Obrona drugiej osoby

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Obrona drugiej osoby

Postautor: OneNight » 23 lis 2016, 21:24

Dziś spotkałem się z taką sytuacją. Stałem wieczorem na przystanku i czekałem na autobus. Nagle jakiś dzieciak przypadkowo otarł się o bark pewnego mężczyzny około 40 lat, na co on zareagował w ten sposób:
-Co k***. Jak Ci p** to się nauczysz chodzić, grubasie p****.
Dzieciak w wieku może 14 lat z przerażeniem i piskliwym głosikiem mówił "przepraszam".

Zacząłem tam podchodzić, bo nikt nie reagował. W myślach już przypominałem sobie ciosy i ich kombinacje, których się kiedyś uczyłem. Przez chwilę się zastanawiałem, czy w razie potrzeby mam go obronić, ryzykując pobiciem, czy mieć to w nosie i sobie pojechać. Facet o wiele starszy ode mnie, trochę nawet wyższy.

No i teraz pytanie do was - czy odważylibyście się nadstawić karku w obronie nieznanej wam osoby? No bo sumienie mi podpowiada, że tak należy. Jednak czy brak reakcji jest sam w sobie niemoralny?
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Obrona drugiej osoby

Postautor: Anka » 23 lis 2016, 21:39

Ja osobiście napewno zwróciłabym typowi uwagę . Tutaj w uk wszyscy ludzie sie boja reagować widząc krzywdę drugiej osoby a potem narzekają jaki ten świat straszny. Zazwyczaj reagują obcokrajowcy w większości przypadków.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: danut » 23 lis 2016, 21:45

Dobry temat OneNight zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdzie takie postawy jak Twoja to rzadkość, obserwujcie, reagujcie na cudzą krzywdę, nie bójcie się, bo tylko tej pewności, że i tak nikt nie pomoże i nikt nie będzie się narażał za nikogo zawdzięczamy to, że agresja i przestępstwa mają miejsce w biały dzień na naszych ulicach.
danut

Postautor: OneNight » 23 lis 2016, 21:52

Zrobiłabyś tak, bo jesteś kobietą. Po nosie raczej byś nie dostała. Zakończeniem tej historii na szczęście było rozejście się obu stron w przeciwnych kierunkach, bo dzieciak za przystanek uciekł.

No ja ze swojej strony powiem, że bałem się czy nadal umiem się bić, bo dawno nie byłem zmuszony, a nikt poza mną nie reagował. Moim zdaniem powinno się do szkół wprowadzić jakieś zajęcia samoobrony - może ludzie przestaliby się tak bać reakcji.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 23 lis 2016, 21:57

Teraz nie ma zasad i kobieta by oberwała, to też jest wizytówka obecnych czasów.
danut

Postautor: OneNight » 23 lis 2016, 22:23

Kurczę, mam nadzieje, że się jacyś panowie zaraz tu odezwą, bo jestem tu w mniejszości :lol:

No a tak na poważnie - nie odważyłbym się zareagować, gdyby bili się dwaj mężczyźni albo dwie kobiety. Zwróciłem uwagę na tą akcję tylko dlatego, że ofiarą byłoby dziecko. Nie jestem żadnym bohaterem.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 23 lis 2016, 22:38

Ja widziałam jak się biją dwie kobiety na festynie, przekomicznie to wyglądało i nikomu nie przyszło na myśl się wtrącać :lol: Takie zdarzenia, to jest inna sprawa, tu chodzi o reagowanie na przemoc, czasem i zabójstwa w biały dzień, aż taki atak a ludzie nie reagują. Było dużo takich przypadków. Mnie się wydaje, że w takich sytuacjach człowiek nie rozmyśla nawet, czy ma szanse, jakie ma szanse a powinien zareagować automatycznie jeśli ma jakąkolwiek wrażliwość.
danut

Postautor: neuron » 23 lis 2016, 22:45

OneNight pisze:Kurczę, mam nadzieje, że się jacyś panowie zaraz tu odezwą, bo jestem tu w mniejszości

ale że niby co ??

pytasz czy ja bym zareagował ?czy co o tym myśle ??
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: Natasza » 24 lis 2016, 08:26

OneNight pisze:
Dziś spotkałem się z taką sytuacją. Stałem wieczorem na przystanku i czekałem na autobus. Nagle jakiś dzieciak przypadkowo (...)

przypominasz sobie co kiedyś kilka razy Ci napisałam, że pewnego dnia podniesiesz ,, tę dżdżownicę i będzie to w środku miasta,,?

sytuacja w jakiej stanąłeś -to wstęp, dziś doszedłeś do punktu, w którym zadałeś pytanie i to ważne ; jak poznasz odpowiedź , która będzie Twoją własną będziesz gotowy do czynu
właściwa sytuacja przed Tobą
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Nikita » 24 lis 2016, 09:04

Mysle OneNigt, ze fajnie, ze nie bylo Ci to obojetne....jak ktos zwroci uwage to napastnik zwykle traci odwage ale czasami sa bardzo agresywne typy i dobrze byloby gdyby wiekszosc ludzi zareagowala....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi