Różne są opinie na temat tego Pana. Przeczytałem kilka jego dzieł, w których z niektórymi rzeczami się zgadzałem, a z nie którymi nie. Potrafi otworzyć sprawę na kilka istotnych kwestii w naszym życiu. Bardzo polecam "Miłość, wolność, samotność", według mnie lektura obowiązkowa w szkole w okresie dojrzewania.
Żyć życiem w całej jego totalności, żyć z taką pasją i intensywnością, że każdy moment staje się wiecznością — to powinno być celem religii. Nie mówię nic o niebie, o piekle, o nagrodzie i karze. Po prostu: odrzuć przeszłość — jej już nie ma. Odrzuć przyszłość — jeszcze nie nadeszła. Odrzuć te wszystkie śmiecie. Skoncentruj całą energię tu-i-teraz. Przeżyj ten moment tak intensywnie jak potrafisz, a poczujesz życie. Nie ma innego boga oprócz takiego życia
Niedawno miałem sen iż byłem w antykwariacie i zwróciłem uwagę na dwa działy: jeden z książkami Osho i drugi z książkami o karate. Do karate niespecjalnie mnie ciągnie, ale Osho do mnie przemawia. Miło się czyta jego poglądy na różne sprawy. Szkoda że Osho umarł tak wcześnie.
Osho zostal otruty talem przez wywiad amerykanski....demokratyczna Ameryka nie pozwolila na dzialalnosc Osho na swiecie...Mam jego biografie i wiele jego ksiazek...
Ja mam obecnie tylko 2 jego książki: "Księga Mądrości" i "Wielka księga sekretów", ale zamierzam przeczytać więcej jego książek. Lubię słuchać jego wykładów na youtube.