Wiara czyni cuda

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wiara czyni cuda

Postautor: Ryszard » 15 sie 2017, 20:29

Wiara czyni cuda.
Jedni wierzą TVN inni polskiej TV - którzy mają rację ?
Jedni wierzą w "spirytyzm" inni na wiele, wiele, wiele różnych sposobów.

Jest jeden pewnik na tym świecie "kochamy" tych którzy wierzą jak my.
Ten który ma inne poglądy to głupiec, nieuk bo przecież to my mamy rację, czytamy książki, oglądamy filmy (oczywiście tylko te właściwe)

echhhhhhhhh jak nie płakać, zero nauki tylko ślepa wiara :(

Nic nie ginie, gdy człowiek umiera energia gdzieś " idzie" , dokąd ?
Czy łączy się z inną, czy w masie czy każda osobno ?
Moja wiedza to za mało, Wasza wiara to także za mało :(
Wiara to wygoda, nie trzeba myśleć , analizować, wystarczy, ze zrobił to już ktoś inny , ktoś komu uwierzymy na słowo (dlaczego?).
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: Marzyciel » 15 sie 2017, 20:35

Pawełek pisze:No dobrze. Podsumowując: ja osobiście chcę się nadal wcielać i zdobywać doświadczenie,

A ja chce sie wyrwać z tego koła.

Wracając do tożsamości i pamięci. To wyobraz sobię sytuacje, w której tracisz część
pamięci, wracasz do domu gdzie dziecko mówi ci, ze jesteś jego ojcem. W domu jest
pokój dziecięcy, ale dla pewności robisz testy dna, które wykazują, że faktycznie
jesteś ojcem. Dalej tego nie pamietasz, ale czy mimo to wezmiesz odpowiedzialność?

Pamięć to nie jest to co nas determinuje, dlatego nie wierzę w koncepcję reinkarnacji,
w której najlepsze co mnie może spotkać w przyszłości, to rola wspomnienia w zupełnie mi
obcej osobowości. Dla mnie chybione...
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: OneNight » 15 sie 2017, 20:39

Ten który ma inne poglądy to głupiec, nieuk bo przecież to my mamy rację

Nigdzie nie nazwałem Pawełka nieukiem ani głupkiem za jego odmienne poglądy. Poddawaliśmy jedynie analizie logicznej pogląd o reinkarnacji. Według mnie nie ma jednej słusznej ideologi i musi być więcej dróg niż tylko jedna.

Jedni wierzą TVN inni polskiej TV

Inni natomiast nie oglądają zakłamanej telewizji i czytają wiadomości z wielu źródeł, a niektórzy potrafią się włamać do serwerów np. instytucji rządowych czy firm i wydobyć infornacje ze źródła.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Ryszard » 15 sie 2017, 20:42

W jednym się zgadzamy nie oglądam TVN
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: Pawełek » 15 sie 2017, 21:15

Marzyciel pisze:Wracając do tożsamości i pamięci. To wyobraz sobię sytuacje, w której tracisz część
pamięci, wracasz do domu gdzie dziecko mówi ci, ze jesteś jego ojcem. W domu jest
pokój dziecięcy, ale dla pewności robisz testy dna, które wykazują, że faktycznie
jesteś ojcem. Dalej tego nie pamietasz, ale czy mimo to wezmiesz odpowiedzialność?

Pamięć to nie jest to co nas determinuje, dlatego nie wierzę w koncepcję reinkarnacji,
w której najlepsze co mnie może spotkać w przyszłości, to rola wspomnienia w zupełnie mi
obcej osobowości. Dla mnie chybione...

Po powrocie do świata duchów wszystko sobie powoli przypominasz.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2017, 09:28

Ryszard pisze:Wiara czyni cuda.
Jedni wierzą TVN inni polskiej TV - którzy mają rację ?
Jedni wierzą w "spirytyzm" inni na wiele, wiele, wiele różnych sposobów.

Jest jeden pewnik na tym świecie "kochamy" tych którzy wierzą jak my.
Ten który ma inne poglądy to głupiec, nieuk bo przecież to my mamy rację, czytamy książki, oglądamy filmy (oczywiście tylko te właściwe)

echhhhhhhhh jak nie płakać, zero nauki tylko ślepa wiara :(

Myślę, że rzecz tak prosto się nie przedstawia.
Pozwól, że zacytuję fragment książki J.W. Dawida. Wprawdzie dotyczy mistycyzmu, ale równie dobrze wywód można dopasować do spirytyzmu:

"Człowiek w stanie mistycznym otrzymuje ciągle, w miarę swojej potrzeby, dalsze doświadczenia, sprawdzania, nowe dowody: naprzeciw niego wychodzi świat pozazmysłowy. Dla niego więc jest to pewna rzeczywistość, stała, powtarzająca się, sprawdzana nieustannie - jest dla niego wiedzą, poznaniem.
Wiarą jest tylko dla tych, którzy poznania tego nie znają bezpośrednio, jak dla ślepego barwy, dopóki nie odzyska wzroku. Dla innych jest to wiara na podstawie cudzego świadectwa."

A więc mamy:

1) wiedzę bezpośrednią
2) wiarę polegającą na ufności, gdzie nie szuka się potwierdzenia. Po prostu się wierzy.
3) wiarę polegającą na zaufaniu świadectwu innych ludzi, tak jak ufamy np. podróżnikom, którzy dotarli w egzotyczne miejsca, w jakich sami nie byliśmy, i powracają, by opowiedzieć o swoim doświadczeniu innym ludziom.

Spirytyzm polega na 1) wiedzy bezpośredniej - gdy sami jesteśmy medium albo kiedy bierzemy udział w doświadczeniach spirytystycznych; 3) zaufaniu do świadectwa innych ludzi - gdy czytamy prace poważnych badaczy i porównujemy ich relacje z doświadczeniami innych ludzi.

Poza tym trzeba zwrócić uwagę, że świat to nie tylko konglomerat wzajemnie wykluczających się doktryn religijnych. Spirytyzm pokazuje, że istnieje wiele elementów wspólnych między religiami. Wspólne elementy są pewnym argumentem przemawiającym za prawdziwością relacji o kontakcie ludzi z duchami.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 16 sie 2017, 14:30

Ryszardzie, jeżeli szukasz potwierdzenia istnienia życia po śmierci czy reinkarnacja to warto skierować uwagę na badania naukowe które są prowadzone w różnych krajach

http://www.portal.spirytyzm.pl/najnowsz ... -martinez/

Każde z tych badań zasługuje na głębsze poznanie gdyż są to wyniki wieloletnich prac nad wieloma przypadkami

Na podstawie tych badań jestem całkowicie przekonany że istnieje życie po śmierci oraz reinkarnacja
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 16 sie 2017, 16:40

Zresztą uważam, że wiara pomaga w trudnych chwilach, pomaga też nawiązać więź z tym światem duchowym. Więc wiara sama w sobie nie jest niczym złym.

Groźna jest wiara fanatyczna, ślepa, oparta na autorytetach(świętych księgach), która nie znosi sprzeciwu i innego punktu widzenia.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Marzyciel » 16 sie 2017, 21:02

Pawełek pisze:Po powrocie do świata duchów wszystko sobie powoli przypominasz.

Moim zdaniem, to niezupełnie o to chodzi, by zapamietać i nadoświadczać jak najwięcej. Nawet
jeśli doprowadzi to do wykształcenia nowego systemu wartosci. W spirytyzmie to bodajże nazywa
sie wysoka postawa moralna. Moim zdaniem uczymy sie tu emocji i paradoksalnie są one ściśle
związane z dylematami które maja wpływ na naszą postawę. A co do przypominania sobię przeszłych
wcieleń, to natknełem się kiedyś, gdzieś na ciekawy cytat który wpisuję się w moje pojęcie
reinkarnacji.

"Raz byłem rybą, a raz byłem żydem który tę rybę zjadł."
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: Ryszard » 16 sie 2017, 21:06

Wiarą jest tylko dla tych, którzy poznania tego nie znają bezpośrednio, jak dla ślepego barwy, dopóki nie odzyska wzroku. Dla innych jest to wiara na podstawie cudzego świadectwa."

Jestem jak ten Tomasz, który widział a nie wierzył, jednak chciałbym zobaczyć, by móc uwierzyć w całą resztę.
Czytam wszystko co mi polecacie i za to dziękuję, jednak to tylko wiara.
Awatar użytkownika
Ryszard

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi