Błagam o pomoc!!!

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Błagam o pomoc!!!

Postautor: Luperci Faviani » 31 lip 2010, 13:36

vinitor pisze:Jest to o tyle niepojęte, że ów Duch ( o ile dotyczy to właśnie tego), wybiera osobę która nie ma pojęcia o co chodzi i jak ewentualnie może pomóc.

Po pierwsze, nie znamy intencji Ducha. Może każdego próbuje straszyć, ale tylko "Przerażona" posiada zdolności umożliwiające nawiązanie kontaktu z tym konkretnym Duchem. Może nasza nowa koleżanka jest kluczem do rozwoju tego Ducha, więc zaistniała możliwość komunikacji, a może na odwrót... a może jedno i drugie... ?
vinitor pisze:może przecież skorzystać z pomocy współbraci o wyższych zdolnościach komunikacji pomiędzy obydwoma światami.
Tak, jak napisałem powyżej, ponadto Duch nie musiał szukać kontaktu z medium tak, jak (skrajny przykład) alkoholicy nie zawsze szukają pomocy u specjalistów...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: vinitor » 01 sie 2010, 08:15

Luperci Faviani pisze:Tak, jak napisałem powyżej, ponadto Duch nie musiał szukać kontaktu z medium tak, jak (skrajny przykład) alkoholicy nie zawsze szukają pomocy u specjalistów...

Pisząc "współbracia" miałem na myśli Duchy wolne, które nawiązują kontakty nawet bez pomocy medium. Wydaje się, że Duchy mniej rozwinięte mają mniej trudności z manifestowaniem się. Czyżby resztki z materialnego świata ułatwiały im to zadanie? Jest naprawdę dużo rzeczy do wyjaśnienia i potrzeba nawiązywania łączności z światem Duchów jest jak najbardziej uzasadniona. Kto szuka ten znajduje. Nie jest to obce nawet katolikowi czytającego biblię, co jest jedynym z warunków i możliwości urzeczywistnienia poszukiwań. Mam tu na myśli przeszkodę w postaci medium, z którą spirytyści nie mogą się jakoś uporać. Łatanie dziury teorią odpowiada w budownictwie zaprawie złożonej z piasku i wody. Czegoś w niej brakuje, nieprawdaż?
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Luperci Faviani » 01 sie 2010, 11:54

vinitor pisze:Jest naprawdę dużo rzeczy do wyjaśnienia
Vinitorze, od dawna jesteś obecny na naszym forum, ale nic do Ciebie nie dociera - zacznij czytać książki.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 01 sie 2010, 13:39

Witaj Przerazona!

A ja bym na Twoim miejscu spalila te ziola tak jak Ci zaradzila owa kobieta. Takie kobiety " Wiedzmy" maja swoja wiedze i mogloby to zadzialac. To nie jest zadna czarna magia. To jest biala magia podobnie jak palenie swiec w roznych kolorach. I mogloby to miec pozytywny skutek. Oczywiscie modlitwa jest duzo silniejsza ale wiele duchow przywiazuje wage do roznych rytualow dlatego spal te ziola...wkoncu na pewno to nie zaszkodzi...a moze pomoc. Czuje intuicyjnie, ze dobrze byloby spalic te ziola a potem pomodlic sie z calego serca o opieke nad domem , o tego chlopca i o opieke nad soba....zycze powodzuenia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Robert » 01 sie 2010, 14:01

Nikita pisze:A ja bym na Twoim miejscu spalila te ziola tak jak Ci zaradzila owa kobieta. Takie kobiety " Wiedzmy" maja swoja wiedze i mogloby to zadzialac. To nie jest zadna czarna magia. To jest biala magia podobnie jak palenie swiec w roznych kolorach.

I jaki efekt miałoby niby dać to spalenie ziół? albo palenie świec w różnych kolorach?
Duchy to nie są jakieś inne istoty...byli oni ludźmi tak jak my nimi teraz jesteśmy. Wiec trzeba je tak mniej wiecej postrzegać i traktować ich jako "ludzi". Nie sądzę żeby to dało jakiś efekt chyba że wizualny ale na pewno nie poprawi to sytuacji. Żeby pomagać duszom trzeba mieć m.in. wiedzę psychologiczną bo często one potrzebują wsparcia ze strony mentalnej. Palenie świeczek ładnie wygląda ale efektu to nie przyniesie.

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Luperci Faviani » 01 sie 2010, 14:02

Nikita pisze:A ja bym na Twoim miejscu spalila te ziola tak jak Ci zaradzila owa kobieta. Takie kobiety " Wiedzmy" maja swoja wiedze i mogloby to zadzialac.

Niemniej, spirytyzm zdecydowanie neguje takie praktyki.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: artur » 01 sie 2010, 14:13

Luperci Faviani pisze:
Nikita pisze:A ja bym na Twoim miejscu spalila te ziola tak jak Ci zaradzila owa kobieta. Takie kobiety " Wiedzmy" maja swoja wiedze i mogloby to zadzialac.

Egzorcyści katoliccy również uważają, że to nie rozwiąże problemu w dłuższej perspektywie. Egzorcyści katoliccy nie uznają podziału na białą i czarną magię. Uważają, że magia to magia. Można powiedzieć,że korzystając z niej wchodzisz na teren zaminowany. Może uda Ci się kawałek przejść ale wcześniej czy później możesz w coś wdepnąć... Dodajmy, że magia to moc, która nie pochodzi od Jezusa.
artur

Postautor: Robert » 01 sie 2010, 14:30

artur pisze: Dodajmy, że magia to moc, która nie pochodzi od Jezusa.

Nie ma żadnych magicznych mocy- takie jest stanowisko Spirytyzmu.
Jezus również nie korzystał z białej czy jakiejkolwiek magii- przyczyną uzdrowień czy wielu innych cudów Jezusa są prawa które są mało znane ludziom a zostały one wytłumaczone nam przez Duchy Wyższe i zapisane w "Księdze Mediów" Allana Kardec'a

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Nikita » 01 sie 2010, 14:34

e tam zaczynacie juz straszyc. Spalenie ziol nie zaszkodzi bo to jest znane z tradycji ludowej...pali sie odpowiednie ziola np. szalwie aby oczyscic przestrzen....to nie jest zadna magia. Magiczne i mistyczne jest wszystko co w naszym zyciu robimy a co jest w jakis sposob tajemnicze, niezbadane. Ale Wiedzmy czyli kobiety wiedzace znaja pewne rytualy....i moga one pomoc. Na pewno nie zaszkodza. Zreszta napisalam, ze po tej ceremonii naöezy pomodlic sie....prosze czytac z wieksza uwaga.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Leszek » 01 sie 2010, 14:36

Czy te "zioła" to nie był przypadkiem jałowiec? W takich sytuacjach jak do rany przyłóż.
Może i neguje, ale my go stosowaliśmy i to z dobrym skutkiem. Bo jak modlitwa nie pomaga to trzeba stosować metody niekonwencjonalne. Możecie mnie tu zbluzgać za szerzenie herezji ale ja wiem co się działo u siostry w mieszkaniu, po śmierci naszej ciotki. I pomógł dopiero jałowiec, zresztą polecony właśnie przez znajomego medium.
pozdrawiam.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi