Totalny brak bezwględnej prawdy "spirytyzm"

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Totalny brak bezwględnej prawdy "spirytyzm"

Postautor: Pawełek » 06 mar 2017, 13:50

czarnyMag pisze:O jest coś nowego - książka Allana Kardeca "Opętania" :D

Nie słyszałem by autor za swego życia napisał podobną publikację - więc jest to książka napisana przez "Towarzystwo Spirytystyczne" które pewnie analizuje coś w co nie wierzy w oparciu o swój umysł :D

"Opętanie" jest zbiorem artykułów z francuskiego "Przeglądu spirytystycznego", który był wydawany od 1858 roku. Allan Kardec opisywał różne zjawiska opętań na tle tego przeglądu, więc jest on autorem poniekąd tej książki. Zostały tylko wyodrębnione artykuły związane z opętaniem i poskładane w formie książki.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 06 mar 2017, 14:01

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:O jest coś nowego - książka Allana Kardeca "Opętania" :D

Nie słyszałem by autor za swego życia napisał podobną publikację - więc jest to książka napisana przez "Towarzystwo Spirytystyczne" które pewnie analizuje coś w co nie wierzy w oparciu o swój umysł :D

"Opętanie" jest zbiorem artykułów z francuskiego "Przeglądu spirytystycznego", który był wydawany od 1858 roku. Allan Kardec opisywał różne zjawiska opętań na tle tego przeglądu, więc jest on autorem poniekąd tej książki. Zostały tylko wyodrębnione artykuły związane z opętaniem i poskładane w formie książki.

Dziś zamówię tą książkę.

Mam jednak nadzieję że nie będzie tam szatańskich porad ducha Sokratesa/Asmodeusza (samobójcy) czy św. Ludwika który poprowadził ludzi na ludzi w swym szaleństwie uwielbienia życia!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: OneNight » 06 mar 2017, 15:01

czarnyMag pisze:Na forum są: (...) OneNight(...)

A któryż z wyżej wymienionych się odważył / dla praktyki / dla kontynuacji / dla czegokolwiek potwierdzić cokolwiek?

A ja! Zaskoczony?

czarnyMag pisze:Powiedzcie mu, że czarnyMag z Krakowa mówi mu - idź wzywając Mego Niku - Ja cię "mistrzu znajdę

Ja, OneNight z Krakowa mówię Ci w imieniu Hipolita, że guzik mnie to interesuje.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 06 mar 2017, 21:01

Czarny Magu a dlaczego nie potrafisz przyjąć tego, że ktoś kto ma dowód nie jest w stanie go Tobie i nikomu innemu podać? Na tym polega cały problem. Chrześcijaństwo zdobyło ponad pół świata swoimi przekonaniami, lecz dowodów na to, że taka wiara jest właściwa - ta religia ani żadna inna nie poda Ci nigdy. Nie zapominaj, że filozofia polega na pragnieniu posiadania mądrości, a nie na posiadaniu jej. Filozof ma wiedzieć, gdzie leży wiedza i zdawać sobie sprawę, że nie sięgnie jej za życia. Dlaczego człowiek chce tyle zdobyć swym umysłem a gdzie k. jest miłość? Wszyscy umrzemy i odkrycia naukowe tego nie naprawią, bo taka jest natura nas ludzi, natura którą jest niewiedza. Najłatwiej jest napisać ''Ty nie masz racji'', bo moje przekonanie jest silne bo jest takie moje, bo jest inteligentne - uwierz mi wiedza jest tak rozmaita i szeroka, że nigdy nie zaspokoisz swojego pragnienia. Zacznij odzwyczajać się od przeszkadzającego Ci nawyku, którym jest wiedza informacyjna, a skup się na miłości i pięknie. Oto moja rada.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Estia72 » 06 mar 2017, 21:54

Magu mnie Kardec nie interesuje , tak jak nie interesuja mnie przekazy tzw. duchow i ich ksiega , nie ten adres....

Kazdy moze tylko posilkowac sie swoimi doswiadczeniami, ktorymi moze sie podzielic, ale nikt nie jest w stanie uwiarygodnic tych doswiadczen i potwierdzic, tak jak Ty nie mozesz dac dowodow swoich doswiadczen...ani zaden z forumowiczow obecnych tutaj.
Dla kazdego kto cos doswiadczyl to jego prawda, dla innych tylko puste slowa, kazdy osobno podaza sam swoja wewnetrzna duchowa sciezka i zdobywa doswiadczenia , nauke i madrosc dla siebie, poniewaz wiekszosc tych duchowych doswiadczen jest kierowanych tylko dla nas indywidualnie, w zaleznosci od stopnia rozwoju. Dla jednych bedzie to droga spirytyzmu, mediuizmu , dla innych jeszcze cos innego ,dlatego ze kazdy z nas sie rozni i przyszedl tutaj po rozne nauki....stad rozne doswiadczenia i drogi rozwoju.
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: OneNight » 06 mar 2017, 22:10

Estia72 pisze:Magu mnie Kardec nie interesuje , tak jak nie interesuja mnie przekazy tzw. duchow i ich ksiega , nie ten adres....

Witamy na forum spirytystycznym poświęconym przekazom od duchów i Kardecowi! :D
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Estia72 » 06 mar 2017, 22:19

OneNight pisze:
Estia72 pisze:Magu mnie Kardec nie interesuje , tak jak nie interesuja mnie przekazy tzw. duchow i ich ksiega , nie ten adres....

Witamy na forum spirytystycznym poświęconym przekazom od duchów i Kardecowi! :D

hehehe, One ja trzymam duchy od siebie z daleka ;)
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: OneNight » 06 mar 2017, 22:27

A ja się nadal utożsamiam ze spirytyzmem i mówię Ci, że trzymanie duchów z daleka da się z tym pogodzić. Spirytyzm to nie tylko wywoływanie duchów ;)
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Krzysztoff » 06 mar 2017, 22:34

"Totalny brak bezwględnej prawdy"
- każdy z nas ma swoją prawdę bo tak jak napisała Estia , każdy ma inne doświadczenia , świadomość, punkt w którym się znajduje
Więc nie ma sensu toczyć wojen o dogmaty, to jest strata czasu i nerwów.

Co do przekazów - są przekazy uzyskane przez grupę z Bydgoszczy - np. ten , piękny http://www.portal.spirytyzm.pl/samotnosc/
są piękne przekazy i nauki z różnych miejsc na świecie (nie mówię tylko o spirytystach) więc "kto ma uszy niechaj słucha"
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Estia72 » 06 mar 2017, 22:39

OneNight pisze:A ja się nadal utożsamiam ze spirytyzmem i mówię Ci, że trzymanie duchów z daleka da się z tym pogodzić. Spirytyzm to nie tylko wywoływanie duchów ;)

Ano nie do konca One, gdy masz pootwierane pewne kanaly to nie jest tak latwo trzymac duchy z dala i nie trzeba ich wcale wywolywac , same sie przyczepiaja :shock: A ja po przezyciach z "nimi" nie mam najmniejszej ochoty na takie kontakty :roll:
Choc sklamalabym gdybym zaprzeczyla ,ze niektore punkty spirytyzmu nie sa spojne z moim postrzganiem rzeczywistosci , zwlaszcza jesli chodzi o nauki moralne itd.
Awatar użytkownika
Estia72

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi