Problemy początkującego spirytysty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Problemy początkującego spirytysty

Postautor: jb3 » 01 sie 2010, 20:21

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:49 przez jb3, łącznie zmieniany 2 razy
jb3

Re: Problemy początkującego (nie)spirytysty

Postautor: artur » 01 sie 2010, 20:25

trochę przesadziłeś z tą ilością pytań....
artur

Postautor: konrad » 01 sie 2010, 20:50

1)Czym jest spirytyzm?
- Za wstępem do książki "Czym jest spirytyzm?";) - Spirytyzm jest nauką, która zajmuje się naturą, pochodzeniem i losem Duchów, a także ich powiązaniami ze światem cielesnym.
2)Jak powinien przebiegać postęp moralny?
- To chyba indywidualna sprawa każdego człowieka. Wszyscy powinniśmy dążyć do tego, by czynić dobro, traktować innych z miłością i pomagać każdemu bez wyjątku... I tak naprawdę chyba każdy tę drogę podświadomie odczuwa.
3)Po czym poznać, że zmierzamy we właściwym kierunku (moralnym)?
- Jak postępujesz źle, sumienie Ci o tym przypomni. ;)
4)Czy powinniśmy najpierw przejść etap wyłącznej pracy nad sobą, by dopiero móc pomagać i pracować nad innymi? Jeżeli tak, to jak powinien wyglądać ten etap?
- Myślę, że da się to połączyć. Nie można pomóc innym, jeśli sami sobie nie pomożemy. Ale z drugiej strony nie ma co czekać z pomocą na to, aż będziemy doskonali. Prawda jak zawsze leży po środku.
5)Czy spirytysta powinien ewangelizować, niczym pierwsi apostołowie Jezusa, lub świadkowie Jehowy (:lol:)?
- Powinien szanować innych ludzi, czyli nigdy nie robić niczego wbrew ich woli.
6)Jak powinno przebiegać kształtowanie charakteru? Jakie metody wykorzystać do tego celu?
- Dyscyplina, dyscyplina i dyscyplina
7)Nad jakimi cechami charakteru powinien pracować spirytysta?
- Powinien dążyć do tego, by stać się "dobrym człowiekiem", a kim jest dobry człowiek, to już opisane świetnie w rozdziale pod tym tytułem w "Ewangelii według spirytyzmu"
8)Czy aby pokochać innych należy pokochać siebie? Jeżeli tak, to w jaki sposób?
- Miłość siebie samego nie może być mylona z egoizmem. Musimy zawsze na pierwszym miejscu stawiać drugiego człowieka, ale z drugiej strony musimy szanować nasze ciało, naszą duszę.
9)Czy spirytysta powinien się w określony sposób ubierać?
- W sposób schludny, który sprawia, że inni w jego towarzystwie dobrze się czują. Jest nawet o tym fragmencik w książeczce "Żyć szczęśliwie". Jak ktoś jej nie ma, niech się nie przejmuje, bo ją ponownie wydamy już niedługo.
10)Czy spirytysta powinien wystrzegać się spożywania określonego pokarmu czy używek?
- Co do używek, powinniśmy ich unikać... Oczywiście czym innym jest picie kawy, czym innym branie narkotyków. We wszystkim powinniśmy zachować umiar. Nasze ciało jest tak zaprogramowane, że jak nie będzie umiaru, to ono da nam znać, że coś jest nie w porządku. Podobnie jest z jedzeniem... Choć nie jest to wprost napisane, spirytyści powinni wolnymi kroczkami dążyć do wegetarianizmu.
11)Jakich kryteriów używać do oceny przekazów Duchów?
- Sprawdzać, czy same sobie nie przeczą. Sprawdzać, czy pojawiają się podobne gdzie indziej. Sprawdzać, czy są one logiczne i nie stoją w sprzeczności z zasadami miłości i miłosierdzia.
12)Czy kryteria przyjęte przez Kardeca do oceny prawdziwości przekazów Duchów były słuszne?
- Moim zdaniem - tak.
13)Czym jest dobro, a czym jest zło?
- Zło to łamanie praw ustalonych przez Boga. Dobro to życie zgodnie z tymi zasadami.
14)Dlaczego w książkach (dot. spirytyzmu) Kardeca został użyty dualizm dobro-zło?
- Bo jest on chyba najbliższy ludziom.
15)Jakie pułapki czyhają na poszukiwacza prawdy?
- Wpadnięcie w sidła własnego zadufania i egoizmu.
16)Po czym poznać, że faktycznie mamy do czynienia z manifestacją Ducha/-ów?
- Po tym, że dzieją się rzeczy, których inaczej nie da się wyjaśnić :)
17)Jaki cel (lub cele) powinien sobie wyznaczyć spirytysta, by jego wysiłek nie poszedł na marne?
- Bez miłosierdzia nie ma zbawienia.
18)Jak w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę spirytystyczną?
- Bez miłosierdzia nie ma zbawienia.
19)"Nie dowierzajcie każdemu duchowi, ale badajcie duchy, czy są z Boga" - czy zastosować tę radę do przekazów powszechnie przyjętych przez spirytystów za prawdziwe
- Tak. Jest o tym cały rozdział w "Ewangelii według spirytyzmu"
20)Jaki jest sens modlitwy?
- Modlitwa jest rozmową z Bogiem i z Duchami. I jedni, i drudzy nas słyszą.
21)Jakie cechy powinna mieć skuteczna modlitwa?
- Płynąć z serca.
22)Modląc się, o co prosić, a o co nie?
- Prosić o rzeczy dobre, nie prosić o rzeczy złe.
23)Czy ilość słów negatywnie wpływa na przekaz modlitwy?
- Nie. Długa modlitwa płynąca z serca jest lepsza niż krótka odmawiana nonszalancko. I odwrotnie: krótka z serca jest lepsza niż długa, nad której słowami w ogóle się nie koncentrujemy.
24)Czym jest opętanie? Po czym je poznać?
- Opętanie to wpływ jednego Ducha na drugiego. W wielu przypadkach można je poznać po dziwnym postępowaniu "opętanego", ale często odróżnić je trudno. To tak jak wpływ człowieka na człowieka.
25)Jak odróżnić opętanie od halucynacji lub choroby psychicznej?
- Halucynacja i choroby psychiczne mają przyczynę wewnętrzną. Opętanie - zewnętrzną. W przypadku opętania leczenie ciała na nic się zdaje.
26)Czy spirytysta powinien zgłębiać swoją wiedzę o informacje zawarte w literaturze ezoterycznej?
- Spirytysta powinien zgłębiać każdą wiedzę, bo tylko tak będzie mógł wyrobić sobie mądry osąd o spirytyzmie i o innych dziedzinach wiedzy.
27)Jak nie dopuścić do opętania?
- Być dobrym człowiekiem.
28)Co robić w przypadku, gdy mamy do czynienia z osobą opętaną?
- Modlić się za nią, zwrócić się w myślach o pomoc, a jeśli i to nie pomoże, zwrócić się o
wsparcie do spirytystów ;)
29)Czym jest "ścieżka spirytystyczna"? Jak ona wygląda?
- Nie ma czegoś takiego.
30)Jak rozpoznać w sobie egoizm? Jak się go pozbyć?
- Egoizm to stawianie siebie ponad innych. Można się go pozbyć walcząc ze swoimi słabościami.
31)Jak stwierdzić, czy jakaś osoba posiada zdolności medialne (mediumistyczne?)?
- Sam Kardec pisze, że jedynym sposobem jest praktyka. Oczywiście poprzedzona teorią.
32)Jak zachęcić potencjalne medium do kroczenia ścieżką spirytystyczną?
- Zainteresować go tematem i dać mu wolny wybór.
33)Jak pogodzić sprawy materialne z działaniami spirytystycznymi?
- Pracować, a spirytyzmem zajmować się w wolnym czasie.
34)Czy informacje dot. reinkarnacji głoszone przez s[pirytyzm są prawdziwe?
- Tak.
35)Czy istnieją jakieś konkretne dowody potwierdzające istnienie reinkarnacji jak i potwierdzające nieistnienie reinkarnacji?
- Tak. Polecam książki Iana Stephensona.
36)Czy możliwy jest postęp wyłącznie w świecie niematerialnym bez konieczności ponownej reinkarnacji?
- Nie. Trzeba sprawdzić wiedzę w praktyce.
37)Jakie lektury powinien przetrawić początkujący spirytysta? Czy omijać jakieś pozycje?
- Powinien przeczytać książki Kardeca (większość odpowiedzi na Twoje pytania tam jest), zwłaszcza Księga Duchów, Czym jest spirytyzm? na początek. Potem Księga mediów, Ewangelia według spirytyzmu, Niebo i piekło według spirytyzmu... Nie ma książek, których spirytyści powinni unikać.
38)Czy spirytysta ma prawo do wolnego czasu i rozrywek (muzyki, filmów, książek, gier, spotkań towarzyskich, "popijaw", itp.)?
- O ile nie krzywdzi innych ani siebie, tak.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 02 sie 2010, 08:13

C87,zawsze podziwiałam Twoją błyskotliwość i erudycję,ale tym razem przeszedłeś samego siebie :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zuzka » 02 sie 2010, 10:31

domyślam się, że chodzi o Konrada:)

jestem pełna podziwu dla spokoju i zwięzłości udzielonych odpowiedzi...
:)
Zuzka

Postautor: Robert » 02 sie 2010, 11:32

Pytania jak najbardziej sensowne i dobrze zadane <brawo>

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: jb3 » 02 sie 2010, 11:38

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:50 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: atalia » 02 sie 2010, 11:52

:oops: Naturalnie chodziło o Konrada.Coś mi się awatarki pomyliły.Oczywiście też podziwiam Jego błyskotliwość,erudycję i pracowitosć.
Przepraszam za gafę. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 02 sie 2010, 14:53

Nie ma co mnie podziwiać... To nie ja wymyślam te odpowiedzi. Przytaczam tylko te, które gdzieś przeczytałem albo zasłyszałem :) Sporo znajdziecie w "Czym jest spirytyzm?", który właśnie przygotowujemy do druku. Jest tam mnóstwo odpowiedzi na pytania sceptyków, a także osób poszukujących swojej drogi.

Kardec, co prawda, niechętnie odpowiadał na powtarzające się podstawowe pytania, na które odpowiedź można znaleźć w jego dziełach, ale ja wychodzę z założenia, że ponieważ te dzieła są u nas trudno dostępne, warto odpowiadać na każde konkretne pytanie, a te takie właśnie były.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Problemy początkującego spirytysty

Postautor: vinitor » 03 sie 2010, 05:21

Jestem pod wrażeniem. Nareszcie znalazły się pytania na które konrad nie psioczył a odpowiedzi zdobyły wyrazy uznania i zadowoliły wielkie grono forumowiczów!
I przy okazji moje pytanie zaczerpnięte z mojego ostatniego postu w "Zawiłościach spirytyzmu".
Poszukuję śladów Duchów czystych z innych światów, bowiem Duchy Kardec'a są z naszej planety. Gdzie one mogą się znajdować? stały się w tym okresie niewidzialne i nieuchwytne? Czy mam wierzyć, że te z Ziemi są (były) bezkonkurencyjne? Z góry dziękuję za pomoc.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi