Misja złych duchów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Misja złych duchów

Postautor: cthulhu87 » 27 lut 2017, 09:18

Mirek pisze:Tak też ducha nazwać możesz, energią.

Jakbyś w kilku słowach określił różnicę między tym "duchowym" pojęciem energii, a energią rozumianą jako wielkość fizyczna? Chciałbym mieć pewność co do rozumienia pojęć.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 28 lut 2017, 16:29

Wszytko jest energią.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 01 mar 2017, 10:13

Mirek pisze:Wszytko jest energią.

Mam tę odpowiedź rozumieć tak, że Duch = np. energia kinetyczna?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 01 mar 2017, 12:26

A jak rozumiesz energię myśli?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 01 mar 2017, 13:32

Mirek pisze:A jak rozumiesz energię myśli?

Nie wiem, co to znaczy energia myśli, grawitacja myśli czy elektryczność myśli itd. Chyba, że bardzo potocznie to traktujemy (jak wtedy, gdy mówimy, że ktoś działa energicznie) i po prostu sprowadzimy to do czegoś, co oddziałuje/wywiera wpływ na świat fizyczny.

Pytam o tę energię, bo obok kwantów to chyba najbardziej przeżuwany przez ezoteryków termin wyciągnięty z nauk przyrodniczych. I nigdy nie wiem, co poeta ma na myśli :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 01 mar 2017, 18:06

No to nie zrozumiesz, że wszystko jest energią. Nie moim zadaniem jest Ci to tłumaczyć.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 01 mar 2017, 21:58

Mirek pisze:No to nie zrozumiesz, że wszystko jest energią. Nie moim zadaniem jest Ci to tłumaczyć.

Mirku, ja to też zauważyłam, pisałam nawet podobnie na początku po zarejestrowaniu się tutaj o tej sprawie słownictwa ezoterycznego jak teraz admin.

Uściślijcie to, bo energia jest wytwarzana przez coś, przez jakiś układ, po prostu nie może powstać z niczego i istnieć tak sobie sama od siebie. Mamy emisje informacji rozsyłanej światłem wspomaganej jakąś energią, skądś, z innego układu fizycznego poza naszym. Czyli musi istnieć ten potocznie nazywany "drugi świat" po naszej tu śmierci, przed nasza śmiercią i ogólnie zawsze.
danut

Postautor: Krzysztoff » 01 mar 2017, 23:35

cthulhu87 pisze:
Nie wiem, co to znaczy energia myśli, grawitacja myśli czy elektryczność myśli itd. Chyba, że bardzo potocznie to traktujemy (jak wtedy, gdy mówimy, że ktoś działa energicznie) i po prostu sprowadzimy to do czegoś, co oddziałuje/wywiera wpływ na świat fizyczny.

Pytam o tę energię, bo obok kwantów to chyba najbardziej przeżuwany przez ezoteryków termin wyciągnięty z nauk przyrodniczych. I nigdy nie wiem, co poeta ma na myśli :)

Słyszałem ostatnio ciekawy wywiad , pewien profesor, fizyk, stwierdził że "skrobiemy dopiero po skorupie rzeczywistości"
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 02 mar 2017, 23:14

Z powodu niewiedzy ,która mnie ogarnia nie wiem jak określić (naukowo) manifestację duchów ,opiszę tylko część manifestacji energetycznych ,być może przydadzą się.
Moje doświadczenia widzenia ,ponieważ między innymi odbieram je wzrokiem ,jak również kiedy mam zamknięte oczy (choć w inny sposób) oraz zmysłami psychicznymi ,przedstawiają się w dokładnie ten sam sposób jak opisywały to Duchy w Księdzę Duchów .
Jeśli chodzi o widzenie wzrokiem (duchów) to odbieram je jako energię w postaci światełek,poświat ,iskierek w różnych kolorach od bursztynowego po bardzo jasne .
Ma to miejsce szczególnie podczas modlitwy,kiedy rozpalają się i żarzą wspomniane światełka
.Zapalają się w wielu miejscach na przykład na ścianach,podłodze .Najbardziej intensywnie dają blask kiedy modlę się bardzo gorliwie, pełen wdzięczności i miłości np.za mojego synka .Nachylając się nad jego łóżeczkiem wokół jego główki żarzą i na przemian gasną światełka.Towarzyszy temu bardzo głęboki spokój pomieszany z bardzo przyjemnym wręcz nie do opisania wzruszeniem .

Myślę ,że duch między innymi jest energię kinetyczną i nie tylko,posiada w sobie wiele różnych ,,struktur,,energetycznych.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 03 mar 2017, 13:17

Pablo diaz - jest to przenikanie się światów, przebicie się informacji z innego rzeczywistego układu fizycznego do naszego fizycznego świata. Towarzyszą temu efekty świetlne, ale te "światełka" to nie są duchy, to jest efekt uboczny zjawiska, ponieważ na pewno jest wykorzystywana w celu komunikacji ze sobą tych dwóch przecież światów jakaś energia. Mnie np. powiedział żołnierz z zaświatów taką sprawę dotyczącą oczu "widzisz mnie ponieważ zrobiłem ci coś z oczami" - myślę, że chodziło mu o to, że odblokował mi je na dopływ sygnałów z jego świata, co pozwoliło mi na szerszy odbiór. Sygnałów, które docierają do oka i stamtąd są transportowane do mózgu, gdzie podlegają obróbce/ rozpoznawaniu ich przez naszą świadomość.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi