prosba o pomoc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: prosba o pomoc

Postautor: artur » 29 lip 2010, 19:02

sigma pisze:
artur pisze: ... że nie ma różnicy między bełtem do posiłku a dobrym chilijskim winem ...

Dlaczego wino ma być z Chile ?

:shock:

bardzo lubię chilijskie wino...
artur

Postautor: artur » 29 lip 2010, 19:05

atalia pisze:A czy wzięliście może pod uwagę to,że wspaniały "Kurs cudów"jest NAPRAWDĘ przesłaniem Jezusa?

kurs cudów wg Jezusa jest w Nowym Testamencie. Jezus objawia się ale nie w pismach okultystcznych.
artur

Postautor: cthulhu87 » 29 lip 2010, 19:13

"Pobiblijnych" i "pozabiblijnych" objawień Jezusa jest pewnie tyle, co włosów na głowie młodzieńca o bujnej czuprynie. Myślę, że większość dotyczy poszczególnych grup religijnych, mistyków przeświadczonych o prawdziwości tychże objawień itd. Jeśli przynajmniej część z nich jest prawdziwa, znaczy to że Jezus nie ma problemu z kontaktem z ludźmi.

Jezus objawia się ale nie w pismach okultystcznych

Mam trzy pytania:
1) Czy to jest zadekretowane?
2) Czym różni się pismo okultystyczne od pisma nieokultystycznego?
3) Czym objawienia różnią się jakościowo od tzw. spontanicznych manifestacji?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 29 lip 2010, 20:53

Co do Ducha Jezusa... Było już wiele przekazów podpisanych jego imieniem, ale oczywiście ciężko je zweryfikować. Można oczywiście się spodziewać, że taki Duch musiał wspierać prace Kardeca i... wszystko wskazuje na to, że tak było. Tyle że Duch ten nie podpisał się imieniem Jezus.

Gdy tłumaczyłem styl wypowiedzi, przekazy Ducha Prawdy wydały mi się pisane w stylu bardzo zbliżonym do słów Jezusa. Później podzieliłem się moim odczuciem ze znajomym spirytystą z Francji, który dodał, że jeden z przekazów Ducha Prawdy umieszczonych w Ewangelii według spirytyzmu pojawił się wcześniej w Przeglądzie Spirytystycznym i był... podpisany imieniem "Jezus", a nie Duch Prawdy. Coś więc jest na rzeczy... Proponuję rzucić okiem na te przekazy Ducha Prawdy z "Ewangelii wg spirytyzmu" i pomyśleć, że pisał je Jezus... Coś jest na rzeczy ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 29 lip 2010, 21:32

A czy przeczytaliscie "Kurs cudów"?
Nie można wydawać sądów,nie zapoznawszy się z treścią dzieła.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 29 lip 2010, 21:34

Ja nie przeczytałem, ale też i sądów nie wydaję - jednak jeśli Ty zachęcasz do przeczytania, to już wiem że warto :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 29 lip 2010, 21:42

Kochany c87 i wszyscy-naprawdę warto! :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: artur » 30 lip 2010, 04:53

cthulhu87 pisze:"Pobiblijnych" i "pozabiblijnych" objawień Jezusa jest pewnie tyle, co włosów na głowie młodzieńca o bujnej czuprynie. Myślę, że większość dotyczy poszczególnych grup religijnych, mistyków przeświadczonych o prawdziwości tychże objawień itd. Jeśli przynajmniej część z nich jest prawdziwa, znaczy to że Jezus nie ma problemu z kontaktem z ludźmi.

Jezus objawia się ale nie w pismach okultystcznych

Mam trzy pytania:
1) Czy to jest zadekretowane?
2) Czym różni się pismo okultystyczne od pisma nieokultystycznego?
3) Czym objawienia różnią się jakościowo od tzw. spontanicznych manifestacji?

pisma okultystyczne, czyli zawierające informacje o mocach ukrytych, tak? Nie słyszałem np aby Jezus ukazał się np jasnowidzowi, stawiaczowi Tarota, mistrzowi Rejki, bioenergoterapeucie czy innym osobom używającym mocy ponadnaturalnych. Jezus przemawia poprzez świętych i grzeszników nawróconych. Przynajmniej ja znam takie przypadki. Nie jest to niczym zadekretowane poza wolą Jezusa, którego moim zdaniem żadnym seansem nie wywołasz. Przychodzi do ludzi wtedy kiedy sam chce i po to aby przemienić ich serca. I nie ukrywa się wtedy pod czyimś imieniem.
artur

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2010, 05:31

Wnioskowanie ex silentio jest bardzo zawodne. Ja np. nie słyszałem aby Jezus ukazał się jakiemukolwiek absolwentowi szkoły podstawowej, do której chodziłem, ale to nie daje mi żadnej pewności ani wiedzy, że tak nie było. Natomiast podejrzewam, że wśród tzw. bioenergoterapeutów jest wiele osób wierzących, a stawiasz ich trochę w złym świetle jako "okultystów". Skądinąd wśród tzw. świętych też były osoby jasnowidzące, więc granica jest sztuczna.

"Moce ponadnaturalne" to zresztą pojęcie szerokie i może być rozumiane przeróżnie.

Weźmy np taki fragment z 1 Kor:

"7 Wszystkim zaś objawia się Duch dla [wspólnego] dobra. 8 Jednemu dany jest przez Ducha dar mądrości słowa, drugiemu umiejętność poznawania według tego samego Ducha, 9 innemu jeszcze dar wiary w tymże Duchu, innemu łaska uzdrawiania w jednym Duchu, 10 innemu dar czynienia cudów, innemu proroctwo, innemu rozpoznawanie duchów, innemu dar języków i wreszcie innemu łaska tłumaczenia języków. 11 Wszystko zaś sprawia jeden i ten sam Duch, udzielając każdemu tak, jak chce. "

-----
Pamiętaj Arturze, że dobre drzewo nie może wydać złych owoców, a fałszywych proroków poznajemy właśnie po owocach. Niedobrze jest dokonywać zbyt pochopnych ocen.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 30 lip 2010, 08:16

Daleko mi do pewności,że "Kurs cudów"jest Pismem Objawionym.Nadal dość sceptycznie podchodzę do tego typu przesłań.Jednak biorąc pod uwagę jego nadnaturalną mądrość i głębię,wydaje się rzeczą mało prawdopodobną,by został on stworzony przez człowieka-dzieło to jest zaiste nadludzkie.A spisany został przez amerykańską psychiatrę Helen Schucman,poprzednio zatwardziałą ateistkę.
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi