Szybkość rozwoju

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szybkość rozwoju

Postautor: 1Prawda1 » 28 paź 2016, 19:11

Podobne łączy się z podobnym

Ale dlaczego NAGLE te podobne się łączą (łączą się: bo im się udało dogadać i poznać jak współpracować)? A te drugie zostają w tyle? Od czego to zależy?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 28 paź 2016, 19:23

1Prawda1 pisze:
Podobne łączy się z podobnym

Ale dlaczego NAGLE te podobne się łączą (łączą się: bo im się udało dogadać i poznać jak współpracować)? A te drugie zostają w tyle? Od czego to zależy?

To zapytaj złego dlaczego istnieje i podobnie zapytaj sprawiedliwego. Zapewne jedni i drudzy się nie dogadają, bo pójście na kompromis jest sztuczne, a to jest podobne do posadzenia się na minie i czekania tylko kiedy ona wybuchnie. Mamy swoje natury, swoje zapisy osobowe, głową muru nie przebijesz, ale pewno można próbować je zmieniać, tyle tylko ze również działa w dwie strony, można zepsuć ją, lub naprawić, ale wtedy zmieniamy swój zapis i też dołączamy do sobie podobnego.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 28 paź 2016, 19:30

To zapytaj złego dlaczego istnieje

Ciebie pytam. Jeśli tego nie wiesz to nie możemy mówić o tym, że coś wiemy o różnych miejscach dusz. ;).
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 28 paź 2016, 19:36

1Prawda1 pisze:
To zapytaj złego dlaczego istnieje

Ciebie pytam. Jeśli tego nie wiesz to nie możemy mówić o tym, że coś wiemy o różnych miejscach dusz. ;).

Dlaczego? A jaki to ma związek? Różne miejsca dokąd udają się ludzie po śmierci są przedstawiane w wielu publikacjach, a także ja miałam kontakt z zamieszkującymi ludźmi ( będącymi już poza naszym światem) dwie różne rzeczywistości- gorszą i lepszą a oceniam to po zobrazowaniu życia jakie tam wiodą.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 28 paź 2016, 19:39

Danutko taki związek, że jeśli chcemy mówić o czym odgórnie, że poznaliśmy tego prawo (prawo boskie nawet można powiedzieć, zamiar sił boskich) to nie możemy robić tego bez znania podstawy, którą tutaj jest wiedza o różnicy w kwestii moralności między duszami ludzkimi.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 28 paź 2016, 19:44

1Prawda1 pisze:Danutko taki związek, że jeśli chcemy mówić o czym odgórnie, że poznaliśmy tego prawo (prawo boskie nawet można powiedzieć, zamiar sił boskich) to nie możemy robić tego bez znania podstawy, którą tutaj jest wiedza o różnicy w kwestii moralności między duszami ludzkimi.

A przepraszam, czyli chcesz mi tu powiedzieć, że ja nie znam podstaw moralności - a na jakiej to podstawie tak twierdzisz? :shock:

Padło pytanie - dlaczego jedni kierują się w stronę dobra a inni pozostają w tyle i nie są im podobni - To ja mam to wiedzieć dlaczego tak się dzieje? A może to Ty wiesz dlaczego u jednych w duszach króluje zło i czynią to co czynią mimo wiedzy i zdania sobie sprawy z tego co czynią a nazywa się to z premedytacją?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 28 paź 2016, 19:55

A przepraszam, czyli chcesz mi tu powiedzieć, że ja nie znam podstaw moralności - a na jakiej to podstawie tak twierdzisz? :shock:

Ojojojojoj Nie, nic z tych rzeczy ;). Chodziło mi o niemożność mówienia o czymś, czego nie zna się podstawy. I ja i Ty nie znamy przyczyny różnic między duszami, w sensie opisanym powyżej, a przez to nie możemy mówić o tym, że przybywają one z różnych miejsc na Ziemię. Dzieje się tak dlatego, że skoro różnice ich natur mają niby być odpowiednikiem różnych oddzielnych miejsc w których przebywają to adekwatnie, czysto logicznie nie mamy dowodu na to, że faktycznie ich miejsca były inne. Oto wszystko. To, że intuicja nam podpowiada, że jest to odpowiednik należyty to wcale nie może znaczyć, że nim jest.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 28 paź 2016, 19:59

1Prawda1 pisze:

Ojojojojoj Nie, nic z tych rzeczy ;). Chodziło mi o niemożność mówienia o czymś, czego nie zna się podstawy. I ja i Ty nie znamy przyczyny różnic między duszami, w sensie opisanym powyżej, a przez to nie możemy mówić o tym, że przybywają one z różnych miejsc na Ziemię. Dzieje się tak dlatego, że skoro różnice ich natur mają niby być odpowiednikiem różnych oddzielnych miejsc w których przebywają to adekwatnie, czysto logicznie nie mamy dowodu na to, że faktycznie ich miejsca były inne. Oto wszystko. To, że intuicja nam podpowiada, że jest to odpowiednik należyty to wcale nie może znaczyć, że nim jest.

A ja piszę, że mamy na to dowody, że tak jest. Mamy mnóstwo relacji godnych przyjrzenia się im, moich osobistych w tym - świadczących za tym co napisałam jednoznacznie.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 28 paź 2016, 20:03

A nie uważasz, że wszystkie dusze powinna łączyć jedna odwieczna rzecz? Ale nie rozwój co ''sensowość'' tego wszystkiego.

Ps. Pamiętajmy też o tym, że o wiedze bardzo ciężko i nasze doświadczenia mediumiczne nie zawsze muszą być wiedzą niezbitą. Oznaczałoby to, że dusze medium są zdolne do oglądania praw boskich zawsze, gdy następuje coś mediumicznego, skoro ludzie na początku życia nie wiedzą o co chodzi w egzystowaniu to powinniśmy nabyć trochę dystansu do mówienia o dowodach na coś bardzo trudnego. Nie mówię, że Ty Danuto nie masz takiego dowodu, ale wiem tak jak napisałem, że o wiedzę niezbitą jest bardzo bardzo trudno i należy nabrać dystansu nawet do doświadczeń mediumicznych.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2016, 20:26 przez 1Prawda1, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 28 paź 2016, 20:20

1Prawda1 pisze:A nie uważasz, że wszystkie dusze powinna łączyć jedna odwieczna rzecz? Ale nie rozwój co ''sensowość'' tego wszystkiego.

Jedni uważają, że zło musi istnieć po to, by rozwijało się dobro. No dobrze, ale po co dobru te straszne przez nie zadawane doświadczenia i cierpienia? - By wzmocniło swoje odczucia, poznawało ich prawdziwe wartości ? - Może.
Wszystko co żyje i gdziekolwiek żyje łączy działanie na rzecz wspólnego organizmu jakim jest cała wieczność. Wszystko jest trybikiem w tym wielkim organizmie dzięki któremu On funkcjonuje. Jednak tu znowu zachodzi to pytanie - po co tłoczą go wirusy, zakłócenia, choroby? Naprawdę są potrzebne , czy potrzeba je zwalczać?
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi