Niebo, czyściec, piekło

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Niebo, czyściec, piekło

Postautor: marlena901901 » 12 maja 2017, 14:04

Zastanawia mnie fakt, czy istnieje niebo, piekło i czyściec? Czemu ludzie, którzy wieżą w życie po życiu, czy mają zdolności kontaktowania się ze zmarłymi, bardzo często nie wierzą w samego Boga? Ostatnio z biegiem lat, coraz częściej myślę o śmierci, o tym że bardzo się jej boję, nie wiem czy coś istnieje czy nie a jeśli tak, to kto i co decyduje o tym, gdzie się potem znajdziemy.
marlena901901

Re: Niebo, czyściec, piekło

Postautor: odnowa » 12 maja 2017, 16:00

Proponuję na początek przeczytać Księgę Duchów, ona rozjaśni twoje wszelakie wątpliwości, a na temat piekła, nieba i czyśca polecam lekturę Nieba i Piekła według spirytyzmu.
Jeżeli znasz angielski to możesz przeczyać Niebo i Piekło według spirytyzmu tutaj:
http://www.oconsolador.com.br/linkfixo/ ... enHell.pdf
a Księgę Duchów po polsku możesz przeczytać tutaj:
http://uploadfile.pl/pokaz/1094395---b5ud.html
odnowa

Postautor: marlena901901 » 13 maja 2017, 17:49

Ogladam właśnie film "Nasz Dom" Tutaj istnieje czyściec. Na czytanie niestety nie mam czasu..
marlena901901

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2017, 18:12

Największy czyściec to życie na Ziemi ;)
Generalnie jest problem z dopasowywaniem pojęć znanych z eschatologii chrześcijańskiej do spirytyzmu, w którym jest wyraźnie mowa o reinkarnacji i odrzuceniu idei wiecznego potępienia.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 15 maja 2017, 09:37

"Niebo, czyściec, piekło" dobre pytanie! Obojętnie na jaką religię/filozofię się nie powołać zawsze wynika, że Bóg stworzył duszę i kazał jej w świecie materialnym dokonywać wyborów. Nie wiemy dlaczego "biała kartka" którą stworzono została zmuszona do dokonania swojego pierwszego wyboru?! Jeszcze nikt z żyjących nie odpowiedział na pytania typu: dlaczego została stworzona dusza? dlaczego ta dusza musiała dokonać wyboru? dlaczego cały czas musi go dokonywać?
Aż kręci by się pokusić na odpowiedź którą wszyscy znają lecz się boją ją wypowiedzieć :twisted:
Ten który nas stworzył lub który stworzył pierwszą duszę był bardzo samotny i potrzebował adrenaliny :lol:
Jeśli bulwersuję kogoś to przepraszam! Ale po co została stworzona pierwsza dusza która musiała się wcielić by dokonać swego pierwszego wyboru?! A skoro ta dusza nie miała wyboru i musiała dokonać wyboru to znaczy, że wszyscy wygramy :lol:
Bo kiedy zostałem zmuszony by pierwszy raz wybrać w oparciu o wolną wolę którą mi dano jako "biała kartka nie skażona grzechem" zostałem wepchnięty w świat wyboru przez siłę której nie było się jak przeciwstawić! :lol: :lol: :lol:

W tym wszystkim jest miejsce również na ateizm - a więc ja chemik twierdzę, że gdy ci dam próżnię to w tej próżni nic nie stworzysz w oparciu o tzw. naukę :lol: NIC! Natura sama nic w próżni nie stworzy!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: jario » 15 maja 2017, 20:43

https://www.youtube.com/watch?v=iQ9gBX8RaYM&t=1329s

brakuje takich kazan w kosciele katolickim i takiego podejscia
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 16 maja 2017, 08:35

jario pisze:https://www.youtube.com/watch?v=iQ9gBX8RaYM&t=1329s

Wypowiedź brzmi autentycznie, trafia do serca, bo znajduje się za nim osobiste doświadczenie i mądrość płynąca z wyciągania wniosków z tego doświadczenia. Jeśli na co dzień człowiek wysłuchuje wyuczonych kazań (są nawet instrukcje, jak pisać kazania!), z natury rzeczy widzi różnicę.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 17 maja 2017, 09:39

jario pisze:https://www.youtube.com/watch?v=iQ9gBX8RaYM&t=1329s

Kazań? Oni na mszy mówią, że tzw. spirytyści powinni się przestać kryć pod "płaszczykiem" filozofii i się ujawnić rejestrując swoją wspólnotę! I się wreszcie zmierzyć z "sektą katolicką" :lol: która ich de facto na "strzępy rozerwie" w PL :twisted:
Ponadto te kazania tego Twojego księdza (znam jego literaturę pisaną i mnie bulwersuje!) są w oparciu tylko i wyłącznie o katolicyzm (który nigdzie nie udowodnił nic) - nawet gdyby miał podnieść na duchu umierającego to tego nie zrobi lecz mu walnie w oparciu o swą sektę filozofię która go tylko pognębi! - Idź księżulku do Diabła! z tą twoją wyższością watykańską która jest bez dowodowo!
Tyle mam do powiedzenia temu ograniczonemu klesze !!!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: jario » 17 maja 2017, 17:06

Ja jeszcze nie słyszałem takiego kazania osobiście które by naklanialo do tego o czym piszesz na początku.mozesz wkleić je tutaj to chętnie posłucham.
Spirytysci są zarejestrowani w Polsce.
Jeżeli chodzi o powyższe kazanie to według mnie wychodzi poza ramy powszechnego katolicyzmu
. Napisz może co takiego cię bulwersuje w tej jego lekturze i może spróbuj przedstawić swój pogląd na to jak powinno się wspierać duchowo ludzi zbliżających się do przejścia na drugi strone
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: czarnyMag » 18 maja 2017, 10:34

jario pisze:Ja jeszcze nie słyszałem takiego kazania osobiście które by naklanialo do tego o czym piszesz na początku.mozesz wkleić je tutaj to chętnie posłucham.
Spirytysci są zarejestrowani w Polsce.
Jeżeli chodzi o powyższe kazanie to według mnie wychodzi poza ramy powszechnego katolicyzmu
. Napisz może co takiego cię bulwersuje w tej jego lekturze i może spróbuj przedstawić swój pogląd na to jak powinno się wspierać duchowo ludzi zbliżających się do przejścia na drugi strone

To napisz do Ojców Cystersów z Krakowa i poproś o kazanie :lol:
A co do "Spirytysci są zarejestrowani w Polsce" - w Polsce przedsiębiorstwo które płaci podatki może również twierdzić że ślimak winniczek potrzebuje zbawienia :lol:
:lol: :lol: :lol: ale chodzi o to co kapłan przedstawi jako prawo Boga - Jesteś z Afryki czy jak :?: :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi