prosba o pomoc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: prosba o pomoc

Postautor: paradox2604 » 19 lip 2010, 19:59

powiedzcie czemu gina dobrzy ludzie tak mlodo on nigdy nikomu nic zlego nie zrobil:(
paradox2604

Postautor: cthulhu87 » 19 lip 2010, 20:16

Paradox2604, wiem że nie jest łatwo pogodzić się z taką śmiercią, a Twoje pytania i wątpliwości są słusznie podjęte. Warto się nad nimi zastanowić. Póki co, polecam poddać pod refleksję ten fragment (tłum. Luperci Faviani):

Z Ewangelii według spirytyzmu:

Powiadacie często o jakimś złym człowieku, który uniknął niebezpieczeństwa, że, gdyby był dobrym człowiekiem, na pewno by zginął. Tak więc, mówiąc w ten sposób, nie mijacie się z prawdą, gdyż rzeczywiście często się zdarza, iż Bóg wyznacza słabo rozwiniętemu Duchowi dłuższe wcielenie niż Duchowi dobremu, który otrzymuje nagrodę za zasługi i jego próba jest możliwie krótka […]
Gdy umiera dobry człowiek, z którego domem sąsiaduje okrutnik stwierdzacie, że lepiej by było, gdyby zmarł ten drugi. Wówczas jesteście w wielkim błędzie gdyż ten, który odszedł zakończył swą próbę, a ten, który żyje, być może jeszcze jej nie zaczął. Dlaczego chcielibyście, aby nikczemnik nie miał czasu jej ukończyć, a dobry, by pozostał przywiązany do ziemi? Cóż odpowiedzielibyście, gdyby jeden więzień już po odbyciu kary pozostawał za kratami przez dłuższy czas, a wypuściłoby się na wolność skazańca, któremu to się nie należy? Wiedzcie, że prawdziwa wolność tkwi w oswobodzeniu się z więzów ciała, a póki przebywacie na ziemi jesteście zniewoleni.

Przyzwyczajcie się do niepotępiania rzeczy, których nie potraficie pojąć i uwierzcie, że Bóg jest dobry w każdym szczególe. Często to, co wydaje się wam złe, jest dobrem, ale wasze zdolności postrzegania są tak ograniczone, że wizja całości ulatuje […] Zmuście się do wyjścia poprzez myśli z waszej ciasnej sfery, a w miarę rozwoju znaczenie życia materialnego w waszych oczach zmaleje. Wyda wam się jakby krótką chwilą w wieczności waszej egzystencji duchowej, w jedynej, prawdziwej egzystencji. (Fenelon, 1861)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: szarlotka » 19 lip 2010, 20:46

Witam, bywam na tym forum od smierci meza. jak pewnie kazdy po smierci najblizszej osoby szuka wszelkich mozliwosci aby cos dowiedziec sie o zyciu po smierci.
Moj maz tez zginął tragicznie, kilka dni po jego smierci zauwazylam, ze moj zegarek, ktory dostalam od niego stoi dokładnie na godzinie jego smierci. czy to faktycznie mogło byc pozegnanie?
szarlotka

Postautor: cthulhu87 » 19 lip 2010, 21:15

Szarlotka, nie wiem czy takie zdarzenie może o czymś świadczyć. Wiem, że w przypadku śmierci mojego dziadka również była taka sytuacja z zegarem. Przypadek? hmm.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 19 lip 2010, 21:39

Zegarek zatrzymał się, ale czas płynie dalej...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: paradox2604 » 19 lip 2010, 22:03

wy mozecie chociaz mowic o jakims znaku ja niestety nie :( mam jego zegarek ktory mial przy sobie jak zginal :( ciagle dziala i teraz mi odmierza czas do naszego spotkania :(
paradox2604

Postautor: paradox2604 » 23 lip 2010, 19:08

wszedzie gdzie czytam na necie wszyscy pisza ze wlasnie na tym forum znajdzie sie pomoc w takich sprawach czy jest tu ktos na forum kto zajmuje sie lub widzi duchy ?
paradox2604

Postautor: Voldo » 23 lip 2010, 22:02

"Widzi Duchy" = jest medium widzącym. Ale niestety raczej nie.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 23 lip 2010, 22:30

podobno pomocne jest zamówienie mszy gregoriańskich...
artur

Postautor: forrest » 24 lip 2010, 08:47

Ale z pewnością tylko dla kogoś, kto wierzy, że odprawienie takiej mszy doprowadzi do uzyskania oczekiwanych rezultatów.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi