Mirek pisze:Człowiek pyszny nie wie Kiedy się wywyższa i poniża innych.
Mirek pisze:Tak momówią: "Żyj i daj żyć innym."
danut pisze:Ciężkie są dyskusje, kiedy nie można wyrazić własnego zdania ani przedstawić swojej odrębności w żadnej sprawie, bo zaraz ktoś z szanownego grona wyskoczy z zarzutem o wywyższanie się do tej osoby, albo o zazdroszczenie komuś jego doświadczeń, lub postawy. A najgorsze jest tłumaczenie takiego zachowania tym, że prawda nie istnieje - no dobrze skoro nie istnieje, to czy to znaczy, że nie ma nic i nie możemy opierać się o fakty?
Spór weganie i mięsożercy ma swoje korzenie już w biblijnej opowieści o Kainie i Ablu - Kain - rolnik siewca roślin , Abel-hodowca zwierząt. I oto ofiarowanie swoich plonów, swojej trzody - bo co innego mieliby ofiarować Bogu niż nie wynik swojej pracy? Czyja ofiara lepsza - Bóg wybiera tę od Abla. Może dlatego, że to ofiarowanie łączyło się z większymi uczuciami z większym poświeceniem od niego? Bo chyba nie dla tego, że Bóg miłosierny patrzył na swój żołądek, swoje potrzeby i na to co mu będzie bardziej wartościowsze i bardziej smakować?I jakie mamy rozwiązanie tej sprawy - Kain zabija Abla z zazdrości ze jego ofiara podobała się Bogu. Cóż za walka o pierwszeństwo, cóż za przewrotność charakterów. Bo gdyby chodziło tam o wyższe uczucia i o szanowanie życia, nie zabijanie( bo napisałam kiedyś, że przecież rośliny również żyją na co nie chcecie zwrócić uwagi), to Kain nigdy nie popełniłby tak okrutnego czynu wiedziony tym pojmowaniem, jak zabójstwo brata. Swoją drogą czy są gdzieś statystyki dotyczące przestępstw dokonywanych przez wegan a mięsożernych - bo ciekawe byłby te porównania.
odnowa pisze:Obecnie jestem mięsożercą, ale w 2011r. przez kilka miesięcy byłem wegetarianinem. Pamiętam że potrzebowałem mniej snu by być wypoczętym i paradoksalnie miałem więcej energii mimo że mniej jadłem. Zrezygnowałem z wegetarianizmu, właśnie, dlaczego? Chyba ze strachu że ta dieta mi zaszkodzi. Wrócę do diety wegetariańskiej bądź wegańskiej jak tylko ustabilizuje się moja sytuacja finansowa i znajdę pracę.
danut pisze:Estio - Tak. Ale Abel jako ten uduchowiony zabił najlepsze zwierzęta w swoim stadzie i to je złożył w ofierze.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości