Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Postautor: fruwla » 27 wrz 2017, 22:37

Pawełek pisze:
Rozwój kończy się, gdy staniemy się doskonali. Tak bardzo upraszczając... Jednak czas do osiągnięcia takiego stanu może być na tyle długi, że dla nas może to graniczyć z nieskończonym rozwojem.

Koszmar.....! ........ratunku ....bledy- konsekwenje- cierpienie- AMNEZJA calkowita - i znow od poczatku ....
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: soldado » 27 wrz 2017, 22:40

Według mnie rozwój nie ma końca, bo przecież nigdy nie będziemy równi BOGU, we wszystkich Jego przejawach.
Będziemy tylko przez cały czas dążyć do tego, by się do Niego zbliżyć.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Anka » 27 wrz 2017, 22:56

soldado pisze:
Dokładnie tak Wrażliwość pozwoliła mi otworzyć sie na drugiego człowieka

... i przewartościować swój dotychczasowy świat.
Nagle to co było bardzo ważne, już takim nie było, a to co z pozoru było mało ważne, było ważne jak chol..... :)

Niesamowite ....dokładnie tak bym sama powiedziała słowo w słowo Dziekuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 22:59

fruwla pisze:
Pawełek pisze:
Rozwój kończy się, gdy staniemy się doskonali. Tak bardzo upraszczając... Jednak czas do osiągnięcia takiego stanu może być na tyle długi, że dla nas może to graniczyć z nieskończonym rozwojem.

Koszmar.....! ........ratunku ....bledy- konsekwenje- cierpienie- AMNEZJA calkowita - i znow od poczatku ....

Nikt nie powiedział, ze będziesz tworzyć znowu sobą to samo, że będziesz znowu przezywać to samo i będziesz taka sama, a możliwości jest naprawdę nieskończenie. Siłą do życia podobno jest miłość, kto ją będzie posiadał będzie żył wiecznie według Jezusa i w tym może ukrywać się też ta wieczna energia życia, bo "gdybyś miłości nie miał- byłbyś nikim( szerzej o tym piszę wyżej w poście). Koszmarem dla mnie byłaby koncepcja Nieba i Piekła jako szybki koniec życia, rozwoju i działania, czyli wieczne szczęśliwości lub męki- to nie ma sensu ani jedno ani drugie i także sensu nie wiedzę w tym, by moim szczytem osiągnięć było stać się wiecznie fruwającym i śpiewającym aniołkiem. Bo taki pomysł pewno wyszedł od ludzi marzących tylko o władzy, dostatku, lenistwie i nie umiejących w życiu odnaleźć głębszego celu. Pięcie się w górę zawsze kojarzyło mi się z marzeniem o takim sukcesie. Jednak dla mnie nie jest on sukcesem i wybieram życie. :D A znaleźć sposób na najbardziej sprawiedliwe życie, by wyeliminować z niego wszystkie błędy, by niczego nie żałować, by uniknąć skrzywdzenia i nic i nikogo przy tym nie zniszczyć ani skrzywdzić jest wystarczającym wyzwaniem, a uczymy się przez próby i błędy.
danut

Postautor: fruwla » 27 wrz 2017, 23:12

danut pisze:Nikt nie powiedział, ze będziesz tworzyć znowu sobą to samo, że będziesz znowu przezywać to samo i będziesz taka sama, a możliwości jest naprawdę nieskończenie.

No wlasnie ! Zawsze moze byc gorzej.
Na przyklad byc matka 12 synow w Afganistanie, albo albinoska w najbardziej zacofanym zakatku Afryki..... :P
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 23:14

Gorzej lub lepiej zależy jak nauczyłaś się wybierać.
danut

Postautor: Xsenia » 27 wrz 2017, 23:15

danut pisze:nieskończenie to pojęcie abstrakcyjne, zgłębić jej nie jestem w stanie i dlatego wciąż żyję, żyję tu, tam i dalej i jak Syzyf pragnę osiągnąć szczyt, czyli doskonałość, która do osiągnięcia wcale nie jest, bo kamień wypada mi, stacza się znowu niżej, a ja podejmuję wysiłek znów i tak w koło Macieju. I tak można to widzieć, ale zakończenie czy to za milion, czy za biliardy biliardów lat( a nazwy nowe jeszcze można tworzyć i wciąż dodawać zera) i tak będzie zakończeniem. I to zakończeniem istnienia, bo gdy zaprzestanę działania nie będzie już dla mnie nic, stracę poczucie siebie, pojawi się brak sensu życia, skoro wszystko mi "będzie wisieć" rozbiję się na kawałki zapadnę w chaosie i nie będzie mnie. Jednak nic nie ginie bo i z tych kawałków mnie coś może powstać i to z każdego osobno. Naukowcy twierdzą, że Wszechświat się rozszerza, ale w którymś momencie znowu zacznie się kurczyć, znowu może wrócić do punktu zerowego, a energia nigdy nie ginie, więc takie cykle mogą znowu i znowu... się powtarzać, a w najmniejszej części takiego układu odbija się cały układ.

TAK,TAK,TAK. i jeszcze raz tak. Dokładnie tak będzie Danut :)
Tyle, że według spirytyzmu kamień nie spada na sam dół, a może tylko się zatrzymać na chwilkę. I tak, rozbijesz sie na kawałki, na kwanty, na energię. A czymże jest Bóg właśnie? Te rozbicie się na kawałki, teoretyczne "unicestwienie" siebie, to właśnie połączenie z Bogiem, z inną Energią, Informacją czy jak to tam nazwiesz. A piszę teoretyczne, bo "w przyrodzie nic nie ginie, zmienia tylko miejsce pobytu" :).

soldado pisze:przecież nigdy nie będziemy równi BOGU

Według mnie na końcu właśnie połączymy się z Bogiem, czyli niejako zostaniemy Bogiem. Co mniej więcej znaczy, że będziemy mu równi. :)

Fruwla według spirytyzmu nigdy nie może być gorzej. :) W rozwoju można się zatrzymać ale nie cofnąć.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 23:26

Nic nie ginie Xseniu, a skoro tak naprawdę składamy się z informacji a rozbijają się te najmądrzejsze, to dlatego Bóg dysponuje najwyższą inteligencją. Dlatego to wszystko co nas otacza jest tak inteligentne. :)
danut

Postautor: Xsenia » 28 wrz 2017, 14:12

Bardzo dobry wniosek Danut :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 29 wrz 2017, 14:52

Xsenia pisze:Bardzo dobry wniosek Danut :)

Xseniu rozpatrzenie poglądów i wierzeń pod względem nauki i wiedzy na dany okres naszej ewolucji świadomościowej jest niezwykle ważne. Nie mogą one odstawać za nią aż tak daleko w tyle, a widzimy, przecież jak uparcie trzymają się dawnych wieków. To stwarza poważne zagrożenie. krytykowano swego czasu Stephena Hawkinga za to, że on nie wierzy w Boga, ot co( o jakiego boga im chodziło?), bo ja myślę że Hawking ma wyżej rozwinięta duchowość od tych co wierzą i od tych co tak dumnie nazywają się ateistami. Jest ostrożny, nie igra ze światem po to by tylko mechanicznie mu coś udowodnić i przede wszystkim traktuje fizykę kwantową poważnie, z odniesieniem się z nią do zjawisk rzeczywistych zachodzących we Wszechświecie, a nie ogranicza jej do laboratorium.
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/steph ... zechswiata

Dlaczego poglądy niezgodne z wiedzą mogą mocno zaszkodzić? Popatrz już jakieś satanistyczne tańce pokazy były pod Genewą- dlaczego? Bo "ciemne" ludzie na siłę chcą pozwiązywać tę nową naukę, jej doświadczenia z dawnymi praktykami i rytualizmem, a za nimi idą ich wyobrażenia co to niby tam jest, gdy otworzy się naszą rzeczywistość. Oby się nie zdziwili, bądź jak boi się Hawking nawet nie mieli na to zdziwienie czasu :D
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi