Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 12:45

Prawdo, a ja się zastanawiam teraz, czy Ty w ogóle rozumiesz pojęcie "nieskończoność" skoro napisałeś co napisałeś? Chodzi o rozwój, ale rozwój niema początku? - to herezja przecież. "...nieskończoność to nieskończoność"- ok a masło jest maślane. ;) A w tył i w przód może się spotkać w jednym miejscu i to jest ciekawe, bo może i tego doświadczyłam.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 27 wrz 2017, 12:51

Nie rozmawiasz ze mną jak badacz tego zjawiska. Nie mówimy o maśle, tylko o zaawansowanym pojmowaniu rozwoju spirytystycznego.

A w tył i w przód może się spotkać w jednym miejscu

Nadal nie rozumiesz. Zapraszam również spirytystów do rozmowy, ciekawi mnie ten fenomen mam nadzieję, że ktoś go zrozumie i poważnie w zaawansowanej formie wypowie swoje zdanie o tym.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 12:55

No waśnie poważne podejście do tematu i zrozumienie nie są dla Ciebie poważne, także szkoda palców. :D Na temat czasu i nieskończoności ukazało się dziesiątki prac naukowych w ostatnim czasie- zapraszam do lektury.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 27 wrz 2017, 13:22

Ale Ty nawet nie zrozumiałaś pytania, więc po co to odsyłanie do prac naukowych. Na to pytanie jak najbardziej można udzielić odpowiedzi i to nawet nie zbyt długiej, a co najlepsze - własnej. Po to jest to forum, aby rozmawiać, a nie odsyłać przy pytaniu do prac naukowych, chyba, że rzeczywiście ktoś starał się coś opisać, ale druga strona nie jest w stanie tego pojąć od razu. Nasza rozmowa straciła jakość w momencie, gdy sprowadziłaś brak chęci zrozumienia mojego pytania do określania go jako ''masło maślane''.

Czy mogę mieć prośbę? Dzielę się swoją wiedzą z innymi tu na forum, czy ktoś mógłby dać mi teraz coś w zamian? Bardzo proszę, chciałbym, aby ktoś spróbował odpowiedzieć mi na pytanie zawarte w temacie, zaciekawiło mnie to. Co czytelniku o tym sądzisz? :)
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 13:32

1Prawda1 pisze:Ale Ty nawet nie zrozumiałaś pytania, więc po co to odsyłanie do prac naukowych. Na to pytanie jak najbardziej można udzielić odpowiedzi i to nawet nie zbyt długiej, a co najlepsze - własnej. Po to jest to forum, aby rozmawiać, a nie odsyłać przy pytaniu do prac naukowych, chyba, że rzeczywiście ktoś starał się coś opisać, ale druga strona nie jest w stanie tego pojąć od razu. Nasza rozmowa straciła jakość w momencie, gdy sprowadziłaś brak chęci zrozumienia mojego pytania do określania go jako ''masło maślane''.

Zlituj się, przecież tak chaotycznie pytasz jak o masło maślane. Przedstawiasz spojrzenie na nieskończoność, czyli takie jak obejmuje je Twój wzrok, gdy stoisz w miejscu i nie widzisz co jest dalej i ja mam na takim czymś się głowić? A przecież w tym nie chodzi o nieskończoność. Sama nieskończoność istnienia to temat rozległy i związany z czasem. Tak, mogę siebie określić jako badaczkę tego zjawiska. Na temat własnych doświadczeń z nim związanych napisałam książkę, więc mam dużo do powiedzenia w tej sprawie i najciekawsze jest to, że takie same spostrzeżenia mam własne jak podaje nauka w naszych czasach i nie są to przedwiekowe wyobrażenia - to dlatego mają być one niewłaściwe?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 27 wrz 2017, 13:49

Nie neguje Twojej wiedzy, nie neguje niczyjej. Chodzi mi o to, że wiesz. Nie wszystko da się opisać. Stawiam po prostu 95 % za tym, że chciałaś odpowiedzieć na to pytanie nie znając jego głębi, której nie objaśniłem, bo się nie dało. Ale gdy Ci to powtarzałem, że to nie jest takie o - do zrozumienia w mig, to Ty stałaś przy swojej tradycyjnej postawie ''pouczania'' ;-). Tu nikt nikogo nie musi pouczać x) Wystarczy odpowiedzieć na pytanie przy wcześniejszym zrozumieniu go, a jeśli się nie rozumie to zostawia się puste pole, dla kogoś kto zrozumie. Nie ma w tym nic złego, nie neguje Twojej wiedzy, nie zarzucajmy sobie ''masł'', bo ja wiem jak się opisuje daną rzecz i jeśli w danym poście/temacie ten opis jest krótki to najwyraźniej, znaczy to chyba, że nie da się tego rozwinąć, tylko trzeba samemu to zobaczyć w umyśle podczas zgłębienia się nad tym.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 14:12

Jesteś w błędzie, bo temat jest akurat tak rozległy, ze nie odpowiesz na niego jednym zdaniem i tu z góry zakładasz, ze nikt go nie rozumie i nie odpowie. Nikogo nie pouczam, ale opracowałam ten temat i dlatego jestem oburzona na takie podejście do niego jak Twoje. :)
danut

Postautor: 1Prawda1 » 27 wrz 2017, 14:24

No i patrz jak to się rozciąga u Ciebie xD.

Proszę o dołączenie się do rozmowy kogoś jeszcze.

Danut, sama zakładasz, że a nie rozumiem, więc nie dziw się, że tak się dzieje, również jestem oburzony.

Bardzo proszę o dołączenie swojego 3-ciego (świętego tutaj) zdania nowe osoby, naprawdę bardzo proszę, będzie się lepiej rozmawiało w 3 lub więcej.

Mogę Cię czytelniku prosić? Będę Ci bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Anka » 27 wrz 2017, 18:32

1Prawda1 pisze:
U Kardeca mówi się że rozwój ma swój kres.

Jeśli ma kres to kiedy ma swój początek? Bo mając kres musi mieć i początek, bowiem rozwijanie się od zawsze mające przy tym kres jest alogiczne. Jak od dzisiaj cała nieskończoność w przód jest bez kresu, tak od dzisiaj cała nieskończoność w tył jest również bez końca. Zatem rozwijanie się od zawsze na zawsze lub rozwijanie się od danego momentu - jakiego? Według spirytyzmu.

Proszę o odpowiedź, nie zostawiajmy tego, przecież to podstawa tej doktryny... Znajdzie czas jakiś spirytysta, by mi odpowiedzieć? Bardzo proszę, nie naciskam.

Nie jestem spirytystka Postaram sie tylko przedstawić moje zdanie

W moim przypadku "kiedy rozwój ma swój początek " U mnie wszystko zaczęło sie odmieniać z dniem kiedy zaakceptowałam wrażliwość jaka została mi dana a co za nią idzie doświadczenia natury duchowej Rozwój z dnia na dzien kiedy zaczęłam sobie uświadamiać ze swiat materialny jest tak mało człowiekowi potrzebny ....
Dusza ktora żyje i sie rozwija jak mięsień serca ktore tłoczy krew. Człowiek ktory bardziej skupia sie na innych niz na własnych potrzebach Nie umiem dobrze odpowiedzieć na twoje pytanie Chyba juz wszyscy zauważyli ze mam problem z układaniem zdań w całość i ze często gubię sens ;-)
Mam nadzieje ze bardziej nie pogmatwalam tej konwersacji ...Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: 1Prawda1 » 27 wrz 2017, 18:34

Super, naprawdę bardzo Ci dziękuję za podzielenie się swoim zdaniem. Naprawdę ;)
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi