boga nie ma i nigdy tutaj nie było

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: boga nie ma i nigdy tutaj nie było

Postautor: Xsenia » 15 lis 2016, 22:24

danut pisze:Podstawą jest to, ze jeśli przed potopem istniała tu wysoko rozwinięta cywilizacja i wszystko na to wskazuje, ze podobna do naszej z czasów obecnych, to była jak my na bardzo niskim poziomie wiedzy o całości wszechświata i duchowości, chytra na złoto np. i pragnąca przekształcić nawet swoje ciała w cyborgi byleby tu jak najdłużej pozostać, nie mająca pojęcia co jest siłą napędową życia i jak z tymi siłami współgrać by nie dopuścić do zaburzenia w systemie, w całym ekosystemie, itd. a w efekcie do swojej samozagłady.

Nie za bardzo filozofujesz Danut? Jeśli ta wymarła cywilizacja była na podobnym poziomie do nas, to gdzie budowle? Gdzie maszyny i urządzenia? Gdzie pomniki? Nie wierzę, że wszystko zniknęło.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 15 lis 2016, 22:31

Xseniu interesuje się zakazaną archeologią, oprócz tych amerykańskich artefaktów dziś tworzonych są i te prawdziwe, parę odkrył np. Daniken - posąg liczący kilkaset tysięcy lat z maską tlenową i zegarkiem na ręce, maszyna przypominająca komputer, ślady po wojnie atomowej jakieś zeszklone metale w odkrytych starożytnych ruinach, wiele, wiele takich no i oczywiście zapisy, te najstarsze dotyczące wszystkich wiodących religii, mitologie całego świata. Kto szuka ten znajdzie to nie jest filozofowanie, jasne że niektórzy ubarwiają swoim pomysłem to wszystko, ale nie jest bezpodstawne. Przepowiednia - i przyjdzie czas, gdy skały mówić będą. :)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 22:45 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Pablo diaz » 15 lis 2016, 22:33

Mirek pisze:Byt, który nie był nigdy człowiekiem nie powinien mieć zdolności opętywania ani takiego pragnienia.
Po co również miałby znaleźć się na Ziemi?

Rozsądne i racjonalne stanowisko.

Spirytyzm nie zna,ani nie uznaje na wiarę niczego,co byłoby enigmatyczne,niepojęte zawiłe,tajemnicze,niewytłumaczalne.
Isaak Newton mówił,że niewytłumaczalne jest stanem naszej ignorancji.Spirytyzm jest doktryną rozwagi,rzeczowości,logiki
a przede wszystskim racjonalności.To ,co jest nieracjonalne i nielogiczne nie zostaje zaakceptowane.
Kardec mówił że Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale,dlatego w filozofii spirytystycznej nie znajduje się nic co byłoby niewytłumaczalne.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 15 lis 2016, 22:46

Spirytyzm nie zna , ani nie uznaje na
wiarę niczego,co byłoby
enigmatyczne,niepojęte
zawiłe,tajemnicze , niewytłumaczalne.

A wiara w boga?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: soldado » 15 lis 2016, 22:53

Natasza pisze:pochodzę z samego piekła i jestem bogiem i teraz się rozkręć

W takim razie ja też. :twisted:
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: danut » 15 lis 2016, 23:00

OneNight pisze:
wiarę niczego,co byłoby
enigmatyczne,niepojęte

A wiara w boga?

Ja tam nie jestem spirytystką, choć w sumie to nie wiem, czy nie jestem czasem tylko niezrzeszoną, taką samodzielną spirytystką badającą te sprawy przez długie lata, ale ja odpowiedziałabym Tobie na to pytanie tak. - Bóg jako duch nieskończenie wielki, mądry, sprawiedliwy jest tym wszystkim czego jeszcze nie znamy, jest ponad wszelką naszą wiedzą, jest Wielkim Schematem, którego puzzle, cząstki przez doświadczenia docierające dalej i przychodzące na pewno z poza naszego świata odkrywany dzięki umiejętności logicznego myślenia, spójności relacji, powiązaniom, obserwacji rozciągniętej w czasie, oddziaływaniu na naszą rzeczywistość, rozpatrzeniu krok po kroku każdego najmniejszego z nich szczegółu. Nie wymyślamy nic, nie dorabiamy nic, by teorie tylko ciekawiej brzmiały.
danut

Postautor: danut » 15 lis 2016, 23:10

soldado pisze:

Aha. A obawiałam się, że tak właśnie z Tobą się stanie i przestrzegałam przed tym. :)
danut

Postautor: Pablo diaz » 15 lis 2016, 23:13

OneNight pisze:
wiarę niczego,co byłoby
enigmatyczne,niepojęte

A wiara w boga?

Tak króciutko.

Myślę ,że spirytyści i nie tylko podziwiają Boga po potędze Jego dzieła.
Bóg nie jest rzeczywistoscią naszego świata fizycznego,gdyż świat jest materialny, przemijający,niestały i nietrwały.
Bóg to coś ,co nie ma początku ,ani końca to nieskończoność...
Boga widzi się w przyczynie i skutku ,w uniwersum jakie stworzył,w rzeczach tych najmniejszych i największych.
Bardzo lubię fragment z ,,Ewangelii według spirytyzmu,, Tajemnice ukryte przed mądrymi i roztropnymi,str.139
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Natasza » 15 lis 2016, 23:29

[
OneNight pisze:
wiarę niczego,co byłoby
enigmatyczne,niepojęte

A wiara w boga?

mega logiczne postawione pytanie

danut pisze: Bóg jako duch nieskończenie wielki, mądry, sprawiedliwy jest tym wszystkim czego jeszcze nie znamy, jest ponad wszelką naszą wiedzą, jest Wielkim Schematem, którego puzzle, cząstki przez doświadczenia docierające dalej i przychodzące na pewno z poza naszego świata odkrywany dzięki umiejętności logicznego myślenia, spójności relacji, powiązaniom, obserwacji rozciągniętej w czasie, oddziaływaniu na naszą rzeczywistość, rozpatrzeniu krok po kroku każdego najmniejszego z nich szczegółu. Nie wymyślamy nic, nie dorabiamy nic, by teorie tylko ciekawiej brzmiały.

co my tu mamy"

bóg jest taki, taki i taki - skalowanie rośnie niczym torpeda, po czym konstatacja: cyt. jest ponad wszelką naszą wiedzą
w myśl logiki coś co pozostaje ponad wszelką naszą wiedzą nie może mieć jednocześnie jej nadanych przymiotów ani w aspekcie pozytywnym ani negatywnym

wytworzenie persony incognitus poprzez narzędzia czysto subiektywnego postrzegania świata, z determinującymi bodźcami nadawanymi poprzez światopogląd, filozofię i inne nie będące nigdy tematem dowodu pozostaje nadal w kręgu słownego ubioru kulturowego, którego obraz i imaginacja będzie wprost proporcjonalna do pola etnicznego , z którego dany wzorzec się wywodzi;
jak to mówi jedna postać panowie i panie empirycznie i paradoksalnie mówię wam dobranoc
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Natasza » 15 lis 2016, 23:31

soldado pisze:

soldado, raz przebudzony umysł, rozświetla każdą ciemność, każdą

jesteś z tego samego ,, domu,,
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie