Stop aborcji

W jaki sposób pomóc innym? Ten dział forum stworzony został po to, by wzajemnie się inspirować do działań charytatywnych... Zapraszamy do dyskusji!

Re: Stop aborcji

Postautor: Pawełek » 13 mar 2017, 13:50

czarnyMag pisze:"Pawełek" - czysto hipotetycznie - Twoją żonę zgwałcono a ona twierdzi że dziecko które jest w niej jest w połowie z Niej (a Ty jesteś SPIRYTYSTĄ (a więc oświeconą duszą)) - Co był zrobił lub czego byś nie zrobił? :twisted:

Nie wiem co bym zrobił - na pewno by mnie to zabolało, ale na pewno nie byłbym zły na żonę ani nie wywalił jej z domu, bo to nie byłaby jej wina.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 13 mar 2017, 14:01

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:"Pawełek" - czysto hipotetycznie - Twoją żonę zgwałcono a ona twierdzi że dziecko które jest w niej jest w połowie z Niej (a Ty jesteś SPIRYTYSTĄ (a więc oświeconą duszą)) - Co był zrobił lub czego byś nie zrobił? :twisted:

Nie wiem co bym zrobił - na pewno by mnie to zabolało, ale na pewno nie byłbym zły na żonę ani nie wywalił jej z domu, bo to nie byłaby jej wina.

"Pawełek" to tylko teoria - pytanie teoretyczne (jesteś bowiem autorytetem na tym forum - teoretyczne pytanie do autorytetu spirytystycznego - wychowywałbyś takie dziecko z gwałtu na Twej bogu ducha winnej partnerce jak swoje kochając je jakby to było Twoje dziecko czy byłbyś za bezwzględną aborcją?! To "Pawełek" dla ciebie teoria ale wierzymy, ze odpowiadasz z zgodnie z sumieniem bo niektórzy z nas mają to jako praktykę i chcemy się odnieść do Spirytyzmu a - Tyś Spirytysta!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 13 mar 2017, 14:37

czarnyMag pisze:"Pawełek" to tylko teoria - pytanie teoretyczne (jesteś bowiem autorytetem na tym forum - teoretyczne pytanie do autorytetu spirytystycznego - wychowywałbyś takie dziecko z gwałtu na Twej bogu ducha winnej partnerce jak swoje kochając je jakby to było Twoje dziecko czy byłbyś za bezwzględną aborcją?! To "Pawełek" dla ciebie teoria ale wierzymy, ze odpowiadasz z zgodnie z sumieniem bo niektórzy z nas mają to jako praktykę i chcemy się odnieść do Spirytyzmu a - Tyś Spirytysta!

Uważam, że decyzja o aborcji (gdy kobieta została zgwałcona) powinna należeć do kobiety, jeśli nie została zgwałcona to również decyzja należy do ojca tego dziecka. Osobiście jednak myślę, że branie pod uwagi aborcji powinno być tylko w sytuacji, gdy ciąża zagraża życiu matki.

Spirytyzm uczy nas miłości do bliźniego, więc czysto teoretycznie powinniśmy kochać takie dziecko i je wychować. Niestety my ludzie jeszcze nie zawsze potrafimy kochać wszystko i wszystkich, więc lepiej byłoby takie dziecko oddać do rodziny zastępczej gdzie dadzą jej prawdziwą miłość, niż miałoby te dziecko zostać u matki i jej męża, gdy mąż matki takiego dziecka nie z miłością, a z obrzydzeniem patrzyłby na takie dziecko.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 13 mar 2017, 15:02

Pawełek pisze:Spirytyzm uczy nas miłości do bliźniego, więc czysto teoretycznie powinniśmy kochać takie dziecko i je wychować. Niestety my ludzie jeszcze nie zawsze potrafimy kochać wszystko i wszystkich, więc lepiej byłoby takie dziecko oddać do rodziny zastępczej gdzie dadzą jej prawdziwą miłość, niż miałoby te dziecko zostać u matki i jej męża, gdy mąż matki takiego dziecka nie z miłością, a z obrzydzeniem patrzyłby na takie dziecko.

Jesteś piękny duchu "Pawełek" ale masz "przybrudzenia ziemskie" duchu wcielony w skorupę. Jednak zrobiłeś już milowy krok na przód! - pozwól, że Ci przedstawię Twoje "przybrudzenie" - oto ono: "Niestety my ludzie jeszcze nie zawsze potrafimy kochać wszystko i wszystkich, więc lepiej byłoby takie dziecko oddać do rodziny zastępczej gdzie dadzą jej prawdziwą miłość"

Widzisz duchu wcielony swoje ograniczenie? Poza nim jest Twoja wolność! (nie patrz na mnie przez pryzmat ludzki - spójrz jak duch wolny! Jesteś na drodze do wolności - ale musisz to poczuć! Musisz się wyzwolić od stereotypu ziemskiego samca alfa! :twisted:
Olej mnie a odrodzisz się na Ziemi po raz któryś! Jako nauczyciel ale czy to nie stagnacja wg. Kardeka?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Estia72 » 13 mar 2017, 18:16

Magu to nie tak do konca, ilu jest mezczyzn ktorzy wychowuja nie swoje dzieci? np. dzieci kobiety z poprzedniego zwiazku?
Ilu mezczyzn wiaze sie z kobietami ktore sa w ciazy z innym partnerem? Ilu mezczyzn wychowuje adoptowane dzieci? Wiec jednak nie kazdy mezczyzna to zwierze :lol: ;)
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: jario » 13 mar 2017, 20:39

Osobiście uważam też że aborcja jest jednak ostatecznościa i powinna tylko brana być pod uwagę gdy zagrożone jest życie matki, myślę że duchy które planują wcielenie biorą to też pod uwagę i wiedzą że prawdopodobieństwo takiego wyboru jest duże i może to być też tak że jest to próba lub lekcja dla rodziców. Jeżeli Chodzi o gwałt to nie można oceniac rodziców czy popełnili błąd oddając dziecko do adopcji i nie koniecznie musi to być coś złego,dużo zależy od intencji ale też należy wziąć pod uwagę że czasami ciężko podjąć tak ogromna decyzję 9 miesięcy po tak ogromnej Traumie która czasami można leczyć przez pół życia. Tutaj też może tak być ze wcielenie takiego dziecka jest zaplanowane przy innych rodzicach a dla matki może to być lekcja z prawa przyczyny i skutku
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: jario » 13 mar 2017, 20:40

Osobiście wiem że bym potrafił wychować takie dziecko i pokochać je jak swoje
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 mar 2017, 10:08

Dziecko z gwałtu oczyszcza kobietę z pychy i umiłowania do uciech cielesnych. Wielokrotnie jest to jedyny sposób na urodzenie tej kobiety zdrowego dziecka.
Aborcji doswiadczają dusze, które w poprzednich wcieleniach dopuściły się pozbawienia życia innego człowieka
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 15 mar 2017, 11:47

Mirku, nie Tobie oceniać dlaczego kogoś spotyka cierpienie w życiu. Twoja postawa to kompletna znieczulica "cierpisz, bo jesteś zły".

Fragment "Księgi Duchów"

Połączenie duszy i ciała

344. W którym momencie dusza łączy się z ciałem?
„Połączenie rozpoczyna się w chwili zapłodnienia, lecz staje się kompletne dopiero w czasie narodzin. Od momentu zapłodnienia, Duch wyznaczony do połączenia się z danym ciałem, łączy się z nim fluidalnym więzadłem, które stopniowo skraca się, aż do chwili, gdy dziecko ujrzy światło dzienne; pierwszy krzyk dziecka to symboliczny znak, że powiększyła się liczba żyjących w ciele sług Bożych”.

347. Jaki pożytek może przynieść Duchowi wcielenie w ciało, które umiera kilka dni po narodzinach?
„Istota ta nie ma jeszcze rozwiniętej świadomości swego istnienia; śmierć taka nie ma prawie żadnego znaczenia; najczęściej jednak — jak już powiedzieliśmy — jest to próba dla rodziców”.

348. Czy Duch wie wcześniej, że wybrane przez niego ciało nie ma szans na przeżycie?
„Czasami o tym wie — i jeśli mimo to wybiera je, to zapewne wycofuje się z próby”.

351. Czy w okresie od zapłodnienia do narodzin Duch w pełni korzysta ze wszystkich swych zdolności?
„Mniej więcej, zależnie od upływu czasu, bowiem Duch nie jest jeszcze wcielony, lecz tylko połączony. Od chwili zapłodnienia Duch zaczyna doświadczać zaburzeń, co daje mu do zrozumienia, że nadszedł moment rozpoczęcia nowego istnienia; zaburzenia te będą wzrastać, aż do narodzin; w okresie tym stan Ducha przypomina mniej więcej jego stan z czasu wcielenia i snu ciała materialnego; w miarę jak przybliża się moment narodzin, świadomość Ducha oraz jego pamięć o przeszłości zacierają się i w końcu zanikają całkowicie jak u człowieka, który żyje w pełnym wymiarze; wspomnienia te jednak stopniowo powracają, gdy wraca do stanu życia jako Duch”.

352. Czy w chwili narodzin Duch odzyskuje natychmiast pełną gamę swych możliwości?
„Nie; rozwijają się one stopniowo wraz z organami. Dla niego zaczęło się nowe istnienie; trzeba więc, aby nauczył się posługiwać swymi narzędziami; świadomość powraca do niego stopniowo, jak do budzącego się ze snu człowieka, który znajduje się w położeniu innym od tego, gdy zasypiał”.

353. Jeśli połączenie Ducha i ciała jest kompletne tylko po chwili narodzin, to czy można traktować płód jako twór posiadający duszę?
„Duch, który ma go animować, istnieje na swój sposób poza nim; w płodzie nie ma więc — dosłownie mówiąc — duszy, bowiem dopiero reinkarnacja jest procesem, który do tego zjawiska prowadzi; jednak Duch jest połączony z ciałem, które będzie posiadać”.

357. Jakie są dla Ducha konsekwencje aborcji?
„Nic nie warte istnienie, które należy zacząć od początku”.

359. Czy w przypadku, gdyby narodziny dziecka miały zagrażać życiu matki, byłoby zbrodnią poświęcenie dziecka, by matkę uratować?
„Lepiej jest poświęcić istnienie, którego jeszcze nie ma — niż to, które już trwa”.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Mirek » 15 mar 2017, 12:25

OneNight, w którym momencie oceniam? Przecież to Ty mnie oceniasz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Działania charytatywne