różne drogi wyboru. Skąd i dlaczego Bóg ma wiedzieć co zrobi wolna, niezależna (w sensie, że ma tę wolną wolę rzecz jasna) istota?

Z książek Kardeca jasno wynika, że tylko Bóg zna w pełni naszą przyszłość. Mnie jest to trudno pojąć. Bardziej skłaniałbym się do stwierdzenia, że Bóg zna wiele możliwych, alternatywnych przyszłości. Tzn. wie nad jakimi decyzjami możemy się wahać i jakie będą konsekwencje podjęcia każdej z nich. Ale nie ma pewności jaką wybierzemy. Bo gdyby miał, to bylibyśmy trochę jak kukiełki w teatrze - odgrywalibyśmy "zapisaną" już dla nas rolę... Jak Edyp, który był zabawką w rękach nieuchronnego losu...

Co Wy o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Re: Wszechwiedza Boga - Wróżki.

Postautor: konrad » 12 sie 2010, 21:40

To, że ktoś wie, że coś zrobisz, nie zwalnia Cię z odpowiedzialności za swoje czyny :D

Np. jak podcinasz gałąź, na której siedzisz, to wiem, że spadniesz, ale to nie moja wina :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 12 sie 2010, 21:43

No tak, ale nie chodzi mi o odpowiedzialność za swoje czyny (bo to oczywiste). Ale pytanie, czy Ty wiesz na pewno co ja zrobię (zetnę czy nie zetnę?) chociaż moja wolna wola o tym nie zdecydowała jeszcze (xD), czy może wiesz tylko tyle, jak moja przyszłość będzie wyglądać po dokonaniu jednego i drugiego wyboru.

Ok, z anegdotką o gałęzi jest to oczywiste. Ale mam na myśli bardziej zawiłe i skomplikowane sytuacje życiowe :D
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 12 sie 2010, 21:46

Też wielokrotnie o tym myślałem.
To jedna z tych rzeczy, która na chwilę obecną przerasta moje pojmowanie, a jakakolwiek jej analiza prawdopodobnie zaprowadzi moje rozumowanie na manowce :)
On jest Wszechpotężny, skoro potrafi tworzyć prawa fizyki to pewnie kwestia ich zapętlenia do poziomu wystąpienia paradoksów - jak niewątpliwie nasze umysły postrzegają pewien wystarczająco złożony system przyczynowo skutkowy - jest dla Niego dziecinnie prosta.
Sebastian pisze:Może wyrecytować od początku do końca historię każdego ducha, nawet tę, która się jeszcze nie wydarzyła

Nie wydarzyła się dla nas, ale dla Niego, który istnieje "poza czasem" wydarzyło się zapewne już wszystko, i ciągle na nowo coś się dzieje.
Sebastian pisze:Skąd i dlaczego Bóg ma wiedzieć co zrobi wolna, niezależna (w sensie, że ma tę wolną wolę rzecz jasna) istota

Skąd wiesz, że kula bilardowa puszczona po stole za chwile z niego spadnie? To oczywisty skutek działania prawa grawitacji. Dla Boga, który zna doskonale prawa rządzące myślami, wolną wolą i zna nieskończoną ilość innych czynników wpływających na rzeczywistość, określenie zachowania jakiegoś Ducha nie powinno Mu sprawiać problemów.
Dla nas to i tak nie ma znaczenia, bo z czego innego będziemy się Mu tłumaczyć :mrgreen:
Ale rzeczywiście, to skomplikowana kwestia.
Mogę sobie gdybać ale na ostateczna odpowiedź poczekam jeszcze sporo czasu ;)
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Sebastian » 12 sie 2010, 21:51

Skąd wiesz, że kula bilardowa puszczona po stole za chwile z niego spadnie?

Z doświadczenia, obserwacji rzeczywistości i telewizji. Ale nie mam pewności, że za chwilę nie będzie trzęsienia ziemi i kula nie wyleci przez okno. Albo, że ktoś popchnie stołem. Albo, że dziura nie jest zatkana.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 13 sie 2010, 08:12

A czy nie jest przypadkiem tak,że to my ustalamy przebieg wcielenia,czyli sami sobie piszemy scenariusz filmu zwanego życiem?Bóg niekoniecznie musi się do tych wyborów wtrącać zgodnie z zasadą wolnej woli.A że wie,jakie będą nasze wybory?Przecież jest Bogiem.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 14 sie 2010, 21:55

atalia pisze:A czy nie jest przypadkiem tak,że to my ustalamy przebieg wcielenia,czyli sami sobie piszemy scenariusz filmu zwanego życiem?.

Ja bym raczej powiedział, że wybieramy co chcielibyśmy zrobić w danym wcieleniu, a więc gdzie trafimy, jaka będzie nasza sytuacja itd.
A to już od nas "materialnych" zależy, czy nam się to uda, czy też nie.

Bo jeśli byśmy sobie pisali cały scenariusz, to wynikałoby z tego, że ci, co np. zamordowali, taki właśnie cel chcieli osiągnąć w życiu. A jak wszyscy wiemy, morderstwo bardzo źle wpływa na nasz rozwój.

No, chyba, że miałaś Atalio na myśli właśnie to "co chcę zrobić (a niekoniecznie mi się uda)" a nie "co zrobię", pisząc to, to wtedy co innego :)

Wiem, wiem, dziwnie napisane, ale jakoś nie mogę znaleźć słów żeby inaczej oddać to, co mam na myśli :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 15 sie 2010, 10:07

Voldo,doskonale wiem,co masz na myśli.Oczywiście chodzi mi o to,"co chcę zrobić,a niekoniecznie mi się uda",czyli wszelkiego rodzaju odstępstwa od "scenariusza".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Leszek » 05 wrz 2010, 12:35

Moi drodzy, to że mamy wolną wolę znaczy, że decydujemy o swoim losie i ponosimy konsekwencje swoich czynów. Na nasze wybory życiowe Bóg próbuje oddziaływać poprzez Duchy, które podsuwają nam dobre myśli, jednakże nie może nic zrobić wbrew naszej woli.

My przed narodzinami określamy plus minus swój plan na to wcielenie, to już może sugerować jakie decyzje będziemy podejmować. Dodatkowo, nasz duch jest na pewnym poziomie rozwoju, co także będzie wpływać na nasze czyny. Jeśli dodamy do tego że Bóg zna każdego z nas na wylot, zna nasze myśli, tok rozumowania, WSZYSTKO to czy przewidzenie co zrobimy w danej sytuacji będzie takie trudne?

My patrzymy na życie tylko z jednej perspektywy a Bóg ogarnia cały wszechświat, ba On go stworzył, wie jak działa! Czy analizując te fakty dalej będziecie się zastanawiać jak to jest, że Bóg potrafi przewidzieć przyszłość?
Bóg to potrafi, a jak to robi to ciężko byłoby pojąć naszym mały mózgiem. Tak samo jaskiniowiec nie pojmie działania komputera. Także jeśli będziecie dalej próbować to rozwikłać, to radzę zarezerwować sobie cały wolny czas aż do i po śmierci.

pozdrawiam,
Leszek
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: cthulhu87 » 05 wrz 2010, 15:39

Na nasze wybory życiowe Bóg próbuje oddziaływać poprzez Duchy, które podsuwają nam dobre myśli, jednakże nie może nic zrobić wbrew naszej woli

Skoro Bóg jest wszechmogący i może ogarnąć wszystko, czy nie może oddziaływać bezpośrednio bez pośredników, podsuwając nam dobre myśli? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi