Ludzie troszeczkę mniej emocji w tej dyskusji proszę Pablo diaz pisze:Działanie osób ,które pragną zaostrzenia prawa aborcyjnego działa jak reklama ,która wpływa na świadomość człowieka.To kolejna malutka operacja w świecie istot ludzkich ,które dojrzewają ,aby wziążć odpowiedzialności za to ,co tworzą.
Bez takich kampanii człowieczeństwo w tym aspekcie stało by w miejscu .
W krajach wysokorozwiniętych Dania,Norwegia masowo abortowane są dzieci u których orzeczono , płód z zespołem downa.
Norweskie Ministerstwo Zdrowia postanowiło, że kobiety, które są w bliźniaczej ciąży, niezależnie od swojego obywatelstwa, mogą dokonać aborcji na wybranym płodzie, nawet jeśli nie ma takich wskazań medycznych.
Przemo, jeżeli to ma być reklama- to moim zdaniem wygląda to jak anty-reklama. Kto wie czy właśnie za kilka lat nie będzie głosowana inna ustawa - ułatwiająca aborcję?
Ja jestem absolutnym przeciwnikiem aborcji ale nie wierzę że da się nauczyć człowieka miłości groźbą więzienia. Może do więzienia powinni iść ci mężczyźni którzy opuszczają matki rodzące niepełnosprawne dzieci ? Może urzędnicy którzy nie udzielają wsparcia ? Może powinny być prowadzone akcje edukacyjne, system wsparcia ze strony państwa, podwyższony zasiłek pielęgnacyjny ?
Pablo diaz pisze:Czy sytuacja materialna jest kluczem,aby kobiety zaprzestały abortować ?Nie.To chwilowa niesprawność człowieczeństwa spowodowana brakiem miłości .Miłość w hierarchii wartości to najwyższe uczucie ,które stawiać powinno ludzkie istnienie
najwyżej.I to nie spirytyzm do tego się przyczyni ,a wartosci moralne istot ludzkich.
No właśnie, tylko wzrost moralności może spowodować zaprzestanie aborcji a tego nie wymusi żadne prawo, żadne więzienie.
Więc zamiast epatować zdjęciami zmasakrowanych płodów może lepiej rozmawiać o życiu takich rodzin z niepełnosprawnymi dziećmi, ile jest w nich miłości, trudu ale też takiego zwykłego życia.
pozdro