czy on był medium?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

czy on był medium?

Postautor: Konrado73 » 17 maja 2016, 23:26

Konrado73

Re: czy on był medium?

Postautor: cthulhu87 » 18 maja 2016, 07:50

Tak, Stefan Ossowiecki był medium. Wprawdzie etymologia słowa medium sugeruje pośrednictwo między ludźmi a duchami, ale termin ten można potraktować szeroko, gdyż część zjawisk parapsychicznych zostaje wywołana bardziej dzięki siłom własnego ducha medium (animizm) niż ducha osoby trzeciej. Ludzie ci dysponują siłami psychicznymi, które w pewnych warunkach mogą się manifestować w otoczeniu: jasnowidzenie na przykład wynika z faktu, że jaźń wykracza poza organizm i wchodzi w interakcję z otoczeniem, percypuje je w jakiś sposób bez pośrednictwa zwykłych organów zmysłowych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 20 maja 2016, 12:23

cthulhu87 pisze: gdyż część zjawisk parapsychicznych zostaje wywołana bardziej dzięki siłom własnego ducha medium (animizm) niż ducha osoby trzeciej.

Ludzie ci dysponują siłami psychicznymi, które w pewnych warunkach mogą się manifestować w otoczeniu: jasnowidzenie na przykład wynika z faktu, że jaźń wykracza poza organizm i wchodzi w interakcję z otoczeniem, percypuje je w jakiś sposób bez pośrednictwa zwykłych organów zmysłowych.

Hmmmm....
Jasnowidzenie = jazn wchodzi w interakcje z otoczeniem :?: czy dobrze rozumiem ... z jakim otoczeniem ?
Ja n.p. bez pomocy ("opiekuna") to potrafie jedynie to, czego sie nauczylam (dzialania praktyczne w wiekszosci)
bo sama z siebie-dzieki silom wlasnego ducha, jak napisane wyzej, to moge sie najwyzej miesiacami trudzic i wysilac bez jakichkolwiek rezultatow.
Natomiast, kiedy otrzymuje tzw."prowadzenie", sama jestem zaskoczona tym co sie dzieje z moim udzialem.

Pozatym , moim zdaniem nawet najlepsze media, posluguja sie po czesci dobrym aktorstwem... niestety... :|
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: crossby » 17 gru 2016, 07:14

:D :D :D :kardec: :kardec:
crossby

Wróć do Pytania i odpowiedzi