Szatan

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szatan

Postautor: vinitor » 19 lip 2010, 12:05

Ludzkie pomysły i wymysły istnieją od dawna.
Gdzie diabeł nie może, tam babę pośle.
A jeżeli go nie ma? No problem.
Gdzie rozum gubi się w domysłach z braku jednoznacznej odpowiedzi, tam do akcji wkracza interpretacja będąca świetną pożywką także dla science fiction.

Mam na to fraszkę:
Wyjście
I popuszcza wodze na dociekań drodze.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: kryształowa » 19 lip 2010, 17:18

Jak wiecie każda planeta składa się z pierwiastków :) ja jestem fizykiem i powiem wam tyle przełożę to na bardzo prosty język.. jeśli w planecie brakuje jakiegoś pierwiastek potem do chodzi do zaburzeń w naturze.. na Nibiru brakło złota dlatego chcieli uratować tą planetę przed zagładą jaka ją czekała a że na Marsie kiedyś istniało życie było tam złoto to czerpali je z tamtej planety... myślicie że nie istnieje życie na innych planetach? myślicie że Bóg samych nas tchną do życia pośród tych wszystkich galaktyk? A zresztą czas pokaże..
kryształowa

Postautor: forrest » 19 lip 2010, 20:23

Na ile dobrze zrozumiałem tę historię, złoto służyło im do utrzymania albedo ich własnej planety na wymaganym poziomie. Chociaż trudniej mi dostrzec związek stanu atmosfery z rozłupaniem planety... . Niemniej rosnąca w ostatnich latach liczba trzęsień ziemi wywołanych przypuszczalnie zewnętrznymi czynnikami mogłaby wskazywać na istneinie nieznanych oddziaływań. Oczywiście to tylko takie moje spekulacje... .

W którejś sesji było chyba, że to złoto było wydobywane na Ziemi; na Marsie były tylko zakłady przetwarzające to, co wydobyto na Ziemi.

Co do duchów - wg mojego obecnego stanu wiedzy, duchy wysokorozwinięte intelektualnie, te które są najsilniejsze (jakkolwiek by rozumieć "siłę" ducha), są zawsze wysokorozwinięte moralnie.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: kryształowa » 20 lip 2010, 09:15

a właśnie mam pytanko bardziej z waszej dziedziny... co jest w stanie zrobić demon.. i teoretycznie po co są te opętania..? nie rozumiem jaki w tym cel. Ja potrafię wyczuwać demony, duchy czy też inne byty.. i mam takie pytanie da się w jakiś sposób skontaktować z wyższymi bytami .. nie w sposób medialny typu żeby duch nie przejmował nawet częściowej władzy nad ciałem ?
kryształowa

Postautor: kryształowa » 20 lip 2010, 09:20

Mi się wydaje że z tym złotem chodziło o to ze zaczęło go brakować a to przyczyniało się do zaburzeń w atmosferze np. kataklizmy itp. Dlatego szukali jakiegoś ratunku na innych planetach.
kryształowa

Postautor: konrad » 20 lip 2010, 09:42

kryształowa pisze:co jest w stanie zrobić demon..

Demonów nie ma :) Są jedynie Duchy niższe, czyli mniej rozwinięte, czasem złe, niekiedy jedynie nieświadome tego, czym są. Różnica jest jednak zasadnicza. Demon to istota stworzona z gruntu zła i skazana na zło. Duch natomiast został stworzony nieświadomy, pozbawiony wiedzy i doświadczenia. Kroczy poprzez kolejne wcielenia zdobywając umiejętności i stając się coraz lepszym. Przeznaczeniem każdego Ducha jest więc doskonałość, nawet tych, które dziś można by nazywać demonami, bo czynią jedynie zło.

kryształowa pisze:i teoretycznie po co są te opętania..? nie rozumiem jaki w tym cel.

Opętanie to próba wywarcia wpływu przez Ducha na człowieka, czyli Ducha wcielonego. Jaki cel mają w tym Duchy opętujące, które zawsze są Duchami niższymi? Nie kierują nimi inne przesłanki niż te, które prowadzą ludzi do chęci manipulowania innymi osobami w ich środowisku. Często taki Duch po prostu chce się dowartościować, poczuć się ważnym, czasem dzięki takiemu pośrednictwu opętanej osoby pragnie wpływać lepiej na fizyczny świat itp.

kryształowa pisze: Ja potrafię wyczuwać demony, duchy czy też inne byty..

Generalnie nie ma innych bytów. Wszystko, co wyczuwasz, to Duchy. To jedyne byty inteligentne w całym wszechświecie. Jest ich jednak tak wiele i są tak różnorodne, że niekiedy może się wydawać, że są czymś innym.

kryształowa pisze:i mam takie pytanie da się w jakiś sposób skontaktować z wyższymi bytami ..

Wyższe byty to nic innego jak Duchy inteligentne i dobre, które doszły najdalej na drabinie ewolucji. Aby skontaktować się z nimi trzeba spełnić kilka warunków: 1) naszym postępowaniem musi kierować dobro; 2) musimy mieć szlachetne intencje (jeśli kieruje nami zwykła ciekawość, one nie przyjdą); 3) musimy do kontaktu podchodzić poważnie; 4) musimy wykazać się wytrwałością i cierpliwością.

Zdarza się, że Duchy wyższe przybywają też do osób, które nie spełniają tych warunków, ale czynią to raczej po to, by spróbować sprowadzić ich na dobrą drogę. Gdy im się to nie udaje, oddalają się.

kryształowa pisze:nie w sposób medialny typu żeby duch nie przejmował nawet częściowej władzy nad ciałem ?

Można się skontaktować w myślach, choć ten sposób jest niepewny i często mogą nachodzić nas wątpliwości, czy to nasza wyobraźnia pracuje, czy może otrzymujemy przekaz od Ducha. Niektóre media słyszą Duchy i widzą je. Wówczas nie jest potrzebne "przejmowanie" ciała (tak naprawdę Duch nie przejmuje ciała, a tylko poprzez wpływ fluidyczny nim kieruje).
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 20 lip 2010, 10:02

kryształowa pisze:Jak wiecie każda planeta składa się z pierwiastków ja jestem fizykiem i powiem wam tyle przełożę to na bardzo prosty język.. jeśli w planecie brakuje jakiegoś pierwiastek potem do chodzi do zaburzeń w naturze

Wiem, że nic nie wiem, ale już z niejednej książki teorię jadłem i pierwszy raz słyszę o tej teorii. W jaki sposób brak tak chemicznie obojętnego pierwiastka jak złoto miałby powodować katastrofy klimatyczne na skalę planetarną?
kryształowa pisze:z tym złotem chodziło o to ze zaczęło go brakować a to przyczyniało się do zaburzeń w atmosferze np. kataklizmy itp. Dlatego szukali jakiegoś ratunku na innych planetach.

Serio jesteś fizykiem? :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: forrest » 20 lip 2010, 21:57

Methyl, jak się rozpyli w atmosferze złoto - tak usłyszałem w audycji Barbary Choroszy - to zmienia się położenie równowagi w którym bilansują się strumienie promieniowania pochłoniętego przez planetę, promieniowania odbitego i promieniowania wyemitowanego przez te planetę. Czyli temperatura układu jest mniejsza. Jaki wpływ ma stan atmosfery na stan litosfery czy hydrosfery, tego nie wiem, ale przypuszczam, że wiodącą rolę mogą mieć nieznane współczesnej fizyce oddziaływania – tak zgaduję.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: methyl » 21 lip 2010, 08:10

Ok, w preces regulacji albedo za pomocą rozpylania złota w atmosferze jestem w stanie uwierzyć.
Co do reszty to poczekam i zobaczę jak się sprawy rozwiną.
Póki co to kładę całą tę nibirowską mitologię na półkę razem z mitologią Parandowskiego :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: cthulhu87 » 21 lip 2010, 15:22

methyl pisze: Ok, w preces regulacji albedo za pomocą rozpylania złota w atmosferze jestem w stanie uwierzyć.

:shock:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi