Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Postautor: Marzyciel » 20 lut 2017, 14:13

Jestem po lekturze "Księgi duchów" i "Księgi mediów", czekam tylko na "Poradnik
praktyczny" i chyba najważniejsze dzieła Kardeca za mną. To nie jest moje pierwsze
"spotkanie" z tą filozofią, wcześniej interesowałem się mediumizmem w Polsce w okresie
między wojennym. Przeglądałem też strony różnych organizacji zajmujących się mediumizmem
w czasach dzisiejszych. Podczas lektury "Księgi duchów", przypomniałem sobie dlaczego
gdy kiedyś się za nią zabierałem była niestrawna. Dziś jestem w stanie zrozumieć że nieco
naiwny sposób wnioskowania jest wynikiem przesycenia duchem epoki. I o ile sama filozofia
w ciekawy sposób tłumaczy zagadnienia natury moralnej i nie budzi moich wątpliwości, to
przekazy duchów tyczące się historii ziemi, już tak. Zasadniczo chodzi mi o to że wiedza duchów
dotycząca przeszłości nie wykracza poza wiedze dostępna ludziom w tamtej epoce. Mam więc pytania
czy istnieją książki z przekazami duchów tyczącymi się historii ziemi, powstałe w innych czasach?
Jeśli tak uprzejmie proszę o nakierowanie mnie na nie.
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: Pawełek » 20 lut 2017, 14:22

Marzyciel pisze:czy istnieją książki z przekazami duchów tyczącymi się historii ziemi, powstałe w innych czasach? Jeśli tak uprzejmie proszę o nakierowanie mnie na nie.

Jeśli chodzi o Allana Kardeca to z innego czasu przekazów raczej nie znajdziesz. Istnieje jeszcze jedna książka pt. "Geneza" w której są przekazy nt. powstania świata, ale póki co jest jeszcze w tłumaczeniu na język polski ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 20 lut 2017, 17:47

Marzyciel pisze:Mam więc pytania
czy istnieją książki z przekazami duchów tyczącymi się historii ziemi, powstałe w innych czasach?
Jeśli tak uprzejmie proszę o nakierowanie mnie na nie.

Historia świata w świetle spirytyzmu (przetłumaczono tylko kilka rozdziałów) viewtopic.php?f=5&t=2581
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Marzyciel » 20 lut 2017, 18:47

Znalazłem wydanie "Genezy" po angielsku także już sobie poradzę. Dzięki też za tłumaczenie
książki Xaviera. Muszę przyznać że niespójności są intrygujące i zamierzam pogrzebać
trochę głębiej.
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: Pawełek » 20 lut 2017, 19:05

Marzyciel pisze:Znalazłem wydanie "Genezy" po angielsku także już sobie poradzę. Dzięki też za tłumaczenie
książki Xaviera. Muszę przyznać że niespójności są intrygujące i zamierzam pogrzebać
trochę głębiej.

Jak już pogrzebiesz to podziel proszę się z nami swoimi wnioskami ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 20 lut 2017, 22:08

A jak dużo do przetłumaczenia książek zostało i z jakich języków?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 26 wrz 2017, 23:31

U Kardeca mówi się że rozwój ma swój kres.

Jeśli ma kres to kiedy ma swój początek? Bo mając kres musi mieć i początek, bowiem rozwijanie się od zawsze mające przy tym kres jest alogiczne. Jak od dzisiaj cała nieskończoność w przód jest bez kresu, tak od dzisiaj cała nieskończoność w tył jest również bez końca. Zatem rozwijanie się od zawsze na zawsze lub rozwijanie się od danego momentu - jakiego? Według spirytyzmu.

Proszę o odpowiedź, nie zostawiajmy tego, przecież to podstawa tej doktryny... Znajdzie czas jakiś spirytysta, by mi odpowiedzieć? Bardzo proszę, nie naciskam.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 10:32

1Prawda1 pisze:
U Kardeca mówi się że rozwój ma swój kres.

Jeśli ma kres to kiedy ma swój początek? Bo mając kres musi mieć i początek, bowiem rozwijanie się od zawsze mające przy tym kres jest alogiczne. Jak od dzisiaj cała nieskończoność w przód jest bez kresu, tak od dzisiaj cała nieskończoność w tył jest również bez końca. Zatem rozwijanie się od zawsze na zawsze lub rozwijanie się od danego momentu - jakiego? Według spirytyzmu.

Proszę o odpowiedź, nie zostawiajmy tego, przecież to podstawa tej doktryny... Znajdzie czas jakiś spirytysta, by mi odpowiedzieć? Bardzo proszę, nie naciskam.

Nieskończoność ma symbol odwróconej ósemki, więc nie jest to linia. A skoro tak, to jakby wypływa ona z jednego punktu, rozszerza się i wraca, i może tak dziać się wiecznie. Obecne pojęcie czasu jest takie, że opisuje on tylko jakieś cykle i zwraca się mocno uwagę na to, ze nie jest on wielkością stałą.
danut

Postautor: danut » 27 wrz 2017, 10:41

I można uznać, ze piszę to też jako "spirytystka", ponieważ wynika tak samo z moich doświadczeń z inną rzeczywistością, gdzie nie ma czegoś takiego jak kontakt z duchem, który wiódłby życie określone w czasie od zaraz po wcześniejszym życiu tutaj i tworzył z nim ciągłą linię czasu.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 27 wrz 2017, 12:29

to jakby wypływa ona z jednego punktu, rozszerza się i wraca, i może tak dziać się wiecznie

To nie zmienia faktu, że nieskończoność to nieskończoność, cała nieskończona przeszłość nie miała nigdy początku rozwoju, jeżeli ma nie mieć i końca. Bo nieskończoność od dziś w tył czy w przód to jest to samo - bezkres. Nie wiem czy to widzisz, chodzi mi o ten fenomen i problem Kardecowskiego skończonego rozwoju.

Nadal nie odpowiedziałaś na to pytanie. Jedyne co tu widzę to określenie, że nieskończonością coś rządzi (o ile dobrze rozumuję Twoją wypowiedź), tyle, że Kardec mówi o skończonym rozwoju, a nie o sile która nieskończonością rządzi. Nie musimy rozszerzać pojęcia tutaj, bo mi chodzi o nieskończoność, taką jak definiuje ją każdy, nie o prawa nią rządzące. Czekam na odpowiedź :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi