Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: danut » 09 sty 2017, 00:04

Jest też mnóstwo doskonale udokumentowanych badań nad samą świadomością, idących w parze z rozwojem nauki od strony biologicznej, fizycznej, psychologicznej i nie potrzeba w tym na pewno kierować się wiedzą, z której czerpią ezoterycy, tą niby przekazywaną z pokolenia na pokolenia i powtarzaną w formie dogmatów. Włączenie do opisu żywych zjawisk metod i tłumaczeń z fizyki kwantowej, prac nad komórką szczególnie tych dotyczących przenoszenia jej pamięci i mnóstwo innych, do których mało kto chce sięgnąć i połączyć je z wiedzą duchową.
danut

Postautor: czarnyMag » 09 sty 2017, 13:11

Xsenia pisze:Naukowe dowody? Nagrania?
Natasza żaden człowiek, choćby nie wiem jak bardzo dobry, nigdy nie będzie wiarygodnym źródłem. Choćby dlatego, że każdy może oszukiwać. A ty nie jesteś wykrywaczem kłamstw. Chcesz wierzyć, to wierz. Nikt ci tego nie zabroni. Ale nie opowiadaj, że posty na forum są wiarygodnymi źródłami, bo to naiwność pierwszej wody.

No ale popatrz - Jesteś na tym forum - to wierzysz w duchy/dusze nie? Jesteś na forum TYM bo chcesz uwierzyć w coś co to forum sobą reprezentuje (w jakieś zjawiska wierzy), choć Twój pragmatyzm ma uzasadnienie (chcesz odsiać kłamstwo od prawdy).
Ale kierując się tym pragmatyzmem nie można wierzyć w nic co nie zostało nagrane - a Kardeka rozmowy z duchami ktoś uwiarygodnił przez nagranie? NIE! Więc pozostają wierzenia LUDOWE i wierzenia nie ludowe które się od tych ludowych niczym nie różnią!!!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 09 sty 2017, 13:20

danut pisze:Jest też mnóstwo doskonale udokumentowanych badań nad samą świadomością, idących w parze z rozwojem nauki od strony biologicznej, fizycznej, psychologicznej i nie potrzeba w tym na pewno kierować się wiedzą, z której czerpią ezoterycy, tą niby przekazywaną z pokolenia na pokolenia i powtarzaną w formie dogmatów. Włączenie do opisu żywych zjawisk metod i tłumaczeń z fizyki kwantowej, prac nad komórką szczególnie tych dotyczących przenoszenia jej pamięci i mnóstwo innych, do których mało kto chce sięgnąć i połączyć je z wiedzą duchową.

No ale Danut ty wierzysz w naukowe podejście do tematu które jest "naukowe" :) Jeśli coś ma mieć znamiona Nauki to da się te znamiona w ten sposób udowodnić! To udowodnij to co napisałaś ze swoją koleżanką w Waszej książce! Daj link do strony gdzie są przedstawione wiarygodne dowody nie ezoteryka! Albo napisz że za udostępnienie wiarygodnych dowodów które w sposób naukowy udowodnią (to w co wierzysz) trzeba zapłacić tyle i tu - To ja zapłacę :) Ale to ma przekonać mojego kuzyna ateistę i moją siostrę teistkę! Nagrania zarejestrowane kamerą mile widziane :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 09 sty 2017, 13:31

No, ale Ty Magu nie czytałeś tej książki, bo gdybyś ją czytał to wiedziałbyś o tym, że są w niej podane, właśnie informacje na temat tego - co, gdzie i kiedy ktoś udowodnił i nie ma tam wspomnienia o pracach żadnego ezoteryka.
danut

Postautor: czarnyMag » 09 sty 2017, 13:57

danut pisze:No, ale Ty Magu nie czytałeś tej książki, bo gdybyś ją czytał to wiedziałbyś o tym, że są w niej podane, właśnie informacje na temat tego - co, gdzie i kiedy ktoś udowodnił i nie ma tam wspomnienia o pracach żadnego ezoteryka.

Czyli w książce jest podpięta płyta CD? :) Bo coś co ktoś uwiarygadnia swoimi dyrdymołami podpartymi tytułem naukowym nie jest żadnym dowodem na cokolwiek! :twisted:
Na każde wyprowadzenie tezy przez Was Drogie Panie w Waszej książce mogę postawić PROFESORA dziedziny na którą się Szanowne Panie powołują który to profesor jako nie przekonany (ATEISTA) obali Wam to taką samą tezą w oparciu o NAUKĘ z której ma tytuł naukowy! Ale już nagrania zarejestrowanego z tzw. kamery NIE!
Więc?
Ta druga pani doktor nie przekonała na swym wystąpieniu nieprzekonanych którzy wierzą na podstawie własnych przekonań w tym ezoterycznych.

ps. mnie przekonują Twoje osobiste doświadczenia w oparciu o ezoterykę - tylko!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 09 sty 2017, 15:25

Dziwię się ludziom, którzy nie wiedzą o czym piszą, ale będą uparcie wymyślać na ten temat i krytykować. Pani doktor nic od siebie nie wymyśla, ani żadnych twierdzeń, ani sama niczego w książce nie udowadnia, tylko opisuje i powołuje się na prace naukowe wskazujące na silny związek świadomości z czymś z poza naszego świata, prowadzone w poważnych instytutach na całym świecie. Badania i ich wyniki, nazwiska profesorów, doktorów psychiatrii, fizyki, biologii, genetyki, itp. Są to badania wyprzedzające i mało znane w Polsce, ale były przeprowadzone i udokumentowane, to że my zwykli ludzie nie mieliśmy o nich pojęcia nie oznacza, że są fałszywe i jak dla mnie warto jest się z nimi zapoznać.
danut

Postautor: Nikita » 09 sty 2017, 15:48

Bo w nauce jest Jakis Taki dziwny trend..a przeciez wielu naukowcow zajmuje sie roznymi paradziedzinami czy medycyna anturalna i Maja oni swoje wyniki...a ten ogolnie przyjety hermetyczny swiat naukowy nie chce tego przyjac do wiadomosci....

Nauka dzisiaj jest tak samo zdogmatyzowana jak kosciol katolicki....Naukowcy , ktorzy wyrywaja sie temu trendowi malo sa ciagle znani...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 09 sty 2017, 16:04

Nikita pisze:Bo w nauce jest Jakis Taki dziwny trend..a przeciez wielu naukowcow zajmuje sie roznymi paradziedzinami czy medycyna anturalna i Maja oni swoje wyniki...a ten ogolnie przyjety hermetyczny swiat naukowy nie chce tego przyjac do wiadomosci....

Nauka dzisiaj jest tak samo zdogmatyzowana jak kosciol katolicki....Naukowcy , ktorzy wyrywaja sie temu trendowi malo sa ciagle znani...

Dokładnie tak. :) Ale na szczęście już zaczynają się te wiadomości przedostawać do ogółu, proszę jaki link znalazłam
http://www.robertdee.pl/teoria-kwantowa ... echswiata/
danut

Postautor: Nikita » 09 sty 2017, 17:18

interesujący artykuł...Ostatnio coraz głośniej o tego typu badaniach i naukowcach....może w końcu sie cos zmieni i ten materialistyczny punkt widzenia zniknie....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 09 sty 2017, 17:41

Też mam taką nadzieję, wierzę w to, bo to co przepowiedziano mi 27 lat temu zaczyna się sprawdzać w detalach. Ta przepowiednia obejmowała także to, że napiszę książkę, ponieważ nie wierzyłam w to, że kiedyś znajdę na swoje pisanie wydawcę zaczęłam 10 i pół roku temu pisać na forach. Reakcje wtedy na to co piszę były straszne, ludziom nie mogło pomieścić się to w głowach, były ataki, wyśmiewanie, itp. Jednak ludzie znający te badania, znający dobrze wiodące dziedziny nauki, zaznajomieni z rewelacjami i nowościami w nauce zainteresowali się tym co piszę. Moje doświadczenia życiowe doskonale wpisywały się w te zdobyte przez nich wiadomości i książka powstała.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi