Adeptus pisze:Nie każdy jest wybrany
Zalatuje tu predestynacją
Adeptus pisze:Nie każdy jest wybrany

Bóg zdecyduje.cthulhu87 pisze:Pismo ma się wypełnić w 100%, zatem zostaniesz stracony, twoja dusza zniszczona.
Właśnie, w 100%. Zdaje się Adeptusie, że Bóg zniszczy Cię wespół z "heretykami", bo niestety jesteś częścią wspólnoty, która prawdopodobnie nie dobija nawet do 90%.
Bóg stworzył istotę czystą i piękną. Lecz ta istota napełniła się pychą i egoizmem, dlatego sprzeciwiła się Bogu. Ta istota sama zdecydowała się przeciwstawić Bogu. Wspominałem wcześniej, Lucyfer był najwspanialszym z aniołów. Na początku nie był zły, to jego wolny wybór sprawił, że został potępiony na wieki.Voldo pisze:Adeptus pisze:Bóg nie powstał, On Jest. Szatan został stworzony przez Boga.
Ok.
To ja dziękuję za współpracę i rozmowy z Tobą.
Dla mnie Bóg jest miłosierny, dobry, sprawiedliwy i kochający.
Dla Ciebie jak widać jest w stanie stworzyć istotę całkowicie przesiąkniętą złem. A więc taki nie jest.
To Bóg stworzył duszę, skoro ją stworzył, może i zniszczyć.Szkoda tylko, że dusza nie może zostać zniszczona.
Gdyby każdy ot tak byłby zbawiony to nie byłoby sprawiedliwe.methyl pisze:To Ci dopiero sprawiedliwość...
cthulhu87 pisze:Adeptus pisze:Nie każdy jest wybrany
Zalatuje tu predestynacją
Mateusza 24:21 Będzie bowiem wówczas wielki ucisk, jakiego nie było od początku świata aż dotąd i nigdy nie będzie.
22 Gdyby ów czas nie został skrócony, nikt by nie ocalał. Lecz z powodu wybranych ów czas zostanie skrócony.
23 Wtedy jeśliby wam kto powiedział: Oto tu jest Mesjasz albo: Tam, nie wierzcie!
24 Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych.
1 Piotra 2:7 Wam zatem, którzy wierzycie, cześć! Dla tych zaś, co nie wierzą, właśnie ten kamień, który odrzucili budowniczowie, stał się głowicą węgła -
8 i kamieniem upadku, i skałą zgorszenia. Ci, nieposłuszni słowu, upadają, do czego zresztą są przeznaczeni.
9 Wy zaś jesteście wybranym plemieniem, królewskim kapłaństwem, narodem świetym, ludem Bogu na własność przeznaczonym, abyście ogłaszali dzieła potęgi Tego, który was wezwał z ciemności do przedziwnego swojego światła,
10 wy, którzyście byli nie - ludem, teraz zaś jesteście ludem Bożym, którzyście nie dostąpili miłosierdzia, teraz zaś jako ci, którzy miłosierdzia doznali.
Adeptus pisze:To Bóg stworzył duszę, skoro ją stworzył, może i zniszczyć.Szkoda tylko, że dusza nie może zostać zniszczona.
Adeptus pisze:Bóg stworzył istotę czystą i piękną. Lecz ta istota napełniła się pychą i egoizmem, dlatego sprzeciwiła się Bogu. Ta istota sama zdecydowała się przeciwstawić Bogu. Wspominałem wcześniej, Lucyfer był najwspanialszym z aniołów. Na początku nie był zły, to jego wolny wybór sprawił, że został potępiony na wieki.

Bóg stworzył istotę czystą i piękną. Lecz ta istota napełniła się pychą i egoizmem, dlatego sprzeciwiła się Bogu. Ta istota sama zdecydowała się przeciwstawić Bogu. Wspominałem wcześniej, Lucyfer był najwspanialszym z aniołów. Na początku nie był zły, to jego wolny wybór sprawił, że został potępiony na wieki.

Z ust mi to wyjąłeś, zapomniałem tego napisać w swoim poście wyżej! Dokładnie tak, jeśli ktoś jest światły i na wysokim poziomie duchowo- moralnym to unika wszystkiego co brudne i typowo materialne. Dlatego niezrozumiałe i tak jak napisałeś nielogiczne aby taka istota bez konkretnych pobudek zdecydowała się na dobrowolne przejście na ciemna stronę mocy.Voldo pisze:Zawsze mnie to zastanawiało, jak coś, co jest czyste, piękne i mądre może napełnić się pychą i egoizmem toż to NIE LOGICZNE.Adeptus pisze:Bóg stworzył istotę czystą i piękną. Lecz ta istota napełniła się pychą i egoizmem, dlatego sprzeciwiła się Bogu. Ta istota sama zdecydowała się przeciwstawić Bogu. Wspominałem wcześniej, Lucyfer był najwspanialszym z aniołów. Na początku nie był zły, to jego wolny wybór sprawił, że został potępiony na wieki.
adeptus pisze:Z tłumaczeniem Sacyego się nie spotkałem. Zatem jeżeli masz polski przekład Sacyego to nie powinieneś się dziwić z rozbieżności. Zanim uznasz jakieś tłumaczenie za wyznacznik najpierw sprawdź to jak ono powstawało.

Jezus rzekł: "Wszyscy zgrzeszyli".Leszek pisze:Może, ale tego nie zrobi bo Bóg jest stwórcą a nie niszczycielem i zabójcą. Jest też miłosierny ale dla ciebie to słowo ma chyba inne znaczenie.
Zawsze możesz mi tu udowodnisz, że twój bóg jest krwiożerczą bestią, która morduje i likwiduje niewiernych a resztę szczuje lucyferem. Nie będzie to trudne w ST jest wiele przykładów, śmiało, nie krępuj się cytować. Wtedy może uwierzę że jest on w stanie zniszczyć moją duszę
Człowiek również jest czysty i piękny (może w mniejszym stopniu), czy niemożliwością jest aby uniósł się pychą czy chciwością? Jest to możliwe u wszystkich istot obdarzonych wolną wolą.Voldo pisze:Zawsze mnie to zastanawiało, jak coś, co jest czyste, piękne i mądre może napełnić się pychą i egoizmem toż to NIE LOGICZNE.
Jak chcesz możemy cię upiec na stosievinitor pisze:Przepraszam, czy to sala tortur? Nad wejściem do tego przybytku przeczytałem: SPIRYTYZM A PATRIOTYZM. Obawiam się, że trafiłem do portowej tawerny, gdzie podają krwiste befsztyki.
Czy mogę prosić szefa kuchni na słówko? Do nowo uruchomionej rzeźni poszukuję nieprzeciętnego fachowca...
Czy okradanie sklepu ma sens? Ktoś powie, "oczywiście, człowiek się wzbogaci" lecz będzie to bogactwo złudne. Ktoś inny powie, "nie ma sensu, bo prędzej czy później i tak to wyjdzie na jaw i trzeba będzie iść do więzienia".cthulhu87 pisze:Poza tym przyjrzyjmy się szerzej temu rozumowaniu: jeżeli szatan jest arcycwaniakiem, to powinien wiedzieć, że sprzeciwianie się Bogu nie ma sensu. Tym samym powinien wiedzieć, że buntując się jest skazany na klęskę. A może nie jest wcale taki mądry? Można być jednocześnie cwaniakiem i głupkiem? Przecież sprzeczności są tak oczywiste, że absurdem byłoby wierzyć w tego rodzaju zabobonne wierzenia.
Nie wiemy na jakim poziomie duchowym są anioły. Zostały stworzone jako istoty duchowe po to by służyć Bogu, więc pewnie wysoki, ale nie doskonały. "Im wyżej na ścieżce, tym niżej można upaść". Moralność to sprawa indywidualna każdej istoty, nie wiemy jaka moralność istnieje wśród aniołów. Ale w związku z tym, że istnieją w innym wymiarze ich moralność będzie się różniła od naszej moralności.Leszek pisze:Z ust mi to wyjąłeś, zapomniałem tego napisać w swoim poście wyżej! Dokładnie tak, jeśli ktoś jest światły i na wysokim poziomie duchowo- moralnym to unika wszystkiego co brudne i typowo materialne. Dlatego niezrozumiałe i tak jak napisałeś nielogiczne aby taka istota bez konkretnych pobudek zdecydowała się na dobrowolne przejście na ciemna stronę mocy.
Albo ktoś wierzy w Biblię, albo nie, jeżeli wierzysz w Biblię to nie możesz traktować jej na wyrywki. Nauka o Lucyferze, piekle i zbawieniu wywodzi się z Pisma. Jeżeli nie uznajesz Biblii, za natchnione przez Boga Pismo, to tylko tracę czas na dyskusję z tobą.Ja uważam, że szatana czy lucyfera(kto by tam ich rozróżnił) stworzył kościół by nastraszyć ludzi i aby szukali schronienia pod jakże wielkimi skrzydłami kleru. Taka prosta operacja zastraszenia wiernych, pozwoliła napełnić kasę watykańską i zwiększyć wpływy kościoła. Ludzie przekonani że droga do zbawienia przed piekłem istnieje tylko w religii, pozwolili aby księża mówili im co mają robić i jak mają myśleć.
Dziś ludzie są mądrzejsi i w bajki wydają się nie wierzyć jednakże zdarzają się wyjątki. Pozbawione logiki, sprane religijnie jednostki, ślepi na argumentację fundamentaliści..
Adeptus pisze:To nie było przejście na ciemną stronę mocy, taka strona wtedy nie istniała. Był to po prostu sprzeciw. Ciemna strona powstała, gdy szatan został strącony na Ziemię. Bóg wyjątkowo umiłował człowieka, dlatego szatan postanowił zrobić wszystko by człowieka zgubić, zniszczyć. Zniszczyć plan Boży
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości