Tzw. pytania forumowicza do innych forumowiczów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Tzw. pytania forumowicza do innych forumowiczów

Postautor: danut » 18 wrz 2017, 00:48

Xsenia pisze:
czarnyMag pisze:Ziemię stworzyły dychy które tu żyją w ciałach. Duchy te zostały zrobione ponoć w konia przez ciemną istotę która odebrała im podstępnie pamięć poprzednich żyć i uwięziła w świecie (na tej planecie) którą wcielani na Ziemi sami sobie przygotowali jako sprawdzian swych możliwości. Duchy z Ziemi posiadają umiejętności (niepowtarzalne które zapomnieli dlatego tu gniją W chwili obecnej każdy kto umiera odradza się tu od razu bez względu co tam pozytywnego lub negatywnego zrobił (podobnie jak tu gdzieś napisała Natasza - swoją drogą z skąd ona to wiedziała?)
Z ziemi jest tylko jedna "brama" ta z loretańskiej litanii - jest to istota anielska "Maria" (przynajmniej gość tak twierdzi która prowadzi na zewnątrz (daje możliwość opuszczenia tej planety duchowi tu uwięzionemu). Przychodzą tu również duchy by pomóc uwięzionym i czasami się staczają. A Bóg nie będzie ingerował bo mamy wolną wolę i równym sobie pod względem stworzenia dobrowolnie oddaliśmy swoją pamięć wcieleń.

Mniej więcej zgadza sie to z tym w co wierzę. I tylko jedno pytanko: Skoro te duchy "posiadają umiejętności" (pomimo iż je zapomnieli) to po co im "brama z lkoretańskiej litanii" by wybyć z Ziemi? :) I co to znaczy, że zła istota "uwięziła" dusze tutaj? "Uwięziła" poprzez zapomnienie? A może jeśli dusza sobie przypomni to przestanie być uwięziona? :)

Ja nie mam zamiaru być w "drugim" niebie. I na 100% nie zamierzam wracać na Ziemię. A moim kierunkiem po śmierci będzie kraniec wszechświata. :)

Brawo Xenia! :D Czyli cały sęk w odzyskaniu świadomości i pokonaniu ciemnoty, która więzi. Za Marią pójdzie do loretańskich litanii, ale tam dniem i nocą będzie tylko śpiewał Alleluja :) i zaś tam zostanie uwięziony, bo co to za wolność?
danut

Postautor: czarnyMag » 18 wrz 2017, 01:01

Xsenia pisze:Mniej więcej zgadza sie to z tym w co wierzę. I tylko jedno pytanko: Skoro te duchy "posiadają umiejętności" (pomimo iż je zapomnieli) to po co im "brama z lkoretańskiej litanii" by wybyć z Ziemi? :) I co to znaczy, że zła istota "uwięziła" dusze tutaj? "Uwięziła" poprzez zapomnienie? A może jeśli dusza sobie przypomni to przestanie być uwięziona? :)

Ja nie mam zamiaru być w "drugim" niebie. I na 100% nie zamierzam wracać na Ziemię. A moim kierunkiem po śmierci będzie kraniec wszechświata. :)

On twierdzi podobnie do spirytystów, że nie ma rozróżnienia na anioły, demony czy ludzkie dusze bo jesteśmy tym samym a skoro zostaliśmy pozbawieni pamięci wcieleń to zapomnieliśmy również to co potrafimy. Brama jest nam ponoć potrzebna by z stąd wyjść i się tu nie odradzać. A ta zła istota to jeden lub kilku z nas którym spodobał się scenariusz "Boga" na Ziemi. Innymi słowy tacy sami jak my nas ciemiężą bo nic nie pamiętamy.

Też bym chciał zwiać ale nie wiem gdzie są drzwi :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 18 wrz 2017, 07:09

Tylko jak się udało tej albo tym ciemnym istotom uwięzić tyle dusz...? Buddyzm raczej wskazuje na to, że sami się uwięziliśmy poprzez swoje pragnienia i pożądliwości...i tylko dlatego ciągle się odradzamy. Aby się uwolnić z kola narodzin i śmierci trzeba się wyzbyć pragnień i negatywnych emocji...nie należy się przywiązywać do nikogo i niczego.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 18 wrz 2017, 07:59

Nikita pisze:Tylko jak sie udalo tej albo tym ciemnym istotom uwiezic tyle dusz...? Buddyzm raczej wskazuje na to, ze sami sie uwiezilismy poprzez swoje pragnienia i pozadliwosci...i tylko dlatego ciagle sie odradzamy. Aby sie uwolnic z kola narodzin i smierci trzeba sie wyzbyc pragnien i negatywnych emocji...nie nalezy sie przywiazywac do nikogo i niczego.

Jak byłaś równa tzw. aniołom lub byłaś tzw. aniołem (a ten który się przedstawia za Pio tak twierdzi) to jak mogłabyś mieć tzw. pożądliwości? Może trzeba się wyzbyć tych ludzkich pragnień a może tak zostaliśmy zmanipulowani byśmy się zajmowali wszystkim tylko nie uwolnieniem. Bo ten który się podaje za Pio mówi że na Ziemi tzw. "kościół" ma dwie twarze - 1-a to wspólnota duchów która razem ma siłę pokonywania przeciwności a 2-a to instytucja która służy naszemu zniewoleniu. Którą się posługują te "ciemne" istoty by nas trzymać tu w uwięzieniu. A "kościół" jako instytucja to mogą być wszystkie wyznania Ziemi - nie tylko katolicyzm :)
Spirytyzm podaje - każdy indywidualnie i sam musi się zmierzyć ze swoją karmą a Pio, że tylko razem w grupie niejako za Jezusem :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 18 wrz 2017, 09:03

OneNight pisze:Nie mam zamiaru odpowiadać na Twoje pytania i do niczego się nie zobowiązuje.

Mistrzowska odpowiedź ducha wcielonego który jednak W I E R Z Y w B O G A i się boi odpowiedzieć :D
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 18 wrz 2017, 09:16

1Prawda1 pisze:Moja filozofia to nie są instrukcje życia, lekcje, czy inne takie. Moja filozofia to ćwiczenie się w odchodzeniu z tego świata wraz z momentem narodzin. Filozof sokratejski/platoński potrafi wstydzić się nawet ciała. Ziemia to byt niedoskonały, w przypadku wielkich chorób musimy się z tym godzić i uznać jako wadę, jeżeli jesteśmy oczywiście w całkowitej niemocy nad daną ziemską wadą. Gdyby udało się sokratejski świat idei połączyć z materią tak, aby była ona ideałem to znaczy, że materia (czy nawet szerzej: to co było przed nią) - materia od zawsze byłaby elementem świata idei i nie byłoby żadnego zła, bo nie z tego słynie ideał, że tłumaczy cierpienie

To jest rozmowa między mną, a magiem i jeśli ktoś więcej chciałby się dołączyć, to tym razem muszę odmówić. Nie każdy potrafi ująć wiedzę z takiego dystansu jak robi to mag. A filozofia ceni sobie pokorę opartą na braku własnych kreacji.

1Prawda1 pisze:"Ziemia to byt niedoskonały".

Ziemia to istota duchowa i doskonała w swym przeznaczeniu. - ja zakładam to drugie! i nie tylko ja a wielu twierdzi że tak jest..

1Prawda1 pisze:""Ziemia to byt niedoskonały, w przypadku wielkich chorób musimy się z tym godzić i uznać jako wadę, jeżeli jesteśmy oczywiście w całkowitej niemocy nad daną ziemską wadą.".

Godzić :twisted: Ty/Wy się na to godzicie więc umieracie :!: :twisted: Ja się nigdy nie zgodziłem dlatego dla mnie słowa „Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam" ma dla mnie inny oddźwięk :twisted:
Wy możecie umierać skoro się godzicie i nawet to sobie tłumaczycie - Ja już teraz wiem co ten cytat sobą reprezentuje dosłownie :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 18 wrz 2017, 11:18

PRZESTAŃCIE się poniżać (myśląc o sobie - a w konsekwencji o tzw. karmie)! Jesteście Wszyscy Duchami tylko wcielonymi w ciało :!: I nie Wasz Stwórca was w te zwierząt ciała wcielił tylko są to konsekwencje Waszych decyzji :!: Sami się wcieliliście w te ciała dla energii :twisted: Zaprzeczy któryś iż z tych ciał ciągnie swą energię :?: :!:
Istniejemy dzięki energii tegoż ciała które Nas gości :!:
A więc :?: :twisted:
Masz zamiar Duchu wcielony w ciało istnieć dzięki ciału w nieskończoność :?: :twisted:
Czy może spróbujesz się uwolnić :?: :!:
Walcz o W O L N O Ś Ć :!: damy Ci energię :!: :twisted:

Duchy energii dadzą ci ją byś się w końcu wyzwolił - ale musisz chcieć - uważaj bo właśnie jest pompowana energia w Was - dobrze ją wykorzystaj :!:

I duchu wcielony w ciało powinieneś coś wiedzieć - a mianowicie duch tzw. ojca Pio twierdzi, że są formułowane w tej chwili dwie armie z duchów wcielonych - armia ciemności i świetlista - więc wybierz w końcu bo "armię ciemności" już szlag trafia :lol: - W Y B I E R A J :!:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Xsenia » 18 wrz 2017, 17:08

danut pisze:Za Marią pójdzie do loretańskich litanii, ale tam dniem i nocą będzie tylko śpiewał Alleluja i zaś tam zostanie uwięziony, bo co to za wolność?

No dokładnie :)

czarnyMag pisze:On twierdzi podobnie do spirytystów, że nie ma rozróżnienia na anioły, demony czy ludzkie dusze bo jesteśmy tym samym a skoro zostaliśmy pozbawieni pamięci wcieleń to zapomnieliśmy również to co potrafimy. Brama jest nam ponoć potrzebna by z stąd wyjść i się tu nie odradzać. A ta zła istota to jeden lub kilku z nas którym spodobał się scenariusz "Boga" na Ziemi. Innymi słowy tacy sami jak my nas ciemiężą bo nic nie pamiętamy.

Też bym chciał zwiać ale nie wiem gdzie są drzwi

No pewnie, że nie ma rozróżnienia. Przecież wszystko złożone jest z tego samego.

Nie do końca się zgodzę, że potrzebujemy bramy. Niby jakiej bramy? Takiej z furtką i św. Piotrem u drzwi? Bez przesady. Nic nas nie trzyma, nie jesteśmy więźniami, wystarczy tylko CHCIEĆ sie wyrwać z Ziemi i nie będzie siły, która zdoła cię zatrzymać.

Jakie drzwi Magu? :) Jeśli masz możliwość ruchu w 6 kierunkach to gdzie te drzwi byś postawił? A może to drzwi, w które sam wierzysz, że cię więżą? Według mnie wystarczy uwolnić umysł od wszelakich ograniczeń i hola ze dwora :)

Nikita pisze:Aby się uwolnić z kola narodzin i śmierci trzeba się wyzbyć pragnień i negatywnych emocji...nie należy się przywiązywać do nikogo i niczego.

I tutaj Nikita trafiłaś w samą 10. :) Trzeba się wyzbyć wszystkiego co nas przywiązuje do Ziemi, emocji, pamięci, doświadczeń, wspomnień. Wszystkiego co w jakikolwiek sposób będzie nas ściągało na Ziemię.

czarnyMag pisze:Spirytyzm podaje - każdy indywidualnie i sam musi się zmierzyć ze swoją karmą a Pio, że tylko razem w grupie niejako za Jezusem

Pod tym względem wyznaję spirytyzm. Nikogo i niczego nie potrzebujesz by się uwolnić. Tylko samego siebie.

czarnyMag pisze:I nie Wasz Stwórca was w te zwierząt ciała wcielił tylko są to konsekwencje Waszych decyzji Sami się wcieliliście w te ciała dla energii Zaprzeczy któryś iż z tych ciał ciągnie swą energię
Istniejemy dzięki energii tegoż ciała które Nas gości
A więc
Masz zamiar Duchu wcielony w ciało istnieć dzięki ciału w nieskończoność
Czy może spróbujesz się uwolnić
Walcz o W O L N O Ś Ć damy Ci energię

Sama chciałam się pchać na ten świat? Coś ci się nieźle pomyliło. Moje Ja ciągnie energię z ciała??? :shock: Jest dokładnie na odwrót: to moje ciało ciągnie energię ze mnie i Mnie zabija.
Nie wiem jak inni, ale ja nie mam zamiaru istnieć w nieskończoność, to byłaby tortura!!!!
Magu na co mi wasza energia?? :) I o wolność nie muszę z nikim walczyć, po prostu ją mam od zawsze i tylko z ciała muszę sie wyzwolić. :evil:

czarnyMag pisze:duch tzw. ojca Pio twierdzi, że są formułowane w tej chwili dwie armie z duchów wcielonych - armia ciemności i świetlista - więc wybierz w końcu bo "armię ciemności" już szlag trafia - W Y B I E R A J

A co mnie interesuje wojna między aniołami??? Chcą sie ze sobą prać, to niech sie piorą - BEZE MNIE!!!
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: odnowa » 18 wrz 2017, 17:25

Warto zadać sobie pytanie od czego chce się być wolnym. Jeżeli od cierpienia, to mamy wskazówkę w postaci rozwoju moralnego, wykorzeniania wad. To one sprawiają że cierpimy, a nie radujemy się życiem.
odnowa

Postautor: Nikita » 18 wrz 2017, 17:28

Zmierzamy w stronę światła i to jest najważniejsze....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi