Co według was Stwórca miał na celu w kwestii pozytywnych...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Co według was Stwórca miał na celu w kwestii pozytywnych

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2016, 19:40

Nie chodziło mi o zabronienie Tobie się śmiać wręcz cieszyłem się że masz dobry humor. Sęk w tym, że nie możemy być tacy pewni, jeśli powodem czyjegoś śmiechu są przekonania kogoś innego to w ten sposób powodem do śmiechu mogą być przekonania tego który się z niego śmieje. Co otrzymujemy? Taką jakby niedojrzałość (żeby nie urazić, bo Ty jesteś inteligenta) otrzymujemy po prostu śmiech na sali a sami nie mamy pewności. Wybacz moje jakieś tam sztywne pouczania, ale zadziwiło mnie, że Cie rozśmieszyłem.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 19:47

:) Prawdo znasz już trochę filozofię spirytystyczną. I zadajesz pytanie: "Czy na tym mamy pozostać? Należy zakończyć temat?" :) Cała filozofia spirytystyczna polega na tym, że nic się nie kończy, że do upadłego staramy się być coraz lepsi i coraz bardziej rozwijamy sie duchowo. Dlatego mnie to tak rozbawiło :) I nie, nie uraża mnie twoja reprymenda. Choć mam nadzieję, że nie uraził cię mój śmiech :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2016, 19:53

Nie uraziło mnie, musiałabyś się trochę napracować żeby mnie urazić, bo Cie lubię. : P

Uważam po prostu, że mimo filozofii spirytystycznej nie może być powodem do śmiechu inna filozofia.

Czy filozofia wiecznego doskonalenia (spirytystyczna) jest pewna?

Fajnie brzmi, ale co jeśli jest inaczej? Co jeśli na przykład Piękno samo w sobie autorstwa Platona rozciąga się w nieskończoność, a rozwój kończy na pełnej anamnezie?

Platończyk nie wyśmiewa spirytysty, a jego ktoś wyśmiewa. Obie filozofię są poważne, ale ten który preferuje daną i śmieje się z drugiej - on tą powagę swojej filozofii psuje, ponieważ powinien wiedzieć, że nic nie wie.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 21:44

1Prawda1 pisze:Platończyk nie wyśmiewa spirytysty, a jego ktoś wyśmiewa.

Przyjrzyj sie dokładnie moim słowom, bardzo cie proszę :). Przyjrzyj się i zastanów czy naprawdę wyśmiewałam w nich twoją filozofię, czy tylko ty nadajesz mojemu śmiechowi taką interpretację.

W sumie cie rozumiem, spotykasz sie z takim potępieniem lub wyśmiewaniem twojej filozofii, że nie potrafisz już rozróżnić czy ktoś ją wyśmiewa czy nie. No nic, nie wyśmiewałam twojej filozofii :) i raczej bym się na to nie porwała. Nie poświęciłam całego życia filozofii, jak Platon, więc gdzie mi do niego :)

1Prawda1 pisze:Czy filozofia wiecznego doskonalenia (spirytystyczna) jest pewna?

Prawdo nic nigdy nie jest pewne. Ale jesteśmy na forum spirytystycznym i zwrócono mi uwagę, że za mało przedstawiam właśnie tej filozofii, a za dużo swojej własnej. I obiecałam, że postaram się więcej szerzyć wiedzę spirytystyczną. I między innymi stąd moje słowa.
Osobiście nie do końca popieram teorię wiecznego doskonalenia się, ale cóż robić? W końcu to forum spirytystyczne :)

1Prawda1 pisze:Fajnie brzmi, ale co jeśli jest inaczej? Co jeśli na przykład Piękno samo w sobie autorstwa Platona rozciąga się w nieskończoność, a rozwój kończy na pełnej anamnezie?

W innym wątku zadałam pytanie co to jest Niebo, w tym zapytam: a co to jest Piękno? Przecież Piękno dla każdego z osobna może być całkowicie czym innym. A i znajdą sie tacy dla których twoje Piękno jest Niebem. Może się więc okazać, że i oni mają rację i ty. Tyle, że na to samo nadajecie inne nazwy.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2016, 21:48

Dobra, faktycznie jesteśmy na forum spirytystycznym i trzeba ograniczyć to. Ja mam chyba troszkę łatwiej bo Platon był spirytyzmu prekursorem bodajże. Jednak też spróbuje się hamować.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: czarnyMag » 31 gru 2016, 02:12

1Prawda1 pisze:Co według was Stwórca miał na celu w kwestii pozytywnych różnic między ludźmi?

Nie chodzi mi o odpowiedź: bo jednolitość jest zbyt trywialna, a rozmaitość bliższa wspaniałego tworzenia.

Jeśli jakaś inna odpowiedź istnieje - zapraszam do ciekawej rozmowy!

Ludzie to powłoka (skorupa) która jest jednaka w stosunku do pozostałych skorup. Co do duchów które zamieszkują czasowo ciała ludzkie - duchy też są jednakie chyba, że zakładasz iż pochodząc z różnych światów przynoszą ze sobą ostatnią formę ciała do ludzkiej skorupy.
A więc o jakich różnicach piszesz? Jakiekolwiek różnice byłyby niesprawiedliwością gdyby je miał stworzyć Stwórca!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Zbyszek » 31 gru 2016, 12:37

Kwestia jednolitości, nie prowadzi do rozwoju, do ewolucji. Nic i Nikt, nie byłby w stanie iść do przodu jeżeli wszystko w około byłoby identyczne. Egzystencja w wszechświecie polega na ciągłych zmianach, oddziaływanie rożnych przeciwstawień na siebie sprzyja temu. Wszystko co nas otacza musi być w ruchu, dlatego takie pozytywne różnice między ludźmi wpływają na nasz rozwój.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 31 gru 2016, 16:24

Jednolitość nie istnieje, bo Bóg dał nam wolną wolę
To my wykuwamy samych siebie w ogniu nieskończonych inkarnacji i dokonywanych wyborów

My tworzymy samych siebie
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 31 gru 2016, 16:53

Krzysztoff pisze:Jednolitość nie istnieje, bo Bóg dał nam wolną wolę
To my wykuwamy samych siebie w ogniu nieskończonych inkarnacji i dokonywanych wyborów

Nie do końca jest to prawda. Nasza "wolna wola" nie pozwala nam w końcowym efekcie nie trafić z powrotem do Boga.
Wolna wola to nic innego jak wolność wyboru drogi jaka chcemy kroczyć do ponownego zjednoczenia się z Bogiem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 31 gru 2016, 17:33

Mirek pisze:
Krzysztoff pisze:Jednolitość nie istnieje, bo Bóg dał nam wolną wolę

Nie do końca jest to prawda. Nasza "wolna wola" nie pozwala nam w końcowym efekcie nie trafić z powrotem do Boga.
Wolna wola to nic innego jak wolność wyboru drogi jaka chcemy kroczyć do ponownego zjednoczenia się z Bogiem.

Czyli z jednej strony jej nie mamy - bo tak czy siak trafimy do boga, a z drugiej strony mamy, ponieważ możemy decydować o drodze po której będziemy do niego dążyć. Może być krótka, albo długa :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi