Projekt Cheops

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Projekt Cheops

Postautor: forrest » 14 lip 2010, 05:33

Z przyczyn obiektywnych Andrzej Wójcikiewicz nie zdołał (przynajmniej na razie) zamieścić rysunków... Jeden z nich wyraża następujący podział:

MEDIA UMOŻLIWIAJĄCE PRZEKAZ INFORMACJI POCHODZĄCYCH OD DUCHÓW

- MEDIA MECHANICZNE
Osoby, poprzez które mogą wypowiadać się duchy, co następuje dzięki przekazaniu przez medium kontroli nad motoryką jego ręki lub narządów mowy.

- MEDIA PÓŁMECHANICZNE
Przekazując komunikaty posługują się zdolnościami charakterystycznymi zarówno dla mediów intuicyjnych jak i mediów mechanicznych.

- MEDIA INTUICYJNE
Odbierają myśli kierowane do nich przez duchy i wyrażają je pisemnie lub na głos, posługując się przy tym swoim własnym stylem wypowiedzi oraz zasobem słów.

Co sądzicie o tym, co tu zaproponowałem? - Chodzi o to, że podział na media mechaniczne, półmechaniczne i intuicyjne obejmowałby nie tylko media piszące (jak to jest w KM), ale również mówiące. Czyli np. jak zmienia się wyraz twarzy i głos medium, w trakcie przekazu, to wtedy medium takie wg tego podziału byłoby mechanicznym-mówiącym.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Luperci Faviani » 14 lip 2010, 16:18

forrest pisze:Co sądzicie o tym, co tu zaproponowałem?
Medium intuicyjne to chyba coś innego... Medium mechanicznym nazwałbym medium, które np. działa w transie, a półmechanicznym medium, które jest świadome tego, co dzieje się z nim w trakcie seansu.

A tak w ogóle, to wszystko jedno. Uważam, że gros określeń można traktować umownie, w zależności od kontekstu.

A z czym kojarzy się wam nazwa: "mediumizm sensytywny"?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: forrest » 14 lip 2010, 16:42

Coś innego, czyli co? Ja oczywiście bazowałem w znacznym stopniu na "Opowieściach spirytystycznych" PG. Masz jakieś definicje spoza KM?
Nie przypominam sobie niczego takiego, jak mediumizm sensytywny, ale obstawiałbym, że chodzi o zdolność do odczuwania fizycznych bodźców (dotyku), pod wpływemoddziaływania dchów :]
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Manta » 15 lip 2010, 05:35

Powiem więcej: nie tylko dotyku :D
Wydaje mi się, że takie medium byłoby w stanie odbierać bodźce wszystkimi zmysłami.
Manta

Postautor: forrest » 15 lip 2010, 21:02

Czyli może to być np. smak??

A czy w grupach spirytystycznych związanych z MRSem są osoby, które sądzą, że posiadają zdolność wyczuwania uczuć/emocji duchów, które się do nich zgłaszają? - tym samym posiadałyby zdolność rozróżniania natury duchów? (tak mi się wydaje).
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Manta » 16 lip 2010, 12:44

Smak, powonienie... To by było dopiero ciekawe.

Co do odczuwania emocji- miałam raz taką sytuację. Zaraz po domniemanym spotkaniu z jakimś bytem (zakładam, że był to mój zmarły niedawno kolega- była rocznica jego śmierci i bardzo intensywnie o nim myślałam) poczułam w sobie emocje, które ode mnie nie pochodziły. Poczułam się jakby zniewolona nimi. Była to okropna mieszanka żalu, goryczy, strachu i smutku. Popłakałam się jak dziecko, choć tego nie chciałam. Czułam jak coś we mnie wzbiera, jakby haust powietrza przeciskał mi się przez gardło, takie dławiące uczucie.
Potem zaczęły mi płynąc łzy, moje ciało się trzęsło z emocji.
Trwało to może 30 sekund po czym urwało się tak nagle i niespodziewanie, że sama już nie wiedziałam co się dookoła dzieje.
Manta

Postautor: forrest » 16 lip 2010, 22:06

To, co napisałaś jest chyba trochę podobne do relacji osób z filmu o hipnozie z CNE. W końcu wszyscy mamy zdolności medialne - nie zawsze aktywne aż w takim stopniu (?).
Ciekawy opis, Manta.
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: forrest » 17 lip 2010, 21:14

Ci, których przyciągnąłem tutaj ze strony Projektu Cheops - na to forum. Może jeszcze zaproszę Was na stronę spirytyzm.pl - jeżeli jeszcze tam nie byliście. Ta strona daje wyobrażenie o tym, czym jest spirytyzm.
Rafał
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Luperci Faviani » 17 lip 2010, 22:09

Medium intuicyjne musi rozróżniać swoje myśli od podszeptów Ducha, więc samo rozgranicza to, co pochodzi od niego, od tego, co dociera z zaświatów.

"Mediumizm sensytywny" - wyczuwanie emocji Ducha
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: forrest » 18 lip 2010, 07:28

Nic sprzecznego z tym nie miałem na myśli, kiedy starałem się jednym krótkim zdaniem opisać, jakie zdolności ma medium intuicyjne.
Z tego, co napisałeś, wynikałby rozróżnienie między medium intuicyjnym a inspirowanym.
Awatar użytkownika
forrest

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności