prosba o pomoc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: prosba o pomoc

Postautor: vinitor » 28 lip 2010, 15:00

Voldo pisze:Na światach na których mogą przebywać już nie istnieje takie coś jak przemoc, złość, nienawiść. A jednak przychodzą.

Jak na dzisiaj są to tylko ludzkie marzenia, nadzieje i fantazje podsycane wypowiedziami Duchów. W moim ostatnim poście piszę nieco o tych światach ale buntowniczy charakter spirytystów wzdraga się przed podejmowaniem poruszanych przeze mnie tematów. Nie ma to jak pogadać, popisać i łudzić się, że nie wszyscy się na tym poznają. Mnie ciągle namawia się do trawienia literatury spirytystycznej, jakby stała ona ponad innymi wydawnictwami i potrafiła rozwiać wszystkie wątpliwości, ale paradox2604 aż tak bardzo nie musi, bo swoimi pytaniami nie stawia spirytystów w kłopotliwym położeniu, że przedstawiane przez nich fakty mogą wyglądać zupełnie inaczej. Podkreślam, że spirytyzm nadal jest teorią i do wszelkich informacji należy podchodzić z należytą ostrożnością i zachowaniem odpowiedniego dystansu. Pewniki nie obowiązują zawsze i wszędzie.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Voldo » 28 lip 2010, 15:05

Jeśli nie wierzysz w słowa Duchów - Twoja sprawa.

Wszystko jest teorią. A może my wcale nie żyjemy, może tylko jesteśmy programem co? A w końcu dlaczego nie?

vinitor pisze:Mnie ciągle namawia się do trawienia literatury spirytystycznej

A Ty ciągle masz to gdzieś.

A co do poruszania tematów - wszystkich chyba już znużyło to, że piszesz jak za pięciu i nie przyjmujesz naszych odpowiedzi.
Myślisz, że ktoś ma jeszcze siłę odpowiadać na 55 stronę tekstu?
Mi się już nawet czytać nie chce co Ty tam piszesz.
Poddajesz pod wątpliwość prawie wszystko w co niektórzy wierzą. A to nie jest zachęcające.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 28 lip 2010, 19:01

Voldo pisze:
artur pisze:"Ojcze Nasz, Któryś jest w Niebie.... ", dalej chyba znasz, prawda... ?

Wyklepane regułki mówisz...
Lepiej pomyśleć kilka słów niż powiedzieć wyklepaną modlitwę.

Ja tam dawno temu odpuściłem sobie nawijanie Ojcze Nasz czy też inne takie. Mówię to, co chcę powiedzieć, mówię to z "serca" a nie z "głowy".
A niestety jak coś powiemy kilka razy, wchodzi o w nawyk i mówimy to jak z automatu, więc traci to swoją wartość.

"XCI - Śmierć jest jedynie pojazdem służącym do zmiany miejsca zamieszkania. [...]" -Żyć szczęśliwie, J. de Angelis, D. Fraco

klepiesz wtedy kiedy klepiesz...., kiedy mówisz od serca to nie klepiesz. Modlitwy Ojcze Nasz nauczał Jezus Chrystus, największy nauczyciel ludzkości a dla wielu sam Bóg. Jezus mówił aby tą modlitwą modlić się do Boga.
artur

Postautor: artur » 28 lip 2010, 19:12

paradox2604 pisze:dziwi mnie tylko czemu jezeli duszy jest tak dobrze w "raju" to po co wraca do swiata materialnego gdzie jest tyle zla i wojny przemocy czy chce znow cierpiec? lub dawac cierpienie innym ?:(

paradox, kombinujesz za dużo. Nikt na ziemi nie odpowie Ci prawdziwie na 100% chociaż wielu uważa, że ma racje i pewność co do znajomości praw boskich i kosmicznych. a tak naprawdę wszystko opiera się na wierze opartej na doświdczniach. Nic nie rozwieje twoich wątpliwości bo one są związane z naturą człowieka. Spirytyści twierdzą, że jest tak i tak bo tak duchy mówiły. Duchowni katoliccy powiedzą, że spirytyści błądzą i są pod wpływem szatana. No i powiedz, czy umysłem można to oganąć?
artur

Postautor: Voldo » 28 lip 2010, 19:37

artur pisze:Jezus mówił aby tą modlitwą modlić się do Boga.

Modlitwa dobra jak każda inna. Byleby była szczera i z serca ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 28 lip 2010, 19:48

Voldo pisze:
artur pisze:Jezus mówił aby tą modlitwą modlić się do Boga.

Modlitwa dobra jak każda inna. Byleby była szczera i z serca ;)

Nie zgodzę się z Tobą, że dobra jak każda inna. Ona jest wyjątkowa bo podał ją sam Jezus. A co do powtarzania jej wielokrotnie, to każde jej powtórzenie odkrywa jej głębie bardziej. A słowa wrastają w twoją Duszę i zaczynają zapuszczać w niej korzenie, z każdym powtórzeniem coraz mocniej. Oczywiście żarliwość i szczerość jest jak dobry nawóz...
artur

Postautor: cthulhu87 » 28 lip 2010, 19:54

Tak, zwłaszcza że każde słowo ma znaczenie, przesłanie i sens. Jeśli odczytujemy gotowe modlitwy, powinniśmy po prostu analizować ich sens i nie robić tego bezwiednie. W Ewangelii według spirytyzmu też pisze sporo ciekawych rzeczy o modlitwie Pańskiej.

Duchowni katoliccy powiedzą, że spirytyści błądzą i są pod wpływem szatana. No i powiedz, czy umysłem można to oganąć?

Jeśli obok racji serca (wiary), rzecz poddajemy też pod rację rozumu, to dla mnie odpowiedź jest oczywista. Zresztą sami katolicy nie mają jednolitego stanowiska wobec tej kwestii. Jedni powiedzą, że szatan, inni że demony - a to wszakże nie to samo. Ksiądz Posacki, znany z wypowiedzi o okultystycznej propagandzie w książkach o Harrym Potterze ;) , w jednym z wywiadów uznał, że 80% duchów nawiązujących kontakt z ludźmi to demony. Ciekawe, czemu nie 79%?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 28 lip 2010, 20:00

artur pisze:Nie zgodzę się z Tobą, że dobra jak każda inna. Ona jest wyjątkowa bo podał ją sam Jezus.

Może dla Ciebie, ale nie dla mnie.
Ja wolę się modlić własnymi słowami i wątpię, żeby moja modlitwa była mniej warta.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: paradox2604 » 29 lip 2010, 10:25

powiedzcie mi czy te wszystkie wydarzenia opowiesci o duchach i o opetaniach to prawda??? czy moze to tylko (a przynajmniej zdecydowana wiekszosc)to klamstwa lub specjalne udawane zdazenia??? jezeli duchy chodza po ziemi to musi ktos z nimi rozmawiac (z tymi dobrymi) kto waszym zdaniem tak naprawde rozmawial z duchami badz mial z nimi spotkania???
paradox2604

Postautor: Luperci Faviani » 29 lip 2010, 12:26

Duchy były, są i będą. Wśród osób komunikujących się z Duchami jest sporo oszustów, ale nie umniejsza to prawdziwym mediom. Z opętaniami jest różnie, czasami są to choroby psychiczne, urojenia, halucynacje... ale przecież opętania są różne i nie zawsze odbywają się tak, jak na hollywoodskich filmach. Opętaniem są nagminne, uciążliwe manifestacje Ducha, które mogą przybierać różne formy i nie muszą być oszustwami.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi