Zdolności parapsychiczne?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zdolności parapsychiczne?

Postautor: młoda duszyczka » 25 paź 2016, 18:51

Mirek pisze:Zawsze mnie zastanawiało na tym forum, że nie potraficie pomóc żyjącym, a tak ochoczo chcecie pomagać duchom, które być może wcale Waszej pomocy nie chcą.

Mirku, masz tutaj przykład żywych. Mała odmiana poglądów bądź spostrzeżeń i już! Mnie za to ciekawi skąd tu tylu tak negatywnie nastawionych ludzi do kontaktu z duchami - pomocy im itd.? Dodatkowo, nie oceniaj ludzi czy chcą pomagać żywym w świecie - przez forum TYPOWO służącym do spraw związanymi z duchami jeśli nawet ich nie znasz ;)
Takie tematy można poruszać, ale według mojej opinii, nie na stronie spirytystycznej. Jeśli ktoś woli pomagać duszom to jego biznes. Nie doszukujmy się non stop dziury w całym. To błędna aleja.
młoda duszyczka

Postautor: OneNight » 25 paź 2016, 19:29

Saro, wybacz że być może się narzucam, ale chciałbym znać Twoją odpowiedź. Twierdzisz, że byłaś w tzw. stanie OOBE - mogłabyś opowiedzieć o swoich doświadczeniach? Jestem ciekaw, gdyż sam to praktykuje, aczkolwiek z różnym skutkiem przez mój nieregularny czas spania.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 25 paź 2016, 20:02

Mirek pisze:Zawsze mnie zastanawiało na tym forum, że nie potraficie pomóc żyjącym, a tak ochoczo chcecie pomagać duchom, które być może wcale Waszej pomocy nie chcą.

Mirku, to w związku z tym po co byłyby osoby, które potrafią postrzegać świat duchowy bardziej od innych? Jestem ciekaw Twojej odpowiedzi. Według mnie nie bez powodu rodzą się takie osoby, a jest ich na tyle mało, że żyjącym może pomóc reszta.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 25 paź 2016, 20:49

młoda duszyczka pisze:

Mirku, masz tutaj przykład żywych. Mała odmiana poglądów bądź spostrzeżeń i już! Mnie za to ciekawi skąd tu tylu tak negatywnie nastawionych ludzi do kontaktu z duchami - pomocy im itd.? Dodatkowo, nie oceniaj ludzi czy chcą pomagać żywym w świecie - przez forum TYPOWO służącym do spraw związanymi z duchami jeśli nawet ich nie znasz ;)
Takie tematy można poruszać, ale według mojej opinii, nie na stronie spirytystycznej. Jeśli ktoś woli pomagać duszom to jego biznes. Nie doszukujmy się non stop dziury w całym. To błędna aleja.

hej, nie przejmuj się sceptykami, których znajdziesz na wszystkich forach.
Wrzuć sobie funkcję ,,IGNORUJ'' :)
Ja tak robię od pewnego czasu, nie czytając posty niektórych tutaj osób. ;)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 25 paź 2016, 20:57

Bóg ,człowieka obdarowuje mediumizmem z wielu powodów ,przede wszystkim,by medium służyło sobie.Mediumzm nie powinien być jego głównym zajęciem ,jak tylko służyć powinno do osobistego doskonalenia się oraz pomagania wcielonym i odcieleśnionym duchom.
Mediumizm nie rozwija się przez przypadek i dużo mniej przez magiczne moce oraz różnego rodzaje przedmioty.
Ogólnie rzecz biorąc rozwój mediumizmu zaczyna się przez różne wstrząsy,media bardzo często przechodzą kryzys psychiczny.Mediumizm starannie jest przygotowywany jeszcze przed wcieleniem ducha.U osób z darem mediumicznym, nie jest rzadkim przypadkiem opętanie ,obsesja,auto obsesja oraz różnego rodzaju zaburzenia psychiczne.Taki stan często trwa do momentu poznania własnego siebie oraz świata duchowego,który z bardzo dużym impaktem oddziałuje na medium.Dlatego medium zawsze powinno korzystać z centrum spirytystycznego ,w kórym otrzyma specjalistyczne rady,oraz skorzysta z pomocy medium uzdrawiającego ,które pomaga przywrócić zaburzoną równowagę.
Dzięki mediumizmowi ,medium może spłacić długi,które zaciągnęło w poprzednich życiach ,a wiążą się one ze złamaniem praw Bożych.
Należy wiedzieć,że mediumizm nie jest żadnym przywilejem.Przewodnik duchowy Chico Xaviera,Duch Emmanuel wyjaśnia,że media na ogół to dusze,które w przeszłości popełniły katastrofalne błędy ,reinkarnują się w celu ,,ofiary na rzecz wielu dusz,które odeszły od drogi wiary,dobroczynności i cnoty,, są to dusze szukające pokuty dla przywrócenia równowagi.
Potencjał medium zawsze zależeć będzie od poświęcenia się na rzecz miłosci do bliżniego ,od gorliwości,bezinteresowności od wytrwałości. Medium w takiej postawie musi trwać przez cały czas swojego wcielenia.
Medium nie powinno przywiązywać uwagi do ilości duchów ,którym zaoferowało pomoc ,ale z jaką konsekwencją,rezultatem przywróciło zrozumienie zdezorientowanemu duchowi.Oferując pomoc ważnym jest,aby nie mówić dużo,a mówić poprawnie i z miłością,starając się trafić do uczuć ,a przede wszystkim świadomości zdezorientowanego ducha.
Podstawą w początakch praktyki mediumicznej między innymi będzie studiowanie szerokiej literatury spirytystycznej.
Książki,ktore początkowo medium powinno zgęłbić to ;w pierwszej kolejności o mediumiżmie ,a w drugiej o treści ewangelicznej.Pierwsza będzie dla doskonalenia techniki ,druga dla wzrostu moralnego.Instrukcje praktyczne o manifestacjach duchów znależć można w ,,Księdze mediów,,Allana Kardeca,a moralne w ,,Ewangelii według spirytyzmu,,tego samego autora.
Wiele osób (medium) szczególnie tych ,którzy wykraczają poza obręb wiedzy spirytystycznej,w swej pracy mediumicznej
popełniają fatalne błędy ,które wyrażnie wiażą się z brakiem edukacyjnego rozwoju mediumizmu.
(Niestety w naszym kraju wciąż mamy bardzo mały,wręcz znikomy zakres literatury kształtujący media i mediumizm)
W księdze medium Duch Erastus i Tymoteusz o roli medium w manifestacjach mediumicznych rozprawiają:
My Duchy używamy wiedzy medium,dlatego kiedy wchodzimy z nim w kontakt ,a jego mózg jest wypełniony informacją i wiedzą ,komunikacja dla nas jest bardzo uproszczona.Dlatego fundamentalnym znaczeniem dla medium jest studiowanie,a więc osoba,która nie poszerza spirytystycznej wiedzy (pomimo jego dobrej woli)popłniać będzie liczne błędy.

Świat duchowy jest bardzo burzliwy, do wszelakich ,ewokacji,kontaktów należy podchodzić ze szczególną ostrożnościa.Psychika tak młodej osóbki jak Ty charakteryzuje się dużą słabością,ponieważ wciąż buduje przestrzeń wrażeń z poprzedniego życia splątanego z doświadczeniami z tego.Myśle,że trwać to może do około 18 -25 roku życia ,a nawet więcej, uzależnione jest to od wielu czynników.
Według jednego ze znaczących badaczy mediumizmu Herculano Piresa,nastolatek (medium) powinien rozpocząć od studiowania literatury spirytystyzcnej,aby zrozumieć,co się z nim dzieje,przy tym nie starając się rozwijać praktyki mediumicznej.
Dopiero od mometu od kiedy młode medium poświęci się edukacji i stanie się wystarczająco dojrzałe ,a co za tym idzie przygotowane, od tego momentu może zainicjować praktykę mediumizmu.

Odrobina wiedzy o medium i mediumiżmie :

http://spirytzm.blogspot.com/2015/11/me ... bjawy.html

http://spirytzm.blogspot.com/2016/10/me ... xeira.html

http://spirytzm.blogspot.com/2016/08/me ... zerra.html
Ostatnio zmieniony 25 paź 2016, 20:59 przez Pablo diaz, łącznie zmieniany 1 raz
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: soldado » 25 paź 2016, 20:59

A mnie zastanawia, jak piszesz, że ocenianie innych jest bardzo złe, a potem np. w tym poście dokładnie to robisz.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: młoda duszyczka » 25 paź 2016, 21:06

OneNight pisze:Saro, wybacz że być może się narzucam, ale chciałbym znać Twoją odpowiedź. Twierdzisz, że byłaś w tzw. stanie OOBE - mogłabyś opowiedzieć o swoich doświadczeniach? Jestem ciekaw, gdyż sam to praktykuje, aczkolwiek z różnym skutkiem przez mój nieregularny czas spania.
danut pisze:Kolejny tu raz młoda osoba
chce ustawiać innych pod ścianą ,
narzuca innym wypowiedziom sens ,
którego one nie miały, a potem
jeszcze użala się nad sobą, jak to nie
została ona źle potraktowana na
forum.

Och, doprawdy? Ciekaw jestem kogo masz na myśli.

Nie, spokojnie :) Nie narzucasz się :) W tej całej gonitwie słów aż zapomniałam Ci odpowiedzieć, za co serdecznie przepraszam. Od dziecka uwielbiałam popadać w "odrętwienie" (jakkolwiek to brzmi). Uczucie odrętwienia nazywam to dzisiaj specyficznymi wibracjami, mam nadzieję, że to odpowiednie określenie. Kiedyś przed snem zawsze wyobrażałam siebie jak się kręcę w kółko. Tak to może i głupie. Wyobrażałam sobie pewną ciemną przestrzeń i siebie jako postać zataczającą koło. Towarzyszyło mi tu również uczucie spadania. Lubiłam to. Nigdy nie wiedziałam, że jest to niebezpieczne i nosi nazwę OOBE aż zaczęłam na te tematy czytać. Moje "wizje (?)" odbywały się zazwyczaj w moim domu. Potrafiłam widzieć wszystko co się dzieje dookoła. Najbardziej przeraził mnie stan, w którym wyszłam z ciała (bezwiednie) i nie mogłam wrócić. Próbowałam wtedy krzyczeć i prosić o pomoc, ale nie mogłam. Coś mnie blokowało. To było straszne. Byłam przerażona. Kiedy wróciłam automatycznie wstałam. Wszystko było jak we "wizji(?)". Kolor nieba czy chociażby ułożenie na stole, które było pozostawione przez rodziców wychodzących do pracy w nocy - tak więc, nie było możliwości by to był sen. Innym jeszcze razem pamiętam jak stałam nad sobą podczas snu. Był to o tyle interesujące oraz intrygujące wydarzenie, że widziałam jak szybko na przestrzeni czasu zmienia się ten kolor właśnie nieba. To było niesamowite doznanie. Jakby oglądać własny film z perspektywy obcego. Ostatnio miałam przypadek kiedy słyszałam nocną rozmowę rodziców. Kiedy rano wstałam zapytałam się, czy rzeczywiście ten temat musi być ich powodem do kłótni. Usłyszałam tylko "skąd wiesz, że o tym rozmawialiśmy?". Cóż... z mojej strony mogę zapewnić, że to sen nie był. Jak śpię to tak jak kamień :') Dodatkowo - to dziwne uczucie. Rano takiej specyficznej... ehh... czystości? Nie.... lekkości? Hmm... to chyba najlepsze określenie.
Pozdrawiam! :D Miłego wieczoru.
młoda duszyczka

Postautor: młoda duszyczka » 25 paź 2016, 21:08

soldado pisze:
młoda duszyczka pisze:

hej, nie przejmuj się sceptykami, których znajdziesz na wszystkich forach.
Wrzuć sobie funkcję ,,IGNORUJ'' :)
Ja tak robię od pewnego czasu, nie czytając posty niektórych tutaj osób. ;)

Cześć :) Dziękuję za słowa pocieszenia! Chyba pójdę za Twoją radą... ughh korci mnie ta funkcja bardziej :D :D
Jeszcze raz - miło mi, dziękuję! Wszystkiego dobrego! Miłego oraz spokojnego wieczoru :))
młoda duszyczka

Postautor: młoda duszyczka » 25 paź 2016, 21:15

Pablo diaz pisze:Bóg ,człowieka obdarowuje mediumizmem z wielu powodów ,przede wszystkim,by medium służyło sobie.Mediumzm nie powinien być jego głównym zajęciem ,jak tylko służyć powinno do osobistego doskonalenia się oraz pomagania wcielonym i odcieleśnionym duchom.
Mediumizm nie rozwija się przez przypadek i dużo mniej przez magiczne moce oraz różnego rodzaje przedmioty.
Ogólnie rzecz biorąc rozwój mediumizmu zaczyna się przez różne wstrząsy,media bardzo często przechodzą kryzys psychiczny.Mediumizm starannie jest przygotowywany jeszcze przed wcieleniem ducha.U osób z darem mediumicznym, nie jest rzadkim przypadkiem opętanie ,obsesja,auto obsesja oraz różnego rodzaju zaburzenia psychiczne.Taki stan często trwa do momentu poznania własnego siebie oraz świata duchowego,który z bardzo dużym impaktem oddziałuje na medium.Dlatego medium zawsze powinno korzystać z centrum spirytystycznego ,w kórym otrzyma specjalistyczne rady,oraz skorzysta z pomocy medium uzdrawiającego ,które pomaga przywrócić zaburzoną równowagę.
Dzięki mediumizmowi ,medium może spłacić długi,które zaciągnęło w poprzednich życiach ,a wiążą się one ze złamaniem praw Bożych.
Należy wiedzieć,że mediumizm nie jest żadnym przywilejem.Przewodnik duchowy Chico Xaviera,Duch Emmanuel wyjaśnia,że media na ogół to dusze,które w przeszłości popełniły katastrofalne błędy ,reinkarnują się w celu ,,ofiary na rzecz wielu dusz,które odeszły od drogi wiary,dobroczynności i cnoty,, są to dusze szukające pokuty dla przywrócenia równowagi.
Potencjał medium zawsze zależeć będzie od poświęcenia się na rzecz miłosci do bliżniego ,od gorliwości,bezinteresowności od wytrwałości. Medium w takiej postawie musi trwać przez cały czas swojego wcielenia.
Medium nie powinno przywiązywać uwagi do ilości duchów ,którym zaoferowało pomoc ,ale z jaką konsekwencją,rezultatem przywróciło zrozumienie zdezorientowanemu duchowi.Oferując pomoc ważnym jest,aby nie mówić dużo,a mówić poprawnie i z miłością,starając się trafić do uczuć ,a przede wszystkim świadomości zdezorientowanego ducha.
Podstawą w początakch praktyki mediumicznej między innymi będzie studiowanie szerokiej literatury spirytystycznej.
Książki,ktore początkowo medium powinno zgęłbić to ;w pierwszej kolejności o mediumiżmie ,a w drugiej o treści ewangelicznej.Pierwsza będzie dla doskonalenia techniki ,druga dla wzrostu moralnego.Instrukcje praktyczne o manifestacjach duchów znależć można w ,,Księdze mediów,,Allana Kardeca,a moralne w ,,Ewangelii według spirytyzmu,,tego samego autora.
Wiele osób (medium) szczególnie tych ,którzy wykraczają poza obręb wiedzy spirytystycznej,w swej pracy mediumicznej
popełniają fatalne błędy ,które wyrażnie wiażą się z brakiem edukacyjnego rozwoju mediumizmu.
(Niestety w naszym kraju wciąż mamy bardzo mały,wręcz znikomy zakres literatury kształtujący media i mediumizm)
W księdze medium Duch Erastus i Tymoteusz o roli medium w manifestacjach mediumicznych rozprawiają:
My Duchy używamy wiedzy medium,dlatego kiedy wchodzimy z nim w kontakt ,a jego mózg jest wypełniony informacją i wiedzą ,komunikacja dla nas jest bardzo uproszczona.Dlatego fundamentalnym znaczeniem dla medium jest studiowanie,a więc osoba,która nie poszerza spirytystycznej wiedzy (pomimo jego dobrej woli)popłniać będzie liczne błędy.

Świat duchowy jest bardzo burzliwy, do wszelakich ,ewokacji,kontaktów należy podchodzić ze szczególną ostrożnościa.Psychika tak młodej osóbki jak Ty charakteryzuje się dużą słabością,ponieważ wciąż buduje przestrzeń wrażeń z poprzedniego życia splątanego z doświadczeniami z tego.Myśle,że trwać to może do około 18 -25 roku życia ,a nawet więcej, uzależnione jest to od wielu czynników.
Według jednego ze znaczących badaczy mediumizmu Herculano Piresa,nastolatek (medium) powinien rozpocząć od studiowania literatury spirytystyzcnej,aby zrozumieć,co się z nim dzieje,przy tym nie starając się rozwijać praktyki mediumicznej.
Dopiero od mometu od kiedy młode medium poświęci się edukacji i stanie się wystarczająco dojrzałe ,a co za tym idzie przygotowane, od tego momentu może zainicjować praktykę mediumizmu.

Odrobina wiedzy o medium i mediumiżmie :

http://spirytzm.blogspot.com/2015/11/me ... bjawy.html

http://spirytzm.blogspot.com/2016/10/me ... xeira.html

http://spirytzm.blogspot.com/2016/08/me ... zerra.html

Pokłon dla Ciebie z mojej strony, Pablo Diaz. Dziękuję! Masz ogromną wiedzę, którą bardzo podziwiam. Znaczy tak jak już może wspominałam, nie robię nic"na wariackich papierach". Pragnę się najpierw wyedukować w tym kierunku odpowiednio, a następnie zacząć studia bardziej praktyczne. Nie chcę podążać schematem "byle by mi stół zaczął wirować" i robić coś bezmyślnie. Spokój i cierpliwość :) Dziękuję!!!! Miło poznać kogoś tak pomocnego :D Intryguje mnie Twoja wiedza.
młoda duszyczka

Postautor: OneNight » 25 paź 2016, 21:19

Nie jestem w stanie ocenić Twojego strachu, ale skoro uważasz, że OOBE jest niebezpieczne, to pewnie naczytałaś się katolickich stron, bo innej opcji nie ma :D

Wiem natomiast jakie to uczucie, gdy wszystko widzisz jak we "wizji". Natomiast wystarczy wyobrazić sobie, że jesteś w ciele i spróbować poruszyć palcem, aby wrócić. Co do odrętwienia - wg. mnie to paskudne uczucie i nie wiem jak mogłaś to lubić :D

Tak czy inaczej, twoje doświadczenie jest interesujące. Mało kto takie miewa, bo co poniektórzy myślą, że sen to oobe.

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi