autor: Pablo diaz » 05 gru 2016, 00:16
Myślę,że spirytysta lub spirytyści jako grupa społeczna nie czują zniewagi czy ubliżenia z tytułu pobiearania opłat za
,,posługę,, mediumiczną ponieważ przyjazny i życzliwy człowiek daleki jest od tego uczucia.
Jednak medium pobierajace opłaty nic więcej jak narażone jest na wpływ tylko i wyłącznie duchów niskich ,przez co medium wprowadza w błąd nie tylko siebie ,ale i osobę korzystającą z płatnego mediumizmu.
Jest tak ponieważ mediumizm nie jest żródłem autopromocji lub wzbogacania się,ale narzędziem,które
Bóg daje duchom do wzrostu moralnego,do użytku na rzecz bliżniego,aby oddając się i nie oczekując nagrody przybliżyć się do Jezusa.
Mediumizm służy jako narzędzie odkupienia win ,ponieważ osoby z tym darem to duchy ,które w poprzenim życiu
dokonały katastrofalnych błędów.
Medium osiągnowszy pewien stopień moralny w jasny sposób (ma wgląd) widzi,co jest powodem mediumizmu.
Ważną sprawą o której osoby z tym darem nie wiedzą jest edukowanie mediumizmu.Wiele mediów nie pracując nad moralnością wręcz zafascynowane jest swymi doświadczeniami.Ślepo wierzą w nieomylność swoich wizji lub komunikatów .U takich osób łatwo jest wywołać obrazę np.krytyką ich doświadczeń.Osoby te będąc odbiciem własnej pychy przedstwaiają dość powarzne(typowe dla człowieka o niskiej kulturze moralnej) zaburzenia psychiczne charakteryzujące się łatwością w ubliżaniu ,nieuprzejmością ,drwiną ,kpiną -często aluzyjną ...itd (jedynie do tych osób,które nie podzielają ich zdania)
Samo nie pobieranie opłat absolutnie nie daje nam pewności,że jesteśmy pod kierownictwem Dobrych Duchów,to sprawa o wiele bardziej złożona,wymagająca nie tylko bezinteresownej pracy na rzecz bliżnich,ale i głębokich zmian w sobie,które rozpalą w naszym życiu prawdziwe pokłady miłości,skromności,pokory miłosierdzia ,którego przykałdem był Jezus.
Ja zawsze proponuje dzieła Kardeca ,a szczególnie ,,Księgę mediów,,dla wszystkich zarówno dla początkujących jak i tych z większym doświadczeniem ,jest to prawdziwa skarbnica wiedzy o mediumiźmie.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.