Wojna i zabijanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wojna i zabijanie

Postautor: danut » 23 sty 2017, 17:20

"na szczęście mam tylko takich- którzy bez mrugnięcia okiem zrobiliby wszystko w takiej sytuacji
dosłownie wszystko bez względu na wszystko.
" - A przecież rzecz w tym, aby się nie upodlić, by mieć zasady, honor tak mocno wpisane w swojej duszy tak by nie stać nas było ich dokonać mimo wszystko, by nikt i nic na nas ich nie mógł wymusić, bo właśnie w tym tkwi siła człowieczeństwa.
danut

Postautor: odnowa » 23 sty 2017, 17:57

Kolejna wojna światowa może rozpocząć się i zakończyć błyskawicznie za sprawą pocisków nuklearnych.
odnowa

Postautor: czarnyMag » 24 sty 2017, 10:23

Bresson pisze:Witam wszystkich. Ostatnio zadaję w tym dziale sporo pytań, ale też wiele pytań nurtuje mój umysł. Pytań na które trudno mi znaleźć odpowiedzi. Mam nadzieję, że nikt na forum nie będzie miał mi tego za złe. Interesuję się historią i za każdym razem uzmysławiam sobie, że wojny w które są wplątywani ludzie pragnący pokoju dzieją się codziennie na całym świecie od dawien dawna. Mam świadomość że wojny były, są i będą. Zastanawiam się ostatnio jakbym się zachował gdyby wybuchła wojna, a ja zostałbym wysłany na front. Myśl że musiałbym odebrać życie drugiemu człowiekowi mocno mnie smuci. Czy gdybym dał się zabić by nie musieć pociągać za spust i uniknąć odebrania życia ludzkiego to byłoby traktowane jak samobójstwo czy akt miłosierdzia wobec bliźniego swego?

Kiedyś zadałem to samo pytanie i spirytyści z etykietką spirytysty odpowiedzieli mi że w imię materii i własnej "rodziny" - zabili by :lol: :lol: :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 26 sty 2017, 20:49

czarnyMag pisze:Kiedyś zadałem to samo pytanie i spirytyści z etykietką spirytysty odpowiedzieli mi że w imię materii i własnej "rodziny" - zabili by :lol: :lol: :lol:

Gdybyś miał w ręku broń, a za sobą osoby które kochasz i pojawiłaby się inna osoba z zamiarem zabicia Ciebie, i Twoich najbliższych - to co byś zrobił? To jest instynkt. Nie mówię już tutaj o tym, że powinno się zawsze szukać jak najmniej brutalnej ścieżki, ale zdarzają się w życiu sytuacje typu "On albo Ty", a podczas wojny to już w ogóle nie jest naszą winą tak postępować, bo zostaliśmy do tego zmuszeni. Dlatego nigdy więcej wojny.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 26 sty 2017, 21:50

Mamy prawo bronić swoje życie nawet za cenę życia agresora, ale również mamy prawo poświęcić swoje życie, nie chcąc zabijać agresora. To indywidualny wybór.
Ale uważam, że mamy obowiązek bronić życia innych ludzi nawet za cenę zabicia agresora.
Ale nie mamy prawa zabijać nikogo broniąc dóbr materialnych.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Pawełek » 26 sty 2017, 22:17

stefan12 pisze:Mamy prawo bronić swoje życie nawet za cenę życia agresora, ale również mamy prawo poświęcić swoje życie, nie chcąc zabijać agresora. To indywidualny wybór.
Ale uważam, że mamy obowiązek bronić życia innych ludzi nawet za cenę zabicia agresora.

Można również wspomnieć, że nie zawsze człowiek zginie od jednej kuli. Nikt nie powiedział, że mamy celować w głowę. Można starać się strzelić w nogę bądź w rękę gdzie jest trzymana broń, ale i tak wtedy decydują emocję i instynkt.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 27 sty 2017, 01:09

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:Kiedyś zadałem to samo pytanie i spirytyści z etykietką spirytysty odpowiedzieli mi że w imię materii i własnej "rodziny" - zabili by :lol: :lol: :lol:

Gdybyś miał w ręku broń, a za sobą osoby które kochasz i pojawiłaby się inna osoba z zamiarem zabicia Ciebie, i Twoich najbliższych - to co byś zrobił? To jest instynkt. Nie mówię już tutaj o tym, że powinno się zawsze szukać jak najmniej brutalnej ścieżki, ale zdarzają się w życiu sytuacje typu "On albo Ty", a podczas wojny to już w ogóle nie jest naszą winą tak postępować, bo zostaliśmy do tego zmuszeni. Dlatego nigdy więcej wojny.

mówisz: jeśli taka jest Twoja wola Boże i nic nie robisz (oczywiście nie stoisz z bronią w rękach), ale ci co biorą broń zazwyczaj ściągają do siebie agresora (naginają rzeczywistość :) Ci co wierzą bezgranicznie w Boga nie miewają takich sytuacji!
Nigdy Pawełek nie obronisz niczego jak Twoja wola będzie sprzeczna z wolą Boga!
Nie słyszałeś o tym :D
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 27 sty 2017, 01:13

stefan12 pisze:Mamy prawo bronić swoje życie nawet za cenę życia agresora, ale również mamy prawo poświęcić swoje życie, nie chcąc zabijać agresora. To indywidualny wybór.
Ale nie mamy prawa zabijać nikogo broniąc dóbr materialnych.

A słyszałeś o tym, że jak Twoje dziecko będzie powodem Twego upadku to Bóg je Ci odbierze? I to nie jest tylko jeszcze jedna sentencja filozofii - potraktuj to jako swoją naukę!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: stefan12 » 27 sty 2017, 06:04

czarnyMag pisze:
A słyszałeś o tym, że jak Twoje dziecko będzie powodem Twego upadku to Bóg je Ci odbierze? I to nie jest tylko jeszcze jedna sentencja filozofii - potraktuj to jako swoją naukę!

Nie, nie słyszałem. To Twój wymysł?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: czarnyMag » 27 sty 2017, 09:06

stefan12 pisze:
czarnyMag pisze:

Nie, nie słyszałem. To Twój wymysł?

Tak mówią obecnie medytujący, że dzieci mają skupić uwagę rodziców obecnie na sprawach ducha i pokoju na świecie, a jeśli nie są w stanie tego zrobić to zaczynają chorować na różne świństwa, a gdy to nadal nie jest wstanie oderwać ich rodziców od materii i pogoni za kasą to odchodzą pozostawiając ich w rozbiciu. Ja to odniosłem do obrony rodziny przez materialistę który skupia się na materii (jest gotów odbierać życie w imię życia).
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi