prosba o pomoc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: prosba o pomoc

Postautor: paradox2604 » 30 lip 2010, 11:25

pozwolcie ze zapytam kim wedlug spirytyzmu jest Jezus jezeli nie bogiem???
i co to jest Kurs cudow????
paradox2604

Postautor: Voldo » 30 lip 2010, 11:39

paradox2604 pisze:pozwolcie ze zapytam kim wedlug spirytyzmu jest Jezus jezeli nie bogiem???

Cóż, rożnie spirytyści uważają, czy Jezus był wcielonym Bogiem czy nie...
Ale z tego co mi wiadomo (i ja tak uważam) Jezus był Duchem Wyższym czy też Czystym, tego nie wiem, który został wysłany (i się na to zgodził) z misją na Ziemię, aby przekazać ludziom nauki.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 30 lip 2010, 11:44

Właśnie takie jest przesłanie "Kursu cudów".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2010, 13:24

Ja całe życie byłem wychowywany w wierze, że Chrystus jest Bogiem i zupełnie nie przeszkadza mi to szanować tych spirytystów, którzy tak nie uważają. Nie mam też zamiaru narzucać nikomu tego poglądu. Tak więc, Paradoksie, u nas jest z tym różnie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: artur » 30 lip 2010, 19:29

cthulhu87 pisze:Wnioskowanie ex silentio jest bardzo zawodne. Ja np. nie słyszałem aby Jezus ukazał się jakiemukolwiek absolwentowi szkoły podstawowej, do której chodziłem, ale to nie daje mi żadnej pewności ani wiedzy, że tak nie było. Natomiast podejrzewam, że wśród tzw. bioenergoterapeutów jest wiele osób wierzących, a stawiasz ich trochę w złym świetle jako "okultystów". Skądinąd wśród tzw. świętych też były osoby jasnowidzące, więc granica jest sztuczna.

"Moce ponadnaturalne" to zresztą pojęcie szerokie i może być rozumiane przeróżnie.

Weźmy np taki fragment z 1 Kor:

"7 Wszystkim zaś objawia się Duch dla [wspólnego] dobra. 8 Jednemu dany jest przez Ducha dar mądrości słowa, drugiemu umiejętność poznawania według tego samego Ducha, 9 innemu jeszcze dar wiary w tymże Duchu, innemu łaska uzdrawiania w jednym Duchu, 10 innemu dar czynienia cudów, innemu proroctwo, innemu rozpoznawanie duchów, innemu dar języków i wreszcie innemu łaska tłumaczenia języków. 11 Wszystko zaś sprawia jeden i ten sam Duch, udzielając każdemu tak, jak chce. "

-----
Pamiętaj Arturze, że dobre drzewo nie może wydać złych owoców, a fałszywych proroków poznajemy właśnie po owocach. Niedobrze jest dokonywać zbyt pochopnych ocen.

Ten cytat, który podajesz nie mówi akurat drogi kolego o Duchach tylko o Duchu Świętym...i o jego darach...
artur

Postautor: artur » 30 lip 2010, 19:33

Okultyzm (łac. occulo — ukrywać, trzymać w tajemnicy; occultus — schowany, ukryty, tajemny) — doktryny ezoteryczne, które zakładają istnienie w człowieku i przyrodzie sił tajemnych, nieznanych i bada możliwości ich wykorzystania, oznacza rzecz "tajemną", "niedostępną". Okultyzm nazywa się również wiedzą tajemną (scientia occulta).
Zjawiska paranormalne badane przez okultystów stanowią przedmiot zainteresowania parapsychologii i psychotroniki.
artur

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2010, 19:40

A w którym miejscu twierdzę, że mówi o Duchach?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2010, 19:48

Problem nie leży w samej istocie słowa, ale przede wszystkim w nadaniu mu pejoratywnego znaczenia.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: vinitor » 30 lip 2010, 20:30

artur pisze:Ten cytat, który podajesz nie mówi akurat drogi kolego o Duchach tylko o Duchu Świętym...i o jego darach...

Jeśli jesteśmy przy darach. Nasuwa mi się pytanie komu przypisać dar głupoty, która jest przecież antonimem mądrości i jako tako jest darem.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: artur » 30 lip 2010, 20:39

dar Ducha Świętego jest boskim darem. Darem, które źródło ma w Jezusie. Okultyczna moc nie pochodzi od Jezusa a więc jej źródłem nie może być Duch Święty. Tak mówi Kościół i jego kapłani.
artur

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi