Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: czarnyMag » 26 lut 2017, 00:51

Słuchałem dziś Romana Nachta i doszedłem do przekonania, że facet ma wiele racji w temacie "życia" ducha.
Zostaliśmy stworzeni jako duchy i nie wyznaczono nam celu, jesteśmy nieśmiertelni i wieczni! Nikt nas nigdy nie unicestwi (należymy w 100 procentach do stwórcy który dał nam na starcie wolną wolę by z nami (w nas) przeżywać przygodę we wszystkich wariacjach :) On nas nie pogania i nie przekonuje, niczego od nas nie żąda! W sumie nie mamy zielonego pojęcia dokąd zmierzamy? I jak osiągnąć ten przez nas samych zdiagnozowany "cel" - może go wcale nie ma :)
Sami sobie coś wyznaczamy, potem się sprężamy (zaciskamy pasa i zęby:) by w końcu złorzecząc na stwórcę pienić pianę - sami się straszymy piekłem, karmą, konsekwencjami swych niegodnych czynów, osądzamy i...żyjemy wiecznie dalej :lol:
A skoro tu teraz na tej planecie jesteśmy jak "dzieci we mgle" to tylko znaczy tyle, że niezależnie gdzie wcześniej byliśmy i co robiliśmy - w dalszym ciągu nic nie wiemy! NIC! (oczywiście pocieszamy się by nie zwariować, że są oprócz nas jeszcze inni (ci lepsi, doskonalsi, więksi, wyżsi którzy sami niewiele więcej wiedzą w powyższym temacie).
Co do wyższości tych wyższych a więc mądrzejszych od nas duchów. Matka Boska poprosiła Faustynę by ta przyjęła cierpienie za duchy w piekle - w Piekle? O w mordę :oops: to jest jakieś więzienie dla duchów?! Pio zaś powtarzał z uporem maniaka że spowiedź jest jedyną drogą dla człowieka a Jan Paweł 2 prał się w celi kiedy nikt nie patrzył uznając siebie za robaka :lol:
Ale czy wiedział coś więcej ode mnie - nie sądzę!

A Jezus? Czy On naprawdę wierzył, że jak okaże słabość względem "ludu miecza" to oni przed nim padną na twarz i mówił do nich "miłujcie nieprzyjaciół swoich..." :twisted: albo to o nadstawianiu drugiego policzka :lol:
I On nie wiedział że jego misja wcielania się w śród nich w tamtym świecie jest skazana na sromotną porażkę? Moim zdaniem nie wiedział!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Arronax » 27 lut 2017, 12:42

Masz zaufanie do tego co R.Nacht piszę? Ktoś jeszcze ma o tym Panu opinie?

Takie wieczne podróżowanie ... ważne, że wieczne :).
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: czarnyMag » 28 lut 2017, 09:19

Arronax pisze:Masz zaufanie do tego co R.Nacht piszę? Ktoś jeszcze ma o tym Panu opinie?

Takie wieczne podróżowanie ... ważne, że wieczne :).

Nie mam jakiegoś szczególnego zaufania do tego gościa - moja żona na jego blogu zadała mu konkretne pytanie: "jak poznać/skontaktować się z poziomu duszy wcielonej ze swoim opiekunem duchowym (poznać swego opiekuna duszy)?"
I gość odpisał że należy kontemplować zdanie "mój opiekun duchowy" czyli masło maślane! Ale mówi wiele mądrych (biegle włada aramejskim i kilkoma starożytnymi językami w tym "martwymi" językami) rzeczy (tylko nie podaje z jakiego źródła czerpie swoją wiedzę) np. że Stwórca wszystkiego nigdy nie podał stworzonemu czyli duszy żadnych nakazów i zakazów - że te wszystkie prawa Ziemi w tym dekalog człowiek sam sobie stworzył a ten człowiek ma dążyć do tego samego co podaje filozofia spirytystyczna - wg. Natcha to My sami sobie zadajemy ból by się uczyć czyli karma jest nas samych rozwiązaniem które według nas przynosi korzyści Nam - że to My sami sobie "zadajemy ból"! A On - Stwórca ma z nami kontakt stały i nieprzerwany poprzez nasze serce/duszę (ale Nas nie ocenia ani nic nie narzuca - bowiem nas "rzucił od razu na głębię" i obserwuje - zadziała poprzez "duchy wyższe w które My wierzymy gdy Go o to poprosimy) a My jesteśmy nieśmiertelni i mamy wolną wolę!
Dla mnie osobiście Nacht to Kardek który akurat żyje - tylko, że ja bym rozłożył na łopatki intelektualnie Kardeka gdyby żył teraz (bo Kardek podał wszystko jawnie) a Nacht dla mnie nie podaje!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: OneNight » 28 lut 2017, 19:03

Oczywiście, że pokonałbyś Kardeca intelektualnie - gdyby nie fakt, że był naukowcem.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: czarnyMag » 01 mar 2017, 14:08

OneNight pisze:Oczywiście, że pokonałbyś Kardeca intelektualnie - gdyby nie fakt, że był naukowcem.

Dostałby przy świadkach pytania realne typu: "z skąd wie że Sokrates to nie Lucyfer/Satana ?" albo czemu mamy wierzyć w dzieło które jego strategiczna sponsorka która go dofinansowuje w jego badaniach jako jedno z jego mediów dyktuje księgę duchów :?:

Ale Ty tego nie wiesz :twisted: Prawda :?:
:lol:

A teraz wpisz na GOOGLE Allan Kardec - i przeczytaj co świat nauki o Nim podaje :lol:
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 14:40 przez czarnyMag, łącznie zmieniany 2 razy
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 01 mar 2017, 14:18

"Po owocach ich poznacie"...
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 01 mar 2017, 14:21

Pawełek pisze:"Po owocach ich poznacie"...

No właśnie "Drogi Kolego" :D
Poznajemy Mistrza Kardeka po owocach :D
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 01 mar 2017, 16:15

Jakoś nie widzę fanatycznych spirytystów którzy mordują czy wysadzają się wzajemnie, tylko ludzi poszukujących sensu wszystkiego i chcących zmienić siebie na lepsze.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 01 mar 2017, 16:35

Pawełek pisze:Jakoś nie widzę fanatycznych spirytystów którzy mordują czy wysadzają się wzajemnie, tylko ludzi poszukujących sensu wszystkiego i chcących zmienić siebie na lepsze.

A nie pisałeś przypadkiem w temacie "Stop aborcji" "OneNight, zgadzam się z Tobą że po śmierci matki byłoby ciężej, niż po śmierci takiego dziecka. I również nie chciałbym by moja żona odeszła, mam takie samo zdanie jak Ty." popierając łyżeczkowanie?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 01 mar 2017, 16:55

"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi