Mantry a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Mantry a spirytyzm

Postautor: odnowa » 30 wrz 2017, 12:38

Czy mantry rzeczywiście działają?
Księga Duchów ten temat ujmuje w następujący sposób:
553. Jaki może być skutek zaklęć i praktyk, których działanie pewne osoby uzależniają od woli Duchów?
"Jeśli osoby te działają szczerze, to skutkiem będzie ich ośmieszenie; w wypadku przeciwnym, są to zasługujący na karę oszuści. Wszelkie
zaklęcia to oszustwo; nie istnieją żadne sakramentalne słowa, żadne kabalistyczne znaki czy talizmany, które w jakikolwiek sposób wpływałyby
na Duchy - tych bowiem nie przyciągają sprawy materialne, lecz myśl".
- Czyż same Duchy niekiedy nie dyktują kabalistycznych formuł?
"Tak; spotyka się Duchy przekazujące wam znaki, dziwaczne wyrazy, czy podające przepisy, które rzekomo umożliwiają wam rzucanie klątw; bądźcie jednak pewni, że Duchy te kpią z was i wykorzystują waszą łatwowierność".

Przed chwilą wyrecytowałem 108 powtórzeń mantry Gayatri i poczułem pewną zmianę w otoczeniu. Osobiście uważam że mantry mają wpływ na człowieka. Jestem zainteresowany waszymi odpowiedziami na ten temat.
odnowa

Re: Mantry a spirytyzm

Postautor: danut » 30 wrz 2017, 13:08

Rzeczywistość jest współtworzona przez współpracę wszystkich możliwych świadomości, które mają tak silne oddziaływania na siebie i pomiędzy sobą, a ostateczny wynik i obraz rzeczywistości jest ich wektorem, powstałym z wyborów, to coś jakby koraliki z horyzontu zdarzeń nakładały się na linię czasu. Dlatego "nie istnieją żadne sakramentalne słowa, żadne kabalistyczne znaki czy talizmany, które w jakikolwiek sposób wpływałyby
na Duchy - tych bowiem nie przyciągają sprawy materialne, lecz myśl"."
- jest słuszne

"spotyka się Duchy przekazujące wam znaki, dziwaczne wyrazy, czy podające przepisy, które rzekomo umożliwiają wam rzucanie klątw". - Zakłócone, fanatyczne świadomości izolują się z Całości Natury i próbują ściągać z Horyzontu Zdarzeń obrazy samodzielnie i wtedy mamy te demonki, różne chocki - klocki, niby duchy, które tworzą się za przyczyną takiej jednostki tak nielogicznie i dziwacznie, a są wytworem tylko tej chorej świadomości. To jest niebezpieczne, bo i ta dana świadomość jako jeszcze nie odłączona od Systemu wprowadzi zakłócenie do prawdziwej rzeczywistości - tej naszej wspólnej.
danut

Postautor: Pawełek » 30 wrz 2017, 14:01

Myślę że Mantry akurat bardziej wpływają na nas psychologicznie, niż jakoś "magicznie". Wystarczy spojrzeć na osobę, która mówi drugiej że ją kocha i patrzeć na reakcję tej osoby. Widzimy wtedy jaką siłę mają słowa. Do niektórych bardziej przemawiają modlitwy z kościoła, a dla nie których mantry :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 02 paź 2017, 09:48

A do mnie przemawia to co skutkuje :) Czyli...."to co skutkuje" nawet jak jest to złe! Bo to jedno skutkuje w oparciu o bliźniego i oczywiście więź z.... :?: która opiera się o coś.... :?: które również skutkuje :!:
A więc mam dylemat :!:
Bo skutkują i "mantry" i złe intencje a nie skutkuje cała reszta :!: Np. duchy się wypowiadające nie mają pokrycia w skutku :!:
Oczywiście "duchy się wypowiadające" nie mają bodźca by... :?: :twisted:
A więc na jakiej podstawie spirytysta współczesny w coś wierzy :?: :!: :twisted:
Na podstawie własnego mózgu który mu podpowiada coś w co duch rzekomo wcielony w ciało wierzy bo szuka,...bo chce "zaczepić kotwicę".. a chce wierzyć w sprawiedliwość (która jest w jego pojęciu Z E M S T Ą :lol: "ja przecież się powstrzymywałem w mściwości bo byłem taki prawy - na pokaz :lol: a jak on taki nieprawy może stanąć nade mną" :?: :lol:
Ja się modliłem, odprawiałem mantry / pacierze bo byłem "czystym" :lol: A nie mantry i pacierze i dobre intencje o "Tobie" stanowią :!:

A wiesz Duchu wcielony w ciało co o tobie stanowi?
Ty :!: o sobie stanowisz i Ty stajesz się wzorem dla pozostałych którzy są względem Ciebie R Ó W N I :!: :!: :!:
I dziękujesz Im za to :!: Więc P O B U D K A wcielony :!:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Krzysztoff » 02 paź 2017, 21:12

odnowa pisze:Czy mantry rzeczywiście działają?
Księga Duchów ten temat ujmuje w następujący sposób:

Mantra nie ma nic wspólnego z zaklęciami i praktykami magicznymi o których to mówi wspomniany fragment KD
"Mantra to formuła, werset lub sylaba, która jest elementem praktyki duchowej. Jej powtarzanie ma pomóc w opanowaniu umysłu, zaktywizowaniu określonej energii, uspokojeniu, oczyszczeniu go ze splamień. "

No więc mantrowanie bliższe jest medytacji - poczułeś zmianę bo uspokoiłeś umysł
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 03 paź 2017, 08:15

Oświecona osoba wyjaśniała, że mantra to powtarzanie Imion Boga...a więc powtarzając i myśląc o Bogu zbliżamy się do Boga i wtedy Bóg nas ochrania i wspiera...Są rożne formy praktyk duchowych: modlitwa, mantra, medytacja, kontemplacja, uwielbienie i wszelkie inne. Praktyki duchowe są o tyle ważne, że zbliżają nas do Boga.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: odnowa » 03 paź 2017, 19:46

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
odnowa

Wróć do Pytania i odpowiedzi